URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Iulie 2021, 14:54

Potop de laude ale liderilor PNL la adresa lui Ilie Bolojan, reales în fruntea liberalilor bihoreni, și apeluri la unitate în ciuda confruntării Cîțu – Orban (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproape 700 de membri ai PNL Bihor din toate comunele și orașele județului au ales, sâmbătă, o nouă conducere a organizației județene pentru următorii patru ani, președintele Ilie Bolojan fiind reales pentru un nou mandat. De altfel, acesta a fost lăudat de toți invitații, de la Emil Boc la Rareș Bogdan și de la președintele partidului, Ludovic Orban, la premierul Florin Cîțu.

În prezența celor doi pretendenți la conducerea PNL la Congresul din septembrie, veterani precum Vasile Blaga au făcut apel la unitate, avertizând că în caz contrar PNL va pierde alegerile din 2024.

Orban, cu aplauze

O organizare fără cusur, asta au demonstrat liberalii bihoreni sâmbătă, la Conferința Județeană desfășurată la Arena Antonio Alexe, unde aproape 700 de delegați din tot județul urmau să-și aleagă conducerea. Porțile de intrare au fost marcate pentru accesul, distinct, al delegaților din județ și a celor din Oradea, pe platoul de lângă Sala Sporturilor cei nevaccinați au fost supuși unor teste rapide pentru depistarea Covid, iar membri ai organizației de tineret au distribuit brățări galbene pe baza carnetului de membru, măști de protecție și mape cu documentele ce urmau să fie prezentate la Conferință.

La eveniment au participat președintele partidului, Ludovic Orban (care a sosit însoțit de fostul președinte al organizației județene, Cornel Popa, întâmpinat la intrare de actualul președinte Ilie Bolojan și intens aplaudat în sală de delegați), premierul Florin Cîțu (care nu a stârnit entuziasme), președinți de organizații județene (ca Emil Boc, de la Cluj, și Gheorghe Flutur, de la Suceava), miniștri ca Nicolae Ciucă (Apărare), Raluca Turcan (muncă) și Lucian Bode (Interne).

Pe de altă parte, Bolojan a ținut să precizeze de la microfon, ca să știe toți liberalii, că la Conferință participă „ca invitat și primarul independent al municipiului Marghita”, Marcel Sas Adăscăliții.

Ludovic Orban, Florin Cîțu, candidați șefia PNL

Oradea și Bolojan, mândria partidului

Toți invitații care au luat cuvântul au apreciat, fără nicio excepție, prestația echipei PNL Bihor conduse de Ilie Bolojan, dată de altfel ca exemplu de ani întregi la nivel național.

„Oradea este un model de bună administrație, toți avem de învățat, din cum s-au întâmplat lucrurile în Oradea și, mai nou, în Bihor” (Adrian Cosma, președintele PNL Satu Mare), „Îl urmărim de mult pe dl președinte Bolojan, acum lucrăm la un proiect pilot (n.r. – drumul expres Oradea – Arad), pentru mine este un lider, un lider în spatele căruia s-au aliniat oameni valoroși” (Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad), „PNL Bihor este o filială etalon, o carte de vizită cu care ne mândrim atât în interiorul, cât și în afara partidului. Când se vorbește despre performanță în administrație se vorbește invariabil, în primul rând, despre Oradea și Bihor” (Lucian Bode, ministrul de Interne), „După numărul record de oaspeți și personajele importante care au ținut să fie prezente azi aici ne putem da seama că suntem într-una din cele mai performante filiale ale PNL” (Emil Boc, primarul Clujului), „PNL Bihor nu este între cele mai performante filiale, este chiar filiala cea mai importantă a PNL” (eurodeputatul Vasile Blaga), „Ilie Bolojan a făcut performanță pentru că nu s-a uitat pe termen scurt, ci și-a pus obiective pe termen lung” (premierul Florin Cîțu), „Ilie Bolojan a realizat o performanță la care nimeni din PNL nu se aștepta” (președintele PNL, Ludovic Orban) – au fost doar câteva din aprecierile formulate față de Ilie Bolojan și echipa pe care acesta a format-o la Primăria Oradea, la Consiliul Județean și, evident, în organizația județeană a partidului.

Lobby pentru Cîțu

Dincolo de miza internă a alegerilor conducerii organizației, numeroșii invitați veniți „de la centru” au făcut-o pentru că PNL Bihor va avea cea mai mare delegație la Congresul din 25 septembrie, unde premierul Florin Cîțu îl va înfrunta pe Ludovic Orban în încercarea de a-i succede la șefia partidului, iar acest lucru a și fost subliniat de unii în discursurile lor, mai ales de cei din gruparea Cîțu.

„Mă bucur că actualul Guvern Cîțu duce mai departe proiectele fostului guvern Orban (...) Florin Cîțu duce România la nivelul următor atât din punct de vedere economic, cât și în plan politic (...) Am găsit în premierul Florin Cîțu omul care înțelege la rădăcina lucrurilor problemele pe care le avem”, a spus Emil Boc, pledând pentru șeful Guvernului și lăudându-l pentru că „a venit cu Fondul de Reziliență pentru localități, administrațiile locale vor avea un fond de 2 miliarde euro cu care vor putea moderniza toate colțurile țării”.

„Viitorul pentru PNL este președintele PNL Florin Cîțu, cu președintele Camerei Deputaților Ludovic Orban”, a spus și eurodeputatul Rareș Bogdan, aruncând o săgeată în direcția actualului președinte al partidului fiindcă n-a negociat mai cu folos ponderea liberală și portofoliile ministeriale pentru liberali. „Aici trebuia să fie Marcel Boloș, e o rușine că nu este în Guvernul Cîțu, dacă era ministrul Fondurilor Europene în continuare vă asigur că eram între cele 14 state ale UE care aveau semnat PNRR-ul și în august deja încasam banii”, a făcut referire fostul realizator TV la negocierile în urma cărora orădeanul Boloș a trebuit să predea Ministerul USR-istului Cristian Ghinea.

„Deja facem echipă”

Premierul Cîțu n-a ezitat nici el să se laude singur, într-un discurs cu tentă populistă. „În această campanie să nu uităm că suntem în politică pentru români, am intrat în politică pentru a ne bate cu socialiștii, dar am intrat în politică în primul rând ca să facem viața mai bună pentru români (...) Avem o șansă unică, nu cred că s-a mai întâmplat de la criza din 1920 să avem așa multe resurse la dispoziție”, a spus premierul.

Ilie Bolojan, Florin Cîțu

Cîțu a afirmat că a discutat cu Bolojan despre lucruri pe care actuala guvernare trebuie să le schimbe și „le-am inclus în PNRR, ca să fim siguri că vor fi implementate. Vedeți, deja facem echipă”, a forțat premierul asocierea cu liderul PNL Bihor, fără ca acesta să-i confirme ori infirme spusele, încheindu-și discursul cu speranța că „vom face echipă și în perioada următoare”.

Lecție de „atașament”

În ce îl privește pe Ludovic Orban, actualul președinte al partidului, acesta a avut referiri amănunțite la sprijinul pe care l-a acordat PNL Bihor de-a lungul anilor, pentru ca la final să și sublinieze că „am un nivel de cunoaștere a proiectelor din Bihor la un nivel ridicat”.

Spre deosebire de Cîțu, care nu a vorbit despre niciun proiect pentru Oradea ori Bihor și nici nu a făcut vreo promisiune liberalilor bihoreni, Orban a amintit că este alături de ei încă de când organizația județeană a fost preluată de Cornel Popa de la fostul președinte al PNL Bihor Silviu Torjoc, „când avea 2-3%”, a urmărit și sprijinit „procesul de reconstrucție și transformare a PNL Bihor într-un actor politic performant”, precum și proiecte precum construirea Autostrăzii Transilvania, dezvoltarea Aeroportului, iar mai recent construirea celui mai modern spital de Boli Infecțioase, a drumului expres Oradea – Arad, a variantelor ocolitoare Aleșd și Beiuș, a extinderii rețelelor de gaz șamd.

Ludovic Orban, președintele PNL

„Nu am să vă spun nimic despre Congresul din 25 septembrie, mai avem până atunci. Acum vă alegeți conducerea și sunt convins că echipa pe care o alegeți va continua victoriile”, a spus Orban, asigurându-i pe liberalii bihoreni că le va fi ”partener și în continuare”.

„Te rog, Ludovic, te rog, Florine...”

După ce predecesorul lui Bolojan, Cornel Popa, care a condus PNL Bihor din 2001 până în 2016, a subliniat că a dezvoltat organizația care atunci avea un singur primar și un singur consilier județean aducând-o în urmă cu patru ani la 45 primari și 17 consilieri județeni, fostul parlamentar de Bihor, Gavrilă Ghilea, și eurodeputatul Vasile Blaga, proveniți din PDL, au pledat pentru unitatea partidului, sugerând celor doi concurenți la șefia PNL să pună acest lucru mai presus de bătălia internă.

„Cel mai important lucru este ca PNL din această bătălie să iasă întărit, trebuie să gestionăm cu foarte multă atenție acest moment, fiindcă altfel s-ar putea să ne creeze probleme. Vom analiza foarte atent, când vom vota, pe cine vom vota”, a spus Ghilea.

Blaga a fost și mai direct, și mai ferm, făcând apel la memorie: „Acum 7 ani, cu o mare parte a celor din sală, am decis – și bine am făcut, să fuzionăm (n.r. – PDL cu PNL). Eram două partide care ne lingeam rănile, unul cu 15%, altul cu 13%, iar astăzi avem președinte, avem premier, suntem principala forță de guvernare, pentru că am știut să ne unim. Trebuie să rămânem un partid unit, de aceea te rog, Ludovic, te rog, Florine, aveți grijă. Faceți toate demersurile să țineți partidul unit. Nu mai dați atâta de mâncare presei, că nu e nevoie”.

Vasile Blaga, fost copreședinte PNL

El a amintit, de asemenea, că în 2012 a concurat cu Emil Boc la șefia PD, dar ulterior au făcut echipă, și a avertizat că partidul, indiferent de cine e condus, nu trebuie să uite în primul rând de primari, pentru că ei sunt cei mai legitimi: „Aveți grijă de primari 365 de zile, nu numai când sunteți în campanie. Sunt oamenii de la talpa partidului, pe ei îi votează în primul rând poporul și abia apoi pe noi”.

Fără angajamente

La fel cum a procedat încă de la începutul campaniei electorale interne, Ilie Bolojan nu s-a angajat să-i ofere susținere nici lui Ludovic Orban, nici lui Florin Cîțu, care au plecat separat din Arena Antonio Alexe, primul prin dreapta scenei, al doilea prin stânga, cum și sosiseră.

De altfel, înainte să se treacă la vot, Bolojan s-a referit succint și la propria activitate, lăsând cei 691 delegați sosiți din întregul județ să afle din Raportul de activitate primit în mape ce rezultate a avut. Între altele, acestea arată că în 2016 a preluat PNL Bihor cu 17 consilieri județeni și a dus organizația la 22 consilieri județeni (scor în ultimele alegeri locale 56,85% față de 44,55% în 2016), filiala a crescut de la 45 la 48 primari (scor 47,52% la localele de anul trecut față de 45,54% în urmă cu patru ani) și de la 455 la 518 consilieri locali (scor 41,14% în toamna lui 2020 față de 36,13% în vara lui 2016).

Fără alte discursuri, delegații au trecut la votarea noii conduceri, cu Bolojan președinte, Mircea Mălan și Florin Birta vicepreședinți, alături de 8 vicepreședinți: Iulian Balaj (primar Ștei), Călin Gal (vicepreședinte CJ Bihor), Ioan Mărcuș (primar Sântandrei), Arina Moș (viceprimar Oradea), Mihai Sferle (primar Cociuba Mare), Teodor Suciu (director Romsilva), Ioan Todoca (primar Aleșd) și Cristian Buzle (director OJFIR).

De asemenea, au fost aleși și 15 membri ai Biroului Politic Județean: Cornel Popa, Gavrilă Ghilea, Liviu Andrica (director ADP Oradea), Ionel Avrigeanu, Dorin Boca, Mihai Toderici, Florin Ciora și Nicolae Bodea (consilieri județeni), Florica Cherecheș, Marcel Dragoș (viceprimar Oradea), Ionuț Lazăr, Adrian Petroi și Gabriel Popa (primari la Aștileu, Hidișelu de Sus și Beiuș), Ancuța Șchiop (profesoară) și George Tătar (consilier al primarului Birta).

În prima ședință a noului Birou, a anunțat Bolojan, secretar general al PNL Bihor va fi numit de președintele filialei prefectul Dumitru Țiplea. Ligia Oala și Nicoleta Faur vor îndeplini atribuțiile de secretar general adjunct.

Vezi mai jos discursurile liderilor PNL!

UPDATE: Bolojan nu i-a convins pe toți

Chiar dacă a fost singurul candidat la președinția PNL Bihor, pentru al doilea mandat consecutiv, Ilie Bolojan nu i-a convins chiar pe toți colegii de partid că merită să îi conducă în următorii patru ani. La fel s-a întâmplat și acum două săptămâni, la alegerile pentru șefia PNL Oradea, unde primarul Florin Birta a fost tot candidat unic, dar fără să culeagă toate voturile.

Citiți articolul: ”Câte voturi au luat candidații la conducerea PNL Bihor: Bolojan, votat de 608 din cei 692 delegați din tot județul. Birta, aproape să-l egaleze la numărul de voturi

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
PCR transpartinic [SARS-CoV-RO]. Ep.: Tov. Vasile, pe când şi la PNL (noul PDL) implementarea conformă a procedurii: ”Omul potrivit, la locul potrivit!”?
I. ”Blaga a fost și mai direct, și mai ferm, făcând apel la memorie: „Acum 7 ani, cu o mare parte a celor din sală, am decis – și bine am făcut, să fuzionăm (n.r. – PDL cu PNL). Eram două partide care ne lingeam rănile, unul cu 15%, altul cu 13%, iar astăzi avem președinte, avem premier, suntem principala forță de guvernare, pentru că am știut să ne unim. Trebuie să rămânem un partid unit, de aceea te rog, Ludovic, te rog, Florine, aveți grijă. Faceți toate demersurile să țineți partidul unit. Nu mai dați atâta de mâncare presei, că nu e nevoie”.” 1. Oare de ce tov. Nicolae Ceaușescu nu s-a înconjurat şi cu consilieri personali/miniștrii/oameni de încredere, model tov. Vasile, academician ”Ștefan Gheorghiu”? În mod cert că națiunea română: a) nu ar fi avut ghinionul să fie condusă de (secu-)politruci ca tov. ”Petrov”, MRU, Bocuţ, Orban (Ludovic), herr ”Ghinion” ş.a. b) ar fi avut şi o clasă politică cu mult mai responsabilă, deloc hiperobeză, ca cea actuală. Şi evident, mai ...educată. Dar şi miniștrii competenți şi patrioți ca: Ion Ceauşescu (la Agicultură), Mircea Oprean (la MEC sau/şi Economie), Valentin Ceauşescu, la ...Cercetare ş.a. II. ”El a amintit, de asemenea, că în 2012 a concurat cu Emil Boc la șefia PD, dar ulterior au făcut echipă, și a avertizat că partidul, indiferent de cine e condus, nu trebuie să uite în primul rând de primari, pentru că ei sunt cei mai legitimi: „Aveți grijă de primari 365 de zile, nu numai când sunteți în campanie. Sunt oamenii de la talpa partidului, pe ei îi votează în primul rând poporul și abia apoi pe noi”. 1. Tov. Vasile, încercați să nu uitați, în primul rând, de cetățeanul român, onest şi de bună credință. Inclusiv cel ținut la salarii ”decente” ca, în unele(!?) P.L. din parcurile industriale ale ”Faraonului” nostru. Măcar, ca de ...”talpa partidului”, care își are, oricum, de grijă şi singură. Şi, nu în puține cazuri, cu prisosință! PS. ”Doar adevărul ne poate vindeca!”-Oana Zamfir [”Antena 3”]. Şi ”Faraonul” nostru știe de ce!
Postat 18 Iulie 2021, 20:08 de stefan
pescarileteatruluioradean
Taci numa din gura, si plateste-ti taxele, daca nu dai drumul la Vaslui, Oradea nu are nevoie de idioti
Postat 18 Iulie 2021, 01:07 de Sandu2100
@sandu
certitudinea unuia care nu a supt de mult.
Postat 17 Iulie 2021, 23:26 de User anonimizat
pescarileteatruluioradean, traian
Ati uitat ca la CEX PSD aplaudati din urechi si lipeati afise cu limba ::::))))
Postat 17 Iulie 2021, 23:18 de Sandu2100
bucilaginosi
n-a pupat Oradea atati turisti si nici nu o sa pupe prea curand, spune mult despre iluzia in care traim. cateva zeci de masini de prin alte judete la aquapark si un congres de fufe liberale. record, nu gluma…
Postat 17 Iulie 2021, 17:34 de User anonimizat
azi numarul de cersetori din oradea s-a dublat
Au inceput in iosia iar apoi unii bucuresteni au putit fi vazuti la cersit si pe la terasele din p-ta unirii.
Postat 17 Iulie 2021, 15:46 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON