Premierul Victor Ponta a făcut, joi, o vizită în fabrica Celestica, din Borş. Deşi n-a permis şi accesul presei în timpul vizitei, la final premierul a răspuns unei întrebări legate de aşa-numita "taxă pe stâlp", în fapt impozitul de 1,5% pentru clădirile industriale, până acum scutite de această taxă printr-o facilitate fiscală anume instituită. Însuşi primarul Ilie Bolojan a acuzat, în această săptămână, că această taxă are "efecte perverse", pentru că a determinat o companie orădeană să relocheze o investiţie de 15 milioane de euro din Parcul Industrial Eurobusiness în Polonia.
Prim-ministrul a spus că noul impozit este menit să adune bani la buget, pentru ca Guvernul să poată susţine investiţii concrete, cum este cea făcută de Celestica în Bihor. De asemenea, Ponta a spus că impozitul nou va fi compensat prin alte beneficii, mai precis prin scăderea contribuţiilor plătite de angajatori, dacă raportările privind încasările la buget cu noul impozit, care vor fi cunoscute duminică, vor scoate la iveală încasări "mult mai mari decât s-a preconizat iniţial".
"Asta ne permite două lucruri. În primul rând, să reducem contribuţiile de asigurări sociale şi cred că, pentru orice angajator şi pentru cei de aici (n.r. Celestica), care au 2.000 de angajaţi şi care vor să creeze locuri de muncă, este o veste foarte bună, ca şi scutirea de impozit pe profitul reinvestit. Apoi, acolo unde impactul este semnificativ, să adaptăm în Parlament prevederi ale acestei scutiri de taxă", a declarat Ponta. Altfel spus, premierul a anunţat că parlamentarii ar putea institui noi facilităţi fiscale pentru firmele care plătesc impozite mari pentru construcţiile lor.
Ponta l-a atacat pe primarul Ilie Bolojan, sugerând că acuzele acestuia sunt pur electorale, dat fiind că impozitul pe construcţii industriale există de 8 luni, de pe vremea când ministrul al Finanţelor era liberalul Daniel Chiţoiu, însă edilul s-a plâns doar acum, "cu două zile înainte de alegeri".
"Cei care dezvoltă afaceri în parcurile industriale sunt scutiţi de la plata taxelor locale, o decizie a autorităţilor locale. Dacă Primăria (n.r. Oradea) nu mai vrea să acorde aceste scutiri, ştiu că noi tocmai am dat la Primărie 40 de hectare pentru un parc industrial, le luăm şi le dăm Consiliului Judeţean, şi Consiliul va dezvolta în continuare afaceri", a declarat Ponta, referindu-se la terenurile pentru Parcul Eurobusiness II, de pe strada Ogorului.
Prim-ministrul a mai spus că nu crede în afirmaţia lui Bolojan legată de abandonul unei investiţii. "Eu de o lună de zile m-am văzut şi am vizitat direct cele mai importante investiţii din România şi toată lumea mi-a spus că vrea să investească în continuare în România. (...) Atâta timp cât România este o ţară stabilă, predictibilă şi cu condiţii care favorizează mediul de afaceri, vom continua să avem creştere economică şi creşterea investiţiilor", a mai spus Ponta.
După vizita de 15 minute la Celestica, premierul a ţinut şi să laude această investiţie. "Sunt foarte mândru că în România există tehnologie, există oameni capabili să producă tehnologie pentru cele mai mari companii din lume şi vor avea din partea Guvernului un sprijin concret şi direct în proiectele de dezvoltare pe care le au în vedere în perioada imediat următoare", a spus Ponta.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.