Premierul Victor Ponta crede că România trebuie să revină la practica aplicată în prezent de toate ţările occidentale şi de Statele Unite ale Americii, în care fiecare cetăţean să aibă obligaţia de a-şi declara o dată pe an toate veniturile, declaraţie desfiinţată în 2005, scrie gandul.info.
"Susţin din toată inima ca în România să revenim la practica pe care o au toate ţările occidentale şi Statele Unite ale Americii, şi anume ca fiecare cetăţean să aibă o declaraţie de venituri. A fost discuţia legată de Legea impozitării marilor averi şi noi nu ştim ce venituri a avut un cetăţean din diverse surse - salarii, pensii, chirii - nu avem o asemenea declaraţie, pentru că a fost desfiinţată în 2005. Cred că este bine, pentru că în felul acesta putem să avem mai multă responsabilitate cetăţenească, putem să ştim cine îşi plăteşte taxe şi cine nu şi putem să aflăm cum este cu îmbogăţirile, că dacă vedem că nu are niciun serviciu, nicio pensie, nimic, dar în anul ăla şi-a mai cumpărat cinci maşini şi case, sigur că e o chestiune de suspiciune. Deci, ideea europeană şi americană ca fiecare cetăţean să îşi declare o dată pe an toate veniturile nu este în contradicţie cu faptul că plăteşti 16%. Oricum plăteşti 16%, dar e un lucru de transparenţă fiscală", a spus Ponta.
El a asigurat că Guvernul va păstra cota unică de impozitare până la alegerile din 2016.
"Este o decizie foarte clară pe care am luat-o în 2011, când am anunţat programul USL şi până la alegerile din 2016 nu se pune problema să schimbăm acest sistem", a precizat Ponta.
Senatorul Georgică Severin a declarat, vineri, la Consiliul Naţional al PSD, că, în calitate de membri ai unui partid de stânga puternic, social-democraţii trebuie să înceapă să vorbească despre introducerea unui impozit progresiv pe venitul global.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.