URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Iulie 2022, 20:31

Poliţistul Bogdănel: un băieţel de 4 ani din Oradea are propria uniformă şi îi însoţeşte pe poliţişti la acţiunile preventive (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un băieţel în vârstă de 4 ani din Oradea este noul „coleg" al poliţiştilor implicaţi în activităţile preventive. Deşi părinţii săi au alte profesii, el este pasionat de munca poliţiştilor, are propria uniformă şi este prezent la campaniile informare organizate în parcurile din oraş. 

Un „copil extraordinar”

Bogdănel, care în această toamnă va intra în grupa mare la grădiniţă, a fost "adoptat" de poliţişti, spre bucuria băieţelului care şi-a convins părinţii să-l ducă la toate acţiunile. El se alătură oamenilor legii, îmbrăcat în uniformă, și le explică celorlalți copii despre regulile rutiere, dar şi cum pot să se ferească de infractori.

„Bogdănel este un copil extraordinar. Vine la toate acţiunile noastre. Și-a convins şi părinţii să-i cumpere uniformă pe măsura lui. Vine cu tatăl lui şi stă alături de noi, le povesteşte copiilor cum trebuie să traverseze strada, cum să se păzească de hoţi. E foarte pasionat, cunoaşte toate gradele de Poliţie, are deja o colecţie de maşinuţe de Poliţie, a venit chiar şi la Ziua Poliţiei, să ne felicite, a testat maşinile, motocicleta. A fost încântat", a explicat, pentru BIHOREANUL, comisarul şef Ioana Indrieş, de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii a Poliţiei Bihor. 

În ultima lună, băieţelul a participat la toate campaniile preventive organizate la sfârşit de săptămână pentru informarea tinerilor, adolescenţilor şi adulţilor deopotrivă despre măsurile pe care trebuie să le ia ca să nu ajungă victime, despre comportamentul preventiv în trafic.

„Evident, el participă la campaniile care le sunt destinate copiilor", a ţinut să precizeze comisarul şef Ioana Indrieş.

Sfaturi de la polițiști

În luna iulie, poliţiştii de prevenire au ieşit în parcuri, în tabere pentru copii, ștranduri și alte locuri de petrecere a timpului liber, ca să distribuie materiale informative şi să transmită copiilor şi turiştilor recomandări cu măsuri de prevenire ale furturilor specifice sezonului estival, vorbindu-le totodată despre pericolele la care se expun dacă îşi dezvăluie informaţii private pe rețelele sociale. 

Alături de reprezentanţii Centrului Județean de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bihor și cei ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Oradea, poliţiştii i-au abordat pe adolescenţi şi pe tineri, discutând cu ei despre droguri, alcool, dependenţă, consecinţele consumului atât asupra lor, cât şi a apropiaţilor, lăsându-i să încerce şi ochelari speciali, ce distorsionează realitatea și simulează efectele consumului de alcool sau substanţe interzise.

Ponturi anti-hoţi

Polițiștii din cadrul IPJ Bihor transmit și o serie de sfaturi pentru prevenirea furturilor:

- La iarbă verde, în ştranduri, la pescuit, să aveţi mereu în apropiere pătura, banca sau locul în care v-aţi lăsat obiectele personale şi nu vă lăsaţi bijuterii, portmonee, telefoane mobile la vedere.

- Când aţi ajuns la destinaţie, nu lăsaţi bagajele nesupravegheate lângă maşină. Păstraţi portmoneul / geanta în faţa dumneavoastră, aproape de corp, cu deschiderea către interior!

- Dacă vi s-a repartizat o cameră la un etaj inferior, nu lăsaţi geamurile deschise! Este calea cea mai uşor accesibilă hoţilor. 

- Totodată, pentru siguranţa copiilor în sezonul estival, perioadă în care aceştia sunt, de multe ori, lăsaţi acasă fără supravegherea unui adult, atrageţi-le atenţia să ţină mereu uşa casei închisă, să nu deschidă necunoscuţilor, să nu vorbească cu persoanele necunoscute care sună la uşă în timp ce ei sunt singuri acasă. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Caraghioslâc...
...ieftin!!
Postat 23 Iulie 2022, 08:16 de AnaConda
Inca putin....
.... si-l vedem pensionat pe la 15 ani! https://newsweek.ro/politica/viitorul-ministru-de-interne-dumitru-chirila-pensionar-la-41-de-ani-cu-7500-lei-luna
Postat 22 Iulie 2022, 16:01 de pinonel
Copil de trupa
Pe vremuri, pe linga unitatile militare se aciuau copii defavorizati,din familii sarace, fara posibilitati. Primeau cazare si masa. Serveau unitatea,militarii,uneori chiar in lupte... Copiii de azi nu mai vor sa se faca pilot, mecanic de locomotiva etc, scopul lor e sa ajunga bugetari. Ca apoi,restul cumparam...
Postat 22 Iulie 2022, 10:09 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON