Poliţia Română aniversează pe 25 martie, de Buna Vestire, 201 ani de la atestarea documentară, iar cu acest prilej IPJ Bihor va organiza o serie de evenimente dedicate cetăţenilor, în special copiilor.
„Polițist pentru o zi”
Eveniment cu tradiţie, întrerupt doar de pandemie, Ziua Porţilor Deschise la sediul poliţiei bihorene se va ține anul acesta vineri, 24 martie, începând cu ora 10:00.
Publicul larg este invitat la un eveniment dedicat în special celor mici, organizat în aer liber, în curtea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor.
„Vor fi prezentate activităţile pe care le desfăşoară zi de zi poliţiştii bihoreni, dar şi dotările de care aceştia dispun în executarea misiunilor, pe ateliere de lucru”, a transmis IPJ Bihor printr-un comunicat de presă.
Cu această ocazie, poliţiştii vor "scoate la concurs" mai multe "posturi" pentru copiii care vor ajunge la sediul IPJ şi le vor înmâna acestora legitimaţii de "Poliţist pentru o zi", pe lângă insigne şi autocolante.
Copiilor le vor fi prezentate mai multe unelte din dotarea poliţiei, cum ar fi laboratorul mobil de siguranţă rutieră, motocicletele din dotarea poliţiştilor sau autolaboratorul criminalistic.
Totodată vor avea loc demonstraţii ale luptătorilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale care vin însoţiţi şi de un câine de serviciu al poliţiştilor bihoreni şi o expoziţie cu armamentul şi tehnica din dotarea Poliţiei.
Simbolul Bunei Vestiri
Pe de altă parte, în contextul manifestărilor organizate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor pentru celebrarea Zilei Poliţiei Române, jurnaliştii bihoreni sunt invitaţi miercuri, 22 martie, de la ora 11:00, să participe la tradiţionalul concurs "Cupa Poliţiei Bihorene la Tir". Competiţia, dedicată reprezentanţilor locali ai mass-media, se va desfăşura la Poligonul de Tragere din cadrul Bazei Sportive "Dinamo Oradea", din Oradea.
Ziua de 25 martie a fost desemnată Ziua Poliţiei Române prin Legea 218/2002, care reglementează activitatea instituţiei. Alegerea acestei date este legată de simbolul creştin al Bunei Vestiri aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat şi pe actualul drapel al Poliţiei Române.
În anul 1822, domnitorul Grigore Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă Mihăiţă Filipescu (şeful poliţiei din acele timpuri) drapelul pe care este cusută sigla Steagului Agiei. Alături de siglă se află o ghirlandă din aur în interiorul căreia este prezentată Maica Domnului înaintea îngerului ce-i aduce vestea cea bună (Buna Vestire).
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.