URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Mai 2022, 15:04

Poliția, învinsă! Noile sancțiuni rutiere nu pot fi aplicate retroactiv

Poliția, învinsă! Noile sancțiuni rutiere nu pot fi aplicate retroactiv Foto arhivă, generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urmă cu câteva săptămâni, scriam că Poliţia aplică retroactiv prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 prin care s-a schimbat substanţial regimul reducerii perioadei de suspendare a dreptului de a conduce.

Arătam atunci că nu este normal să se aplice regimul sancţionator introdus în ianuarie 2022 pentru contravenţii comise înainte de această dată, deoarece executarea unei sancţiuni nu se poate face decât în conformitate cu legea în vigoare la data săvârşirii faptei.

Zilele trecute, Tribunalul Sălaj a confirmat această interpretare, într-o primă speţă dedusă judecăţii. Instanţa a suspendat dispoziţia şefului Poliţiei rutiere prin care s-a dispus ca un cetăţean să execute o perioadă de suspendare aplicată conform legii din 2022 pentru contravenţii comise în vara anului 2021.

Interesantă, însă, este argumentaţia cu care Poliţia s-a apărat în cauză şi care, din păcate, confirmă nivelul de adaptare la noile realităţi juridice de către instituţiile statului "blocate" în vechi clişee, de mult timp dispărute.

Într-o argumentaţie întinsă pe multe pagini, juristul Poliţiei a susţinut că noile norme nu sunt norme de drept contravenţional care să se încadreze în conceptul de "lege mai favorabilă", ci norme de procedură care ar fi de imediată aplicare în procedurile în desfăşurare la data intrării în vigoare a legii noi.

Dincolo de faptul că nu se punea problema aplicării unei legi noi mai favorabile, ci, pur şi simplu, a legii în vigoare la data faptei, se pare că la "Miliţie" nu s-a aflat până azi că principiul aplicării imediate a legii noi de procedură a "dispărut" de aproape un deceniu din legea română.

Odată cu intrarea în vigoare, la 15 februarie 2013, a actualului cod de procedură civilă, principiul aplicării imediate a legii noi de procedură a fost înlocuit cu principiul potrivit căruia legea de procedură sub care începe procesul este şi legea de procedură sub care se şi încheie procesul.

Până la urmă, iată că procesele acestea au şi partea lor bună, putând constitui surse de informare pentru vajnicii funcţionari ai statului...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Nivelul de inteligență a polițiștilor juriști e constant, chiar dacă numărul lor crește.
Orice prostalău știe că un act normativ, odată legiferat, se aplică din ziua următoare, nu din urmă. A aplica astfel greșit este abuz în serviciu ... care nu mai e contravenție ci infracțiune.
Postat 18 Mai 2022, 09:10 de KP
pcr
Pile, cunostinte, relatii! Astea se pare ca sunt mai nou criteriile dupa care accezi intr-un post caldut, bine platit si degraba lasat la vatra cu o pensie nesimtita. Ma feresc sa spun ca aceasta este si situatia consilierilor juridici ,,lipiti" pe la inspectoratele judetene de politie. Mai avem si struto-camila asta: orice contravenție și orice sancțiune contravențională se circumscriu materiei penale, astfel că o amendă este o acuzație în materie penală. Totuși, deși din punct de juridic-material contravenția are structuri, condiții și elemente de drept penal, din punct de vedere juridic-procesual contravenția face obiectul procedurii civile și nu penale. Sunt si cateva exceptii, notabile, mai importanta fiind sarcina probei, care se face (sau ar trebui!) dupa regulile din penal, nu din civil.
Postat 17 Mai 2022, 18:05 de pinonel
Politia face legi?!
Din câte știam eu Poliția aplică legi, nu emite. Așa cum scrie în articol hotărârea este a Guvernului deci el a fost învins și nu,, Miliția". Doar un titlu în propagandă împotriva Poliției. Ați merita măcar o săptămână fără ea!
Postat 17 Mai 2022, 17:12 de bde
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON