URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Martie 2023, 14:46

Poliţia din Republica Moldova anunţă că a dejucat un plan de destabilizare a ţării "pus la cale de Rusia". Mai multe persoane au fost reținute

Poliţia din Republica Moldova anunţă că a dejucat un plan de destabilizare a ţării 'pus la cale de Rusia'. Mai multe persoane au fost reținute foto: Facebook / Poliția Republicii Moldova
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu doar câteva ore înainte de o nouă manifestare antiguvernamentală, Poliţia din Republica Moldova a anunţat că a dejucat un plan de destabilizare a țării și că reținut membri ai unei reţele "orchestrate de Moscova".

Autorităţile moldoveneşti au explicat că au acţionat după ce "au primit informaţii despre organizarea de către serviciile speciale ruseşti a unor acţiuni destabilizatoare pe teritoriul nostru prin intermediul unor demonstraţii".

''Informaţiile despre implicarea grupărilor din Federaţia Rusă au fost confirmate, inclusiv de agentul nostru sub acoperire, care a intrat în contact cu persoana din Moscova, sub pseudonimul „Mayin Sandu”, trimis la Chişinău pentru a efectua instruirile necesare. Acesta este un individ cu cetăţenie dublă, atât a Republicii Moldova, cât şi a Federaţiei Ruse, care în repetate rânduri şi-a schimbat numele. Acesta a sosit la Chişinău pe 9 martie pentru a stabili programul de mai departe. În urma acţiunilor de urmărire, implicit înregistrărilor video, s-a aflat despre infiltrarea a 10 grupuri, a câte 5-10 persoane, cu anumite însemne, responsabile de măsurile de destabilizare, cu o remunerare de circa 10.000 de dolari per capita'', a anunțat, duminică, șeful Poliției Moldova, Viorel Cernăuţeanu, potrivit Agerpres.

Sâmbătă seară, au fost făcute mai multe percheziți în urma cărora 25 de bărbați au fost duși la declarații. La final, 7 dintre ei au fost reținuți.

Digi24.ro precizează că în operațiune ar fi implicați și mercenari Wagner, dar și persoane fără discernământ.

„Atragem atenția că măsurile întreprinse, bazându-se pe analiza de risc și a informațiilor obținute în comun cu autoritățile naționale, inclusiv prin schimbul de informații cu partenerii internaționali, a permis depistarea în fluxul de pasageri, în punctul de trecere a frontierei de stat Aeroportul Internațional Chișinău a unui cetățean care a fost identificat ca și un posibil reprezentant al unei companii private militare din Federația Rusă (Wagner). Cetățeanului în cauză nu i-a fost autorizată trecerea frontierei de stat, fiind întors pe cale aeriană în statul de pornire”. „Pericolul destabilizator este continuu, când ne uităm la cifre, nu este vorba doar de 25 de persoane, este vorba de un număr mult mai mare”, a declarat șeful Poliției Republicii Moldova, Viorel Cernăuțeanu.

HotNews.ro amintește că purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, John Kirby, a acuzat vineri Rusia că încearcă să destabilizeze Republica Moldova, inclusiv prin proteste, cu scopul de a instala un guvern mai favorabil cauzei sale, relatează presa internaţională.

Deşi Statele Unite nu văd nicio ameninţare militară imediată la adresa Republicii Moldova, administraţia americană consideră că Rusia încearcă să slăbească mica ţară europeană, să fabrice o insurecţie şi să instaleze un guvern pro-Moscova, a relatat agenția Reuters, citată de News.ro.

După cum se știe, începând din toamnă, în Capitala Republicii Moldova se desfășoară periodic proteste anti guvernamentale, inițiate de simpatizanții oligarhului pro-rus Ilhan Şor.

Problemele invocate de protestatari ţin de aspecte sociale, cum ar fi sărăcia, creşterea preţurilor, nemulţumirile faţă de guvernare ş.a. însă acestea nu au un caracter masiv, deoarece mai multe investigaţii au arătat că protestatarii participă nu din convingeri, ci contra plată, ceea ce compromite ideea de protest, notează Agerpres.

Hotnews.ro mai notează că Mișcarea Scutul Poporului, în spatele căreia se află partidul lui Șor a cerut anterior simpatizanților săi să nu meargă astăzi la proteste „pentru evitarea riscurilor la care putem fi supuși fără cunoștința noastră atât din partea structurilor statului capturate, cât și din partea unor forțe necunoscute”.

Totuși, au ieșit sute de persoane în stradă. Protestul de duminică, scrie HotNews.ro, a început cu scandări de „Jos Maia Sandu”. 54 de participanți la protest, dintre care 21 de minori, cu comportament dubios și obiecte interzise la ei, au fost duși la secții de poliție, potrivit autorităților.

Întrebată, sâmbătă, dacă există risc de destabilizare la protestul de duminică, preşedinta Maia Sandu a declarat că „de fiecare dată există asemenea riscuri”, dar până acum instituţiile noastre au demonstrat că ştiu să ţină situaţia sub control. Am certitudinea că şi de acum încolo vor asigura ordinea publică”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Destabilizarea R. Moldova o face chiar "puterea" de la Chișinău.
Moldova era stabilă și avea un parcurs lent dar constant pozitiv. Și nimeni nu avea treabă cu ea, fiind sprijinită de peste tot în măsura posibilităților și nevoilor. A trebuit să vină la putere grupul de "progresiști" ai lui Maia Sandu și brusc ... a început destabilizarea țării. Constituția Moldovei conferă acestei țări un statut de "neutralitate", cu posibilitatea ca în plan socio-economic să parcurgă totuși drumul anevoios al integrării europene. Dar, peste noapte, s-a trezit gura lui Maia Sandu, împinsă cu bățul prin gard de niște oameni e bună credință, să vorbească despre "necesitatea aderării la NATO", chiar dacă sărăcia nu era chiar explozivă urmare energiei ieftine pe care o cumpăra de la ruși. A fost suficient anunțul respectiv de "necesitate" și iată ... destabilizarea. Scenariul este identic cu cel aplicat în Ucraina de Înalta Poartă de la Washington, care are timp de politici planetare, dar nu are vreme și nu e în stare să-și susțină propriul sistem financiar-bancar.
Postat 13 Martie 2023, 09:16 de KP
Daniel
Pentru orice lucru e de vina Putin, motive de manevra :)
Postat 13 Martie 2023, 05:19 de mmdaniel
Șor Ilhan
Omul asta a furat 2 miliarde de $ direct din sacul Moldovei, acum are bani de sandvișuri pt protestatarii fara cap.
Postat 12 Martie 2023, 16:24 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON