URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Decembrie 2009, 11:23

Planuri pentru anul care... trece

Planuri pentru anul care... trece O INEPŢIE! Dacian Foncea (foto), managerul Spitalului TBC, susţine că, pe lângă negocierea mult prea târzie a indicatorilor de management, majoritatea acestor criterii nici n-au de-a face cu capacitatea de a conduce un spital. "În ultimii ani, comisia de evaluare a DSP Bihor i-a scos cu punctaj maxim pe managerii cu datorii de miliarde sau în ale căror spitale era mizerie, foame, în care pacienţii îşi cumpărau medicamente, iar medicii se chinuiau să lucreze. Să meargă şefii DSP în spitale şi să vadă că nu mai e finanţare pentru decembrie, şi să se preocupe că vor dispărea spitale!", acuză Foncea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În timp ce partidele s-au îngrijit doar să-şi planteze oamenii prin funcţii, sistemul sanitar a rămas fără buget. Cu aparatură de toată jena, lipsite de medicamente şi chiar de elementara aţă de sutură, spitalele au perspective sumbre, fiind gata să ajungă pe masa de autopsie.

Trist e că în loc să mişte lucrurile, autorităţile din domeniu bat pasul pe loc ca să-şi mimeze preocuparea. Abia săptămâna trecută, o parte din managerii spitalelor din Bihor au fost chemaţi la Direcţia de Sănătate Publică să-şi asume indicatorii de management pe 2009, adică obligaţiile pe care le aveau în cursul acestor 12 luni.

Reguli de la centru

În fiecare an, directorii de spitale îşi negociază indicatorii de performanţă cu Ministerul Sănătăţii, prin Direcţia de Sănătate Publică. Concret, directorul îşi asumă sarcinile pe următoarele 12 luni, pentru ca la finalul anului, activitatea să-i poată fi evaluată. În funcţie de punctajul acumulat, respectivul rămâne în funcţie sau nu. Legea nu prevede însă un termen-limită pentru negocierea acestor indicatori, dar până acum, cu mici excepţii, planificarea a avut loc - logic - la începutul fiecărui an, după ce spitalele primeau de la casa de asigurări bugetul anual. Doar că în 2009, fiindcă totul a fost politizat, negocierea a fost, pur şi simplu, uitată!

Abia săptămâna trecută, ministrul interimar Adriean Videanu a dispus fiecărei Direcţii de Sănătate Publică să convoace managerii numiţi în 2006 şi cărora le expiră mandatul pe 15 decembrie. În Bihor, în această situaţie s-au găsit şefii a cinci unităţi: Dacian Foncea (Spitalul de Pneumoftiziologie - TBC), Liana Antal (Obstetrică-Ginecologie), Carmen Ghilea (Spitalul de Psihiatrie Ştei), Cornel Aron (Spitalul Orăşenesc Ştei) şi Adrian Heţegan (Spitalul Municipal Salonta).

Nu mă supun!

Managerul de la TBC, Dacian Foncea, care a rămas pe funcţie în pofida DSP, după ce a câştigat procesul intentat Ministerului Sănătăţii, a fost enervat de circulară. Atât pentru că spitalul condus de el nu mai e în subordinea Ministerului, deci nu mai are ce să negocieze cu DSP, cât mai ales fiindcă întâlnirea a fost planificată la sfârşit de an, şi nu la început, cum era firesc. "Mai sunt trei săptămâni din 2009, iar DSP ne cheamă să negociem indicatorii pe 11 luni deja trecute. E ca şi cum te-ai duce la un examen, iar la un moment dat profesorul nu că îţi dă răspunsurile rezolvate, dar îţi spune că orice ai fi făcut e bine", explică Foncea.

Într-adevăr, e şi greu de crezut că un director şi-ar tăia singur craca de sub picioare şi şi-ar asuma la sfârşit de an "planuri" pe care deja nu le-a realizat. "Întâlnirea asta a fost pentru ca managerii de o anumită culoare politică să fie premiaţi, înainte de sărbători", spune şeful de la TBC, sugerând că avantajaţi vor fi managerii puşi de PDL.

Ordinul nu se discută!

18 Pircioaga.jpgContactat de BIHOREANUL să justifice bizareria, şeful DSP s-a arătat rezervat. "Am primit de la Ministerul Sănătăţii dispoziţia să discutăm cu managerii care mai sunt în contract, având în vedere că pe 15 decembrie le expiră contractele făcute acum trei ani", a zis Marius Pîrcioagă (foto). Dar pus să comenteze ce rost are mascarada în condiţiile în care mai sunt doar câteva săptămâni până la finalul anului pentru care, chipurile, se fac planurile, Pîrcioagă s-a eschivat. "Nu mă pot pronunţa, pentru că nu eu am luat decizia. Ministerul e suveran", a spus şeful DSP, ca şi când, în toate aceste 11 luni trecute, el n-ar fi putut iniţia stabilirea indicatorilor de performanţă, ci doar ar fi trebuit să aştepte ca, la Bucureşti, cineva să-şi aducă aminte despre inexistenţa lor.

Previzibil, Foncea nu s-a prezentat la întâlnirea cu comisia de negociere. "Nu vreau să fiu părtaş la o paradă bine regizată a managerilor "performanţi". Mă dezic categoric şi protestez public faţă de practicile ilogice şi ilegale promovate de comisia DSP. Aşa ceva e bătaie de joc la adresa pacienţilor", spune Foncea, deoarece pacienţii sunt primii care suferă atunci când directorii de spitale nu au reguli clare după care să le conducă.

Numai că până ca lucrurile să intre în normalitate, mai este vreme. Pentru că boala nu trece de la sine când sistemul sanitar e bolnav, chiar la "cap"...


LEGE NECLARĂ
Descentralizare pe invers

La negocierea indicatorilor de performanţă au fost invitaţi şi reprezentanţii Primăriei Oradea, în subordinea căreia se află Spitalul TBC şi Maternitatea, dar aceştia nu au participat, deoarece, deşi există un program-pilot pentru trecerea spitalelor în subordinea municipalităţii, Legea Sănătăţii nu a fost adaptată în acest sens. "Nu avem nicio autoritate să negociem indicatorii de management pe anul 2009, drept pentru care am şi transmis la DSP că nu putem participa", explică Simona Ardelean, şefa Biroului Management Spitale din cadrul Primăriei.

De altfel, în cazul celor patru spitale subordonate municipalităţii (Maternitate, Neuropsihiatrie, Spitalul TBC şi cel Municipal), normal ar fi ca managerii să-şi asume criteriile de performanţă faţă de Consiliul Local, nu în raport cu DSP. "Legea e neclară", spune primarul Ilie Bolojan, estimând că, probabil, situaţia se va rezolva din 1 ianuarie 2010, când, potrivit unei Ordonanţe de Guvern, spitalele vor trece efectiv la primării. "Nu ştiu dacă se va pune în practică sau se va amâna. E o situaţie nefericită, iar cel care are de pierdut e pacientul", crede şi primarul Oradiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON