URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Aprilie 2023, 21:12

Plantați de dor: Oradea are o mini-pădure în memoria unor oameni dragi, trecuți în neființă (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O inițiativă inedită și lăudabilă, care se datorează fostei jurnaliste Melania Medeleanu, a prins rădăcini la Oradea. La capătul parcului Salca au fost plantați 100 de mesteceni, fiecare în memoria unei persoane decedate.

Mini-pădurea, care are în centru un arbore din specia Ginkgo biloba, supranumit arborele vieții, a fost inaugurată joi, când orădenii care au donat bani pentru plantarea copacilor au prins de tutorii acestora plăcuțele cu numele celor dragi, pe care nu vor să-i uite.

Cu lacrimi în ochi

Chemați de organizatori la ora 17.30, mulți dintre orădenii care au „adoptat” un copac în memoria unui părinte, bunic, partener de viață, frate ori pur și simplu un om drag, s-au plimbat cu ochii înlăcrimați printre mesteceni, încercând să aleagă arborele preferat.

Unii au adus și flori pe care le-au pus la rădăcina copacului, alții au preferat să aprindă o lumânare. Fiecare s-a emoționat, însă, gândindu-se la persoana pe care o mai văd doar în gând, în vise ori în fotografii.

„Este o idee foarte bună. Cimitirul e cimitir, dar este extrem de plăcut să vii aici, să te reculegi lângă copacul pe care l-ai ales, gândindu-te la persoana pentru care ai făcut-o”, a spus un bărbat, care a ales un mesteacăn în memoria soției lui, care a murit anul trecut.

Un copac (foto jos) a fost plantat și în memoria micuței Patricia Aktaa, fetița care a murit în 2010, la doar cinci anișori, în Spitalul de Boli Infecțioase din Oradea, infectată cu salmonella. Familia ei i-a acuzat pe medici de malpraxis, iar o doctoriță a fost trimisă în judecată cu acuzația de ucidere din culpă. După șapte ani de procese, medicul Georgeta Călinescu a fost condamnată la un an de închisoare, cu suspendare.

„100 de doruri”

„Poate că vi se pare că este un loc de 100 de mesteceni, dar eu văd 100 de doruri de oameni dragi, pe care nu îi mai aveți lângă dumneavoastră, dar îi aveți în sufletele dvs. Este clar că pentru ei nu mai putem face nimic, de adus înapoi nu putem. Ce putem să facem este să le ținem amintirea vie, trează, cât mai mult timp”, le-a spus orădenilor Melania Medeleanu (foto), fondatoarea Asociației Zi de Bine și cea care a inițiat proiectul „Plantați în amintire” anul trecut, în Lugoj, județul Timiș.

În ultimele două luni, pe site-ul proiectului, doritorii s-au putut înscrie, donând o sumă care să susțină plantarea și transmițând informații și fotografii despre persoana pentru care fac acest gest.

Joi, fiecare a primit o plăcuță metalică pe care este inscripționat numele persoanei decedate, anii între care a trăit și un cod QR care, odată scanat, deschide pagina de internet dedicată acesteia. Plăcuțele au fost prinse apoi, cu un șurub, într-unul din tutorii care susțin puieții de mesteceni.

Parc al vieții

Numeroși orădeni au vorbit cu fosta vedetă de televiziune, care în ultimii ani s-a dedicat proiectelor sociale, cel mai cunoscut fiind MagiCamp, o tabără pentru copii bolnavi. „Vă mulțumesc pentru ce ați făcut”, „Vă mulțumim că ați adus acest proiect la Oradea” sunt fraze pe care Melania Medeleanu le-a auzit de mai multe ori.

„E o bucurie să fiu aici, chiar dacă împrejurarea pare tristă. După ce veți prinde codurile și parcul o să se umple de copii care aleargă și oameni care stau pe bănci, o să fie un parc al vieții. Am încercat să punem un pic de viață acolo unde nu mai este”, le-a spus ea orădenilor.

Medeleanu a ținut să mulțumească și Primăriei Oradea, care a devenit parteneră a acestui proiect, a asigurat locul necesar plantărilor și și-a asumat să îngrijească puieții de-acum înainte.

Prezentă la eveniment, viceprimărița Antonia Nica și-a început discursul cu un citat din psihiatrul și scriitorul Irvin Yalom: „Voi muri cu adevărat atunci când se va duce și ultimul om care poartă cu sine amintirea existenței mele. Atunci voi fi cu adevărat mort, când nu voi mai exista în memoria nimănui”.

„Prin acest parc, noi, cei care suntem vremelnic călători în această lume, am încercat să prelungim și să securizăm memoria celor atât de dragi nouă. (…) Să ne bucurăm și să sărbătorim frumos fiecare clipă pe care împreună o putem trăi în memoria lor!”, i-a îndemnat Nica pe cei prezenți.

Asociația Zi de Bine face parcuri similare în București, Arad, Brașov, Constanța și Giurgiu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Frumoasa initiativa
Asta e parcul in care erau interzise bicicletele pana cand datorita unui parandarat primaria l-a transformat in pista de biciclete pump and ride, nu-i asa doamna viceprimar Nica? Speram ca nu exista alta explicatie din sfera patologica pentru asemenea labilitate a celor din conducerea pmo.
Postat 20 Aprilie 2023, 22:10 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON