URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 August 2018, 10:59

Plăcinte cu cartofi, găluşte cu brânză şi dansuri tradiţionale la Zilele Culturii Slovace

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Încă un weekend în care orădenii vor degusta delicatese în Cetate! Sâmbătă şi duminică, pofticioşii sunt invitaţi la Zilele Culturii Slovace. Evenimentul va cuprinde spectacole cu muzică şi dansuri tradiţionale slovace, dar şi concursuri de gătit delicatese slovăceşti, potrivit unui comunicat de presă transmis de organizatori.

Sâmbătă, evenimentul va debuta de la ora 15, cu o deschidere festivă, iar mai apoi va urma un program cultural artistic. Gurmanzii sunt așteptați începând cu ora 17, când se va da startul concursului naţional de gătit găluşte slovăceşti cu brânză - brindzove halusky. De la ora 18, concursul naţional de gătit plăcinte slovăceşti din cartofi-tocne va ademeni alţi orădeni pofticioşi. Apoi, va avea loc un program artistic, iar de la ora 21, formaţia Harach din Slovacia va încânta vizitatorii şi organizatorii cu muzică populară slovacă.

Duminică, sărbătorirea culturii slovace va începe de la ora 13, cu un program cultural artistic. Două ore mai târziu, va avea loc faza finală a concursului de gătit găluşte slovăceşti cu brânză, unde vor participa primele patru echipe calificate la concursul național de sâmbătă. Cât timp vor fi pregătite premiile pentru câştigători, două formații din Slovacia și două formații din Serbia vor prezenta dansuri şi cântece populare ale comunităţii slovace din Bihor şi Sălaj.

Evenimentul este organizat de Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România, cu sprijinul Asociaţiei pentru promovarea turismului din Oradea şi Regiune şi Primăria Oradea.

Mădălina Sim
Studentă

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@moderator
Scuze!
Postat 24 August 2018, 13:51 de scortosul
cred c[ e corect
Am căutat pe tranaslator si tocnă=placă turnantă. Probabil de aici denumirea plăcintelor în sensul că sunt rotunde ca o placă. Echivalentul românesc cred că îl reprezintă “tocineii moldovenești”!
Postat 24 August 2018, 13:31 de soricel
tocne?
Banuiesc ca ar fi vorba de "tocsni", termen ce provine din limba maghiara, de la "toth-langos". Cu toate ca placinta respectiva are mai multe denumiri - in functie de regiunea geografica - din cate stiu, in slovaca se numeste "harul'a" (zemiakove placky). La influenta ceha, spre Bratislava se mai nu este si bramburak.
Postat 24 August 2018, 13:05 de sasi
Si totusi...
Si totusi nu ai gasit un colt liber pe pagina sa scrii si locatia evenimentului? Sau e pe toata suprafata intraurbana a municipiului?
Postat 24 August 2018, 11:15 de scortosul
RE: Si totusi...
Scrie foarte clar, din primul rând: Cetate.
Postat 24 August 2018, 11:41 de Moderator
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON