URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iulie 2012, 16:41

Peşteri la pachet: Cinci peşteri din Bihor vor face parte dintr-un circuit anume creat pentru promovarea turismului în judeţ

Peşteri la pachet: Cinci peşteri din Bihor vor face parte dintr-un circuit anume creat pentru promovarea turismului în judeţ (FOTO: Andrei Posmoşanu) LUCRĂRI ÎN CURS. Peştera Meziad, singura fără infrastructură de vizitare adecvată din cele cinci pe care Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă vrea să le introducă în circuitul turistic, este încă în lucru. Până în septembrie, peştera va fi amenajată şi iluminată, iar de anul viitor în zonă va fi amenajat şi un parc de aventuri, unde pasionaţii vor putea face căţărări şi exerciţii cu tiroliana
Peşteri la pachet: Cinci peşteri din Bihor vor face parte dintr-un circuit anume creat pentru promovarea turismului în judeţ VEDETA DIN ROŞIA. Inaugurată în urmă cu câteva săptămâni, peştera din mina Farcu, faimoasă în ţară datorită cristalelor unice, este vizitată în medie de 50 de turişti în fiecare zi. Duminica, numărul acestora depăşeşte 300 de persoane, semn că bihorenii şi turiştii care vin în judeţ sunt interesaţi de frumuseţile de aici
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când spun că au cele mai frumoase peşteri din ţară, bihorenii nu greşesc deloc, fiindcă Apusenii ascund numeroase minunăţii subterane, iar o bună parte din ele sunt pe teritoriul Bihorului. Nu multe sunt însă amenajate, pentru ca turiştii să se poată bucura cu uşurinţă de frumuseţea lor.

Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă vrea să schimbe lucrurile. Drept urmare, are de gând să introducă cinci peşteri din judeţ într-un circuit turistic, primul din ţară dedicat exclusiv peşterilor.

Cu priză la turişti

În urmă cu o lună, Peştera Farcu din comuna Roşia era inaugurată oficial. După multe săptămâni de lucru în subteran, membrii Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD), care au în custodie Situl Natura 2000 Munţii Pădurea Craiului şi, deci, răspund de peşterile din zonă, au amenajat caverna astfel încât să devină vizitabilă.

Descoperită în 1987, Farcu e unică în România prin cristalele dezvoltate în interiorul său, dar şi prin faptul că a fost descoperită într-o exploatare minieră. Totuşi, până acum nimeni nu s-a ocupat de amenajarea ei, aşa că vreme îndelungată a rămas inaccesibilă publicului. De când a fost inaugurată, atrage însă turiştii ca un magnet!

20 Andrei Acs.jpg"Avem în medie 50 de vizitatori pe zi. Duminica sunt 300 sau chiar mai mulţi", spune Andrei Acs (foto), custode în cadrul CAPDD. Vizitatori sunt atât localnici bucuroşi să descopere ce minunăţie aveau lângă casele lor, cât şi bihoreni şi turişti din ţară şi străinătate.

Bihorul dă tonul

Numărul mare de vizitatori îi bucură pe cei de la CAPDD, dar nu îi surprinde. Asta pentru că scopul lor tocmai acesta este: să dezvolte turismul în peşteri. "Vrem să lansăm primul circuit turistic al peşterilor din România, care va cuprinde cinci peşteri din Bihor: Peştera Urşilor, Farcu, Meziad, Ungurul Mare şi Vadu Crişului", explică Andrei.

Conceptul înseamnă că cele cinci grote vor fi promovate de CAPDD şi de Asociaţia Peşterilor Turistice din România ca un "pachet" turistic care nu trebuie ratat de cei care trec prin Bihor. La fiecare din cele cinci peşteri vor exista panouri cu informaţii despre celelalte patru peşteri. În plus, turiştii care aleg să viziteze peşterile la pachet de minim două într-o zi vor primi reduceri la preţul biletelor, care deocamdată nu a fost stabilit.

Astfel de pachete turistice nu există nicăieri altundeva în România, deoarece în niciun judeţ nu mai există un "nucleu" de peşteri amenajate în care să poată intra turişti în siguranţă şi în mod organizat.

Pe urmele lui Czaran

Pentru impunerea circuitului trebuie în primul rând ca toate cele cinci peşteri să aibă infrastructura necesară turismului. În momentul de faţă, singura căreia îi lipseşte acest lucru este Meziadul, dar CAPDD deja lucrează acolo. Aflată pe raza comunei Remetea, la 22 de kilometri de Beiuş, grota a fost descoperită în secolul XIX şi, cu cei 4,7 kilometri de la un capăt la altul, e una din cele mai lungi peşteri din ţară.

"Lucrăm acolo de vreo două săptămâni, am început cu accesul prin gura peşterii. Cu maşina se poate merge până la 700 de metri de locul respectiv, de unde se continuă pe jos. Erau mai multe poteci şi poduleţe peste valea care trece pe lângă peşteră, noi am amenajat poteca pe care se spune că a mers Czaran Gyula, cel care a descoperit peştera", spune custodele.

Amenajările interioare ale peşterii, adică scări, punţi şi balustrade, au fost făcute în 1972, când Peştera Meziad a fost deschisă turismului. De atunci, însă, mare lucru nu s-a îmbunătăţit, chit că grota are statut de monument al naturii şi de rezervaţie speologică graţie liliecilor care trăiesc acolo. "E peştera cu una din cele mai mari colonii de lilieci din ţară", precizează Andrei.

Cu grijă

Membrii CAPDD vor scoate din interior toate amenajările uzate şi care mai degrabă pun în pericol viaţa turiştilor. "Înlocuim tot ce nu e funcţional sau este inestetic. În plus, vom realiza iluminatul peşterii cu lumină LED, rece, ca să nu deranjăm liliecii", explică Andrei, estimând că lucrările se vor termina la începutul lunii septembrie. Odată cu noile amenajări, CAPDD va reduce traseul turistic al peşterii la 958 metri din cei 1.058 cât avea iniţial, tot pentru protejarea liliecilor. În plus, în acelaşi scop, la ieşirea din peşteră, turiştii vor trece printr-un tunel artificial, din plexiglas, menit să împiedice contacul oamenilor cu animalele.

Toate amenajările de la Meziad costă 187.000 de lei, din care 150.000 de lei reprezintă finanţare prin programul "Green Entrepreneurship" (n.r. - Antreprenoriat Verde) al Fundaţiei Româno-Americane şi Fundaţiei pentru Parteneriat, iar restul din resurse proprii. "Am obţinut finanţarea cu condiţia să realizăm la Meziad o întreprindere socială, adică o firmă care să administreze peştera şi la care să fie angajaţi doar localnici. Astfel, personalul, inclusiv ghizii, va fi format din locuitori ai comunei Remetea", spune Andrei Acs.

Astfel, nu doar turiştii vor avea de câştigat de pe urma amenajării peşterilor, ci şi localnicii, cei care, de altfel, ar trebui să fie primii care să înţeleagă valorile pe care le au în jur şi să le laude la toată lumea...


20 harta cu pesteri.jpgTURISM ŞI AVENTURĂ
Turişti mai mulţi, mai multe peşteri amenajate

Cele cinci peşteri incluse în circuitul turistic gândit de CAPDD au fost alese în funcţie de accesibilitatea şi gradul de amenajare al traseului. "Deocamdată nu ne permitem să mai amenajăm încă o peşteră. Cele cinci incluse acum în rută sunt amenajate şi pot fi vizitate organizat sau, cum e cazul Meziadului, vor fi în curând", explică Andrei Acs.

Ca să atragă cât mai mulţi vizitatori la Peştera Meziadului, anul viitor CAPDD va face şi un mini-parc de aventuri, unde doritorii se vor putea da cu tiroliana şi vor putea face căţărări. "Obiectivul nostru principal este să atragem turişti spre peşterile din Bihor, că au ce vedea în ele. Iar cu cât aducem mai mulţi turişti, cu atât ne vom permite să amenajăm mai multe peşteri", concluzionează tânărul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON