Prima întâlnire cu orădenii pentru votul în urnă din cadrul acestei ediții a programului de bugetare participativă s-a bucurat de o prezenţă peste aşteptări.
O campanie în creştere
Dacă la întâlnirea de anul trecut de la liceul Don Orione, condusă de viceprimarul Antonia Nica, a participat un singur orădean, luni seară, convocaţi de primarul Florin Birta și de directorul economic al Primăriei, Eduard Florea, peste 50 de locuitori din Ioşia s-au adunat în aula liceului pentru a vota proiectele pe care vor să le vadă implementate în cartierul lor.
„Sincer, nu mă aşteptam la o prezenţă atât de mare. Mă bucură faptul că orădenii sunt tot mai interesaţi de ceea ce se întâmplă în cartierele în care locuiesc. Ne gândim ca anul viitor să facem mai multă publicitate campaniei, poate să o dăm în grija unei agenţii care să o deruleze şi să creştem bugetul acordat ei, pentru a trezi şi mai mult implicarea locuitorilor", a declarat, pentru BIHOREANUL, primarul Florin Birta.
Conform regulamentului, anul acesta bugetul campaniei este de 1,5 milioane lei, suma maximă alocată pe proiect fiind limitată la 100.000 lei. Asta înseamnă că la finalul campaniei vor fi finanţate minimum 15 proiecte. În ultimii doi ani, bugetul alocat a făcut posibilă finanţarea a 17 proiecte, pentru că nu toate s-au ridicat la valoarea maximă.
De altfel, după perioada pandemiei de Covid-19, numărul celor interesaţi de campania de bugetare participativă în care pot propune proiecte care să fie finanţate de municipalitate a fost în creştere. „Numărul de proiecte validate în cadrul procedurii de selecţie creşte de la an la an. Dacă în anul 2022 au fost 38 de proiecte validate, iar în 2023 numărul lor a crescut la 41, în cadrul celei de a cincea sesiuni de bugetare participativă, de anul acesta, au fost depuse 66 de proiecte şi au fost validate 48", le-a spus primarul Birta celor prezenți.
Perdea verde, loc de joacă, pistă pentru biciclete...
La întâlnirea de luni seară, de la Liceul Don Orione, au votat circa 50 de orădeni, locuitori ai cartierului Ioşia. Participanţii şi-au căutat proiectele din zonă pe panourile pe care erau afişate, le-au reţinut pe cele pe care le doresc, după care le-au notat pe buletinul de vot.
Votul a fost împărţit. Unii dintre participanţi au spus că au votat pentru plantarea unei perdele verzi de arbori de-a lungul şoselei de centură, alţii au susţinut proiectul privind amenajarea unui loc de joacă cu aparate pentru căţărare în zona străzii Alexandru Xenopol, iar alţii au votat pentru conectarea pistei pentru biciclete din strada Oneştilor cu zona Grădinii Zoologice.
„Oamenii sunt locuitori din zonă. Pe unii îi ştiu de acum câţiva ani, când ne-am mobilizat împotriva mirosurilor care veneau de la crescătoria de porci din Palota, pe alţii nu i-am mai văzut. S-au anunţat între ei şi prin asociaţiile de proprietari. Până la urmă, este normal să voteze proiectele din cartierul lor", a declarat, pentru BIHOREANUL, unul dintre participanţii la întâlnire.
Mai sunt două săptămâni
La fel ca în ultimii ani, proiectele de bugetare participativă propuse de orădeni sunt votate în două sesiuni distincte. În cadrul primei etape, cea a votului online, care s-a încheiat pe 8 septembrie au fost exprimate 2.233 de voturi, faţă de doar 1.595 de voturi în cadrul votului online din cadrul campaniei din 2023.
Topul proiectelor care au depăşit pragul de 100 de voturi a fost deschis de cel privind realizarea de picturi murale în nişele zidului promenadei de lângă Podul Sfântul Ladislau (708 voturi), urmat de cel privind amplasarea în oraş a unei statui a unui multiplu campion olimpic la sabie, orădeanul Kabos Endre (108 voturi), şi refacerea şi dotarea cu aparate cu greutăţi a zonei de fitness din Parcul Olosig (107 voturi).
Spre deosebire de anii precedenţi, când condiţiile de participare erau mai restrictive, în cadrul celei de a cincea campanii de bugetare participativă pot vota toţi doritorii în vârstă de peste 16 ani care învaţă, muncesc sau locuiesc în Oradea.
Fiecare orădean are la dispoziţie un singur vot online şi un singur vot exprimat cu bilet pus în urnă. Pentru evitarea votului multiplu, cele depuse în urnă sunt notate cu numele şi CNP-ul celui care le-a completat.
Primele două întâlniri cu orădenii, ambele în cartierul Ioşia, au avut loc luni seară, la Liceul Don Orione, de la ora 17, şi la Şcoala Gimnazială Avram Iancu din strada Gheorghe Pop de Băseşti, de la ora 18:30. Ultimele două întâlniri, care vor închide campania de vot, vor avea loc luni, 23 septembrie, de la ora 17, la Şcoala Gimnazială Dacia, din cartierul Rogerius, iar de la ora 18:30, în Sala Mare a Primăriei Oradea.
Calendarul complet al întâlnirilor pentru votul în urnă:
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.