URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Decembrie 2022, 16:03

Peste 500 de elevi au colindat prin centrul Oradiei (FOTO)

Centrul Oradiei a răsunat joi de colinde interpretate de sute de elevi veniţi de la mai multe şcoli din judeţ. Îmbrăcaţi în costume tradiţionale şi cu obrajii rumeni, la nici 4 grade în termometre, copiii au vestit apropierea Crăciunului.

Parada ce a avut loc în prima parte a zilei s-a desfăşurat în cadrul festivalului "Noi umblăm a colinda", ajuns la a XVI-a ediţie.

În faţa Biroului de Evidenţă a Populaţiei din Strada Republicii s-au adunat 40 de cete de colindători, din tot atâtea şcoli din judeţ, în total peste 500 de elevi.

colindători Oradea

Alături de profesori sau părinţi, copiii au încercat să prezinte cât mai bine colindele specifice zonei din care provin.

Îmbrăcaţi în portul popular specific zonei Beiuşului, grupul de colindători din Căbeşti a fost cel care a pornit primul în paradă.

"Am primit costumul de la străbunica şi este vechi de aproximativ 30-40 de ani, a spus mândru Răzvan Lupău", unul dintre elevii din Căbeşti.

colindători din Căbeşti

Colindătorii au început parada cu "Deschide uşa creştine" şi au continuat cu alte colinde tradiţionale, cum ar fi "Trei păstori" sau "Noi umblăm a colinda", iar puţinii orădeni prezenţi atunci în zonă nu au ezitat să pozeze șirul imens de urători.

Ajunşi în Piaţa Unirii, cetele de copii au intrat în Biserica cu Lună, unde au fost aşteptaţi de ÎPS Sofronie, episcopul ortodox al Oradiei, care, de altfel, a participat şi el la paradă.

Din toate colţurile judeţului

Intrând în biserică, copiii au colindat "O, ce veste minunată", iar preotul Florin Negruţiu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, a ţinut să mulţumească elevilor şi profesorilor pentru implicare.

"Sunteţi astăzi misionari, pentru că veniţi din toate colţurile judeţului, şi în graiul local, cu aceste costume cu totul speciale, vorbiţi despre locurile în care v-aţi născut şi în care trăiţi. Să o faceţi la fel de frumos ca astăzi, să rămâneţi la fel de frumoşi ca acum şi să le arătaţi generaţiilor ce vor urma, dar şi celor de vârsta voastră, cât de frumoase sunt colindele, câte de frumoase sunt costumele şi câtă consistenţă are fiecare dintre ele", a mărturisit preotul.

colindători în Biserica cu Lună din Oradea

La ieşire, fiecare a primit în dar o icoană în semn de recunoştinţă pentru efortul depus și pentru momentele oferite.

Tot în cadrul festivalului, la ERA Park Oradea, cetele de colindători au avut programat un recital în care să îşi prezinte colindele specifice zonei din care provin.

Juriul, format din profesori şi interpreţi de muzică populară şi prezidat de viceprimarul Oradiei, Antonia Nica, este atent la autenticitatea costumaţiei, a repertoriului şi a interpretării, la gradul de dificultate al repertoriului şi de interpretare a colindului în dialect.

Organizatorul principal al festivalului este Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON