URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 16 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fosta a doua armată a țării, CFR-ul, a ajuns într-o stare jalnică. Firma e cu datorii uriașe la bugetul de stat, dar managerii prosperă și primesc bonusuri de performanță. Salariile s-au mărit simțitor la toate nivelurile, la fel cum a crescut și stratul de jeg pe garnituri. Locomotivele se aprind pe traseu, dar și pălinca în mecanicii de locomotive. Nașii se uită urât la tine dacă faci imprudența să cumperi bilet, iar întârzierile sunt atât de mari încât instituția pare că nu a ieșit din Evul Mediu...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Noiembrie 2021, 15:20

Peste 440 de elevi din Bihor fac ore suplimentare de pregătire, la Centrul Judeţean de Excelenţă

Peste 440 de elevi din Bihor fac ore suplimentare de pregătire, la Centrul Judeţean de Excelenţă sursa foto: Getty Images
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Înfiinţat în această toamnă, Centrul Judeţean de Excelenţă Bihor a început să pregătească elevii capabili de performanţe.

Din cei 555 de elevi bihoreni care au participat la preselecţii pentru cursurile din centru, 446 au fost aleşi, după cum se arată într-un comunicat transmis de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor. Selecţia s-a făcut în urma unor teste de evaluare.

Pregătirea elevilor se face în grupe de excelenţă, pe ani de studiu. În prezent, în Centrul de Excelenţă Bihor funcţionează 8 grupe de matematică, 4 de informatică, 7 de fizică, 5 de chimie şi 4 de biologie. În total, 22 de cadre didactice predau la aceste grupe.

Cursurile se organizează săptămânal, câte două ore, vineri după amiază sau sâmbătă, în limba română şi maghiară, după caz. Grupele de matematică se ţin la Colegiul Naţional "Teodor Neş" Salonta, Liceul Teoretic "Arany Janos" Salonta, Colegiul Naţional "Samuil Vulcan" Beiuş, Colegiul Naţional "Octavian Goga" Marghita, Liceul Teoretic "Horvath Janos" Marghita, Liceul Teoretic "Constantin Şerban" Aleşd.

Orele de chimie se desfăşoară la Colegiul Naţional "Iosif Vulcan" Oradea şi Liceul "Ady Endre" Oradea, cele de biologie la Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu" Oradea şi Liceul Teoretic "Constantin Şerban" Aleşd, iar orele de fizică la Liceul Teoretic "Horvath Janos" Marghita. Lecţiile de pregătire la informatică se desfăşoară online.

"De asemenea, centrul de excelenţă a iniţiat un program de tutoriat prin care profesori tineri în etapa de debut a activităţii didactice să participe, sub formă de voluntariat, la activităţile din cadrul centrului în vederea pregătirii acestora pentru activitatea cu elevii capabili de performanţă", se mai arată în comunicat.

Finanţarea centrului este asigurată din bugetul Ministerului Educaţiei, dar poate primi şi sponsorizări sau donaţii. De altfel, a precizat IŞJ, s-a încheiat deja un asemenea parteneriat, care constă în finanţarea de către o entitate privată a unei noi grupe în cadrul centrului de excelenţă.

Centrul are şi un site propriu, www.cexbh.ro, unde sunt postate noutăţile despre orele de pregătire.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
"România Educată" își produce efectele. Suplimentar, nu la școală.
Așa va exploda volumul meditațiilor și, implicit, al achizițiilor imobiliare după modelul lansat de către KWJ.
Postat 27 Noiembrie 2021, 09:41 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4826 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON