URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 24 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În judo folosești forța adversarului pentru a o canaliza împotriva lui. Cred că același principiu ar trebui să-l aplicăm și asupra vandalilor care sparg toalete, coșuri de gunoi și bănci. De ce să-i băgăm la pușcărie sau să-i amendăm cu sume uriașe? Mai bine să se amplaseze prin parcuri sape, hârlețe și greble. Cei cu exces de energie și surplus de testosteron vor putea să dea o prașilă, să facă straturi pentru flori, să ne scape de buruieni...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cele două loturi din Bihor ale Autostrăzii Transilvania, Biharia - Chiribiș (28,55 km) și Chiribiș - Suplacu de Barcău (26,35 km), ar merita denumite - mulțumită tehnocraților din CNAIR, politrucilor care au condus Transporturile, dar și parlamentarilor bihoreni - ale Nesimțirii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La finalul anului trecut a fost adoptată fără mare publicitate o lege ce permite reinstalarea radarelor fixe, care de această dată vor avea mai multe „atribuții”, similar camerelor instalate pe drumurile din alte țări europene.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
O altă formă de tulburare anxioasă este tulburarea anxioasă generalizată, care se deosebeşte de panică (unde simptomele apar brusc) prin faptul că bolnavii prezintă o anxietate difuză şi persistentă, fără fobii, atacuri de panică sau tulburare obsesiv-compulsivă.
03 Februarie 2023, 16:07

Persoanele achitate după ce au fost arestate au dreptul la despăgubiri. Decizie a Înaltei Curți

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În 16 ianuarie 2023, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat o hotărâre extrem de importantă, prin care, cel puţin pentru viitor, se repară unele nedreptăţi evidente.

În concret, Instanţa Supremă a stabilit că, în ipoteza unei privări de libertate în cursul unui proces penal finalizat prin soluţie definitivă de achitare, fără ca nelegalitatea măsurii privative de libertate să fi fost stabilită, soluţia de achitare este suficientă prin ea însăşi pentru acordarea de despăgubiri persoanei private de libertate şi, ulterior, achitate.

Cu alte cuvinte, în sfârşit Înalta Curte spune clar că orice persoană arestată şi ulterior declarată nevinovată are dreptul la despăgubiri.

Până aici, însă, trebuie amintit că în anul 2017, printr-o decizie halucinantă, aceeaşi Instanţă Supremă stabilea cu caracter obligatoriu pentru instanţe că o soluţie de achitare după arestare nu dă dreptul la despăgubiri. Mai concret, că doar dacă arestarea fusese în sine nelegală se puteau acorda despăgubiri.

În această logică, un cetăţean care fusese arestat pe nedrept pentru omor, iar ulterior era achitat, putea obţine despăgubiri doar dacă arestarea era lovită de vreo "chichiţă procedurală". În caz contrar, chiar dacă se demonstra că e nevinovat şi a stat câţiva ani la puşcărie, statul era absolvit de răspundere.

Această "aberaţie" a fost declarată neconstituţională printr-o decizie din 3 mai 2021 a Curţii Constituţionale. Începând cu data publicării acestei decizii, ar fi trebuit ca cele statuate neconstituţional de Înalta Curte să nu se mai aplice. 

Din păcate, însă, chiar dacă imediat s-a redactat de către Ministerul Justiţiei un proiect de lege de punere în acord a Codului de procedură penală, acest proiect a fost ţinut la sertar până de curând de actualul ministru somnolent al Justiţiei. În tot acest interval au existat instanţe care au refuzat să aplice decizia Curţii Constituţionale, respingând acţiunile în daune promovate de cei arestaţi pe nedrept.

În final, se pare totuşi că raţiunea a învins, iar Instanţa Supremă şi-a spălat o parte dintre păcatele generate de decizia absolut injustă din 2017. În concluzie, începând cu data publicării deciziei din 16 ianuarie a.c. în Monitorul Oficial, putem spune că am revenit la normalitate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Păi cum se va calcula...?
După ciocanele judecătorilor sau după cine va răcni mai tare, și va da cu pumnul în masă mai aca na, am înțeles totul din articol și totuși nimic, vrem ca Bihorel să ne lămurească.
Postat 04 Februarie 2023, 01:38 de Morometul
Ce e mai important nu ne-ati spus....
... cuantumul despagubirilor! Cat se primeste pt. o zi de parnaie facuta din ,,greseala"? Aici ar trebui sa fie simplu, orice zi are 24 de ore (sunt doua exceptii, le stim!). Nu e ca la pierderea unei maini, daca e dreapta la dreptaci e mai ,,scumpa" decat stanga....
Postat 03 Februarie 2023, 19:05 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.525 RON
  • 1 EUR = 4.9214 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON