URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 23 SEPTEMBRIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Justiția bihoreană a consfințit în primă instanță caracterul de rentieri al angajaților Ansamblului Folcloric Crișana. Aceștia, alături de capra neagră, ursul panda și pensionarii cu pensii speciale, nu pot fi atinși nici măcar cu o floare. Deja mă gândeam să fac o chetă pentru domnul Tepe Lepe, chiar dacă declarația lui de avere are mai multe pagini decât cartea de telefon a Aleșdului.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Multe măști ce afișau inteligență și onestitate au căzut săptămâna trecută. În timp ce milioane de cetățeni sunt terifiați de scumpirea energiei (care o va agrava pe cea a produselor și serviciilor), într-un context oricum frustrant, creat de o alianță care și-a îngropat toate promisiunile, premierul Florin Cîțu s-a dovedit un brigand de Liga a III-a, autor de mișelii și de prostii impardonabile nu doar de către partenerii din USR-PLUS, ci în mod normal nici de către propriii colegi din PNL.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre intenția municipalității orădene de a reînființa Fotbal Club Bihor, cu intenția de a promova echipa până în prima ligă?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 2 septembrie a.c., Ministerul Justiţiei a lansat în dezbatere publică un amplu proiect de modificare a Codului de procedură penală ce vizează, în esenţă, transpunerea în legislaţie a numeroaselor decizii pronunţate în ultimii ani de către Curtea Constituţională în materia procedurii penale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Iulie 2021, 13:11

Perioada de tranziție la noua Politică Agricolă Comună. Ce fonduri sunt disponibile pentru fermieri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noua Politică Agricolă Comună 2021-2027, cu un buget total de 387 de miliarde de euro, a reprezentat în ultimii trei ani, obiectul unor negocieri între statele membre, Comisia Europeană și Consiliul Uniunii Europene. Importanța finanțării sectorului agricol, dar și situația pandemică, au făcut ca abia la finalul lunii iunie să fie atins un acord privind principiile noii PAC.

Pentru ca sprijinirea fermierilor să nu fie întreruptă, la nivelul UE s-a agreat o perioadă de tranziție de doi ani, 2021 și 2022, în care sumele să fie alocate ”după reguli vechi, cu bani noi”. Astfel, cu alocări financiare aferente noii PAC, dar cu păstrarea schemelor de finanțare din programele naționale aferente exercițiului bugetar 2014-2020, statele membre pot accesa fonduri europene în această perioadă de tranziție, printr-un cadru legislativ agreat și aprobat în premieră la nivelul UE.

”Conform Regulamentului UE nr. 2020/2220 al Parlamentului European și al Consiliului pentru tranziția PAC, aprobat în data de 23 decembrie 2020, a fost extinsă aplicabilitatea cadrului legal existent pentru perioada 2021-2022, concomitent cu suplimentarea bugetului aferent Programului Național de Dezvoltare Rurală, având ca sursă principală, noul Cadru Financiar Multianual (CFM 2021-2027)”, arată o comunicare oficială a Comisiei Europene.

Pentru România, bugetul alocat Planului Național pentru Dezvoltare Rurală pentru perioada de tranziție 2021-2022 este de circa 3,26 miliarde euro:

- Fonduri FEADR 2021-2027 CFM (Cadrul Financiar Multianual) – 2.569,10 milioane de euro

- Fonduri EURI (Instrumentul de Relansare al Uniunii Europene) – 692,09 milioane de euro

Subvențiile de care beneficiază fermierii români în anii de tranziție 2021 și 2022 sunt accesate în aceleași condiții ca și în anii precedenți, cu menținerea cuantumurilor la un nivel similar ultimului an din exercițiul financiar încheiat 2014-2020.

În privința finanțărilor FEADER, Ministerul Agriculturii a anunțat că Ghidurile solicitantului vor beneficia de ajustări la o serie de submăsuri. Există însă și scheme la care condițiile de accesare a finanțărilor nerambursabile rămân aceleași: Submăsura 17.1 - Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor, și pentru Submăsura 9.1 - Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol. Acestea sunt și primele submăsuri lansate de AFIR în cadrul finanțărilor alocate perioadei de tranziție la noua PAC.

În cursul lunii iulie, AFIR a făcut public un calendar al lansării sesiunilor de proiecte:

Submăsura 17.1 Prime de asigurare a culturilor, plantelor și animalelor

Perioadă sesiune: 28 iulie – 31 octombrie 2021

Alocare din fonduri de tranziție: 20 de milioane de euro

Submăsura 9.1 Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol

Perioadă sesiune: 29 iulie – 29 octombrie 2021

Alocare din fonduri de tranziție: 5 milioane de euro

Submăsura 6.1 pentru instalarea tinerilor fermieri

Perioadă estimativă lansare sesiune: a doua jumătate a lunii august

Alocare din fonduri de tranziție: 100 de milioane de euro

Submăsura 6.3 Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici

Perioadă estimativă lansare sesiune: A doua jumătate a lunii august

Alocare din fonduri de tranziție: 87 de milioane de euro din care 60.900.000 euro NAȚIONAL și 26.100.000 MONTAN.

Submăsura 16.4 Sprijin acordat pentru cooperare orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare

Perioadă estimativă lansare sesiune: A doua jumătate a lunii august

Alocare din fonduri de tranziție: 40 de milioane de euro

Submăsura 16.4a Sprijin pentru cooperarea orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectorul pomicol

 Perioadă estimativă lansare sesiune: A doua jumătate a lunii august

Alocare din fonduri de tranziție: 10 milioane de euro

Submăsura 6.2 Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale

Perioadă estimativă lansare sesiune: Septembrie

Alocare din fonduri de tranziție: 50 de milioane de euro

Submăsura 6.4 Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole

Perioadă estimativă lansare sesiune: Septembrie

Alocare din fonduri de tranziție: 100 de milioane de euro

Submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole

Perioadă estimativă lansare sesiune: Septembrie

Alocare din fonduri de tranziție: 760 de milioane de euro

Submăsura 4.2 Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor agricole

Perioadă estimativă lansare sesiune: Septembrie

Alocare din fonduri de tranziție: 140 de milioane de euro

Submăsura 4.2 Investiții în procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol

Perioadă estimativă lansare sesiune: Septembrie

Alocare din fonduri de tranziție: 10 de milioane de euro

Submăsura 4.3 Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptare infrastructurii agrciole și silvice – componența infrastructura de acces agricolă

Perioadă estimativă lansare sesiune: Septembrie

Alocare din fonduri de tranziție: 100,66 de milioane de euro

Informații actualizate, dar și Ghidurile pentru accesarea submăsurilor (în forma aprobată sau aflată în dezbatere publică) sunt disponibile pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, www.afir.info.

DISCLAIMER. Această comunicare este realizată în cadrul Campaniei generale de informare privind Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene ”Forța P.A.C. pentru Fermieri”, acțiune cofinanțată de Uniunea Europeană prin Programul de măsuri de informare privind politica agricolă comună (IMCAP). Conținutul prezentului articol reflectă doar opiniile autorului, iar responsabilitatea îi revine integral acestuia. Comisia Europeană nu acceptă nicio responsabilitate pentru potențialele utilizări ale informațiilor conținute.

(advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Și o să curgă cu subvenții peste fermierii români.
Dar, înainte de a se întâmpla asta, prima dată se sprijină achiziția terenurilor agricole de către fermierii cu experiență din "comunitatea agricolă europeană integrată". România e parte la aceasta, dar în Schengen nu poate avea loc decât dacă se încheie cu totul "colonizarea".
Postat 01 August 2021, 13:05 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2188 RON
  • 1 EUR = 4.9495 RON
  • 1 HUF = 0.0139 RON