URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Iulie 2022, 10:48

Penurie de motorină, în Ungaria: Prețul nu va mai fi plafonat pentru firme

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul de la Budapesta a decis să renunțe la plafonarea prețului la carburanți pentru mașinile deținute de firme, cu excepția taximetrelor și utilajelor agricole, scrie g4media.ro. Așadar, vor cumpăra combustibili la preț plafonat doar persoanele fizice care au mașină.

​Potrivit anunțului făcut sâmbătă de Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, noile măsuri au intrat în vigoare în aceeași zi.

El a afirmat că măsura era necesară întrucât principala rafinărie pe Dunăre a MOL va fi oprită, de luni, pentru lucrări de întreținere, ceea ce va reduce considerabil aprovizionarea cu carburanți pe piața internă, deși guvernul va elibera de asemenea până la un sfert din rezervele strategice de combustibil ale țării, pentru a contribui la asigurarea aprovizionării.

„Este important de precizat că guvernul poate menține prețurile carburanților plafonate la 480 de forinți pe litru pentru consumatorii cu amănuntul”, a mai declarat Gergely Gulyas într-o conferință de presă, potrivit hotnews.ro.

Avertismentul MOL

În noiembrie anul trecut, în plină campanie electorală, guvernul condus de Viktor Orbán a plafonat prețurile la benzină și motorină la 480 de forinți pe litru (circa 6,3 lei pe litru). Prețul normal în Ungaria este de 738 forinți pentru un litri de motorină, adică 9 lei.

Ulterior, au mai putut fi alimentate cu combustibili cu preț plafonat doar mașinile înmatriculate în Ungaria, după ce autoritățile maghiare au constatat că se făcea un turism al carburanților.

Decizia de eliminare a plafonării pentru persoane juridice a fost luată după ce Zsolt Hernadi, directorul general al MOL, cea mai mare companie petrolieră din Ungaria, a avertizat că țara va intra în criză de combustibili. Furnizorii refuză să mai vândă carburanți către această țară, din cauza prețului plafonat.

Decretul guvernamental publicat sâmbătă prevede de asemenea o majorare a impozitului pe profiturile excepționale ale MOL la un procent 40%, de la 25%, începând cu 1 august.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON