URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Iunie 2022, 19:31

Pentru prima oară în 50 de ani, avortul nu mai este un drept în Statele Unite ale Americii

Pentru prima oară în 50 de ani, avortul nu mai este un drept în Statele Unite ale Americii (sursa imaginii: www.ndtv.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dreptul constituţional la avort a fost abrogat, vineri, de Curtea Supremă din Statele Unite ale Americii prin revocarea hotărârii istorice din anul 1973.

Revocarea deciziei numite „Roe vs. Wade" înseamnă că statele vor putea să interzică individual procedura întreruperii de sarcină. Potrivit Digi.24.ro, care citează BBC, cetăţenii americani se aşteaptă ca jumătate dintre state să introducă noi restricţii sau interdicţii privind întreruperile de sarcină.

Accesul la avort ar putea fi restricţionat unui număr de circa 36 de milioane de femei mature, cifre date de cercetătorii Planned Parenthood, o organizaţie non-profit care oferă sprijin pentru întreruperile de sarcină, mai notează site-ul de ştiri. 

Decizia readuce Statele Unite la situaţia aflată în vigoare înainte de hotărârea "Roe v. Wade" din 1973, atunci când fiecare stat era liber să autorizeze sau nu avortul şi condiţiile în care acesta se poate efectua în cabinetele medicale.

Sursa citată mai notează că hotărârea se referă la un proces intentat de o femeie cu pseudonimul Jane Roe împotriva lui Henry Wade, care în 1973 era procurorul şef al districtului Dallas din statul american Texas. Cazul reclama legea texană ce interzicea avortul cu excepţia unui ordin venit din partea medicilor pentru a salva vieţile femeilor. Avocaţii femeii au argumentat că legile statului Texas limitau în mod neconstituţional dreptul femeilor de a-şi decide în privat vieţile.

Trei ani mai târziu, cazul a ajuns în faţa judecătorilor Curţii Supreme, care au decis în favoarea femeii, deci în favoarea dreptului la avort. Aceştia au argumentat că dreptul femeilor la întreruperile de sarcină este protejat de Constituţia Statelor Unite, iar ele au libertatea de a alege să avorteze fără ca Guvernul american să aibă dreptul de a interveni într-o asemenea situaţie.

În ultimele săptămâni au fost organizate mai multe proteste pro-avort în SUA, inclusiv în faţa Curţii Supreme din Washington. Un raport al Curţii Supreme pe această temă, care dădea de înţeles că ar urma o astfel de decizie, a ajuns în presă la începutul lunii mai, stârnind furia multor cetăţeni americani.

În acest context, preşedintele american Joe Biden a declarat, în mai, că este important ca americanii să meargă la alegerile legislative din toamnă pentru a rezolva lucrurile. „Vom avea nevoie de mai mulţi senatori care militează pentru dreptul la avort şi de o majoritate în acest sens în Camera Reprezentanţilor", a spus Biden, care se declară şi apărător al dreptului la avort.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
presa versus populatia
presa: "apocalipsa, vai, cade foc din cer ca nu mai putem omori copii de 9 luni!" populatia (conform sondaj de opinie Politico/YouGov): 55% din americani vor limitarea avortului dupa 12 saptamani, 66% din americani vor limitarea dupa 15 saptamani. Dar progresistii cu "democratia" lor, nu vor sa isi asume parlamentul legea, nu vor referendum, nu vor federalizare si libera guvernare de la stat la stat, ci vor sa impuna legea prin "hotarari judecatoresti" care sa declare ca baietii cu pu*a si care se cred femei au voie in baia fetelor, vor dictatul sa fie national, chiar global, dar si fara vot, fara lege in parlament.
Postat 30 Iunie 2022, 05:13 de unu
Interesanti mai sunt
Fix astia care zic acum ca e dreptul femeii sa aleaga daca omoara sau nu fetusul pe care-l poarta-n pantece sunt cei care sustineau obligativitatea injectarii cu serurile experimentale nu de mult. Ciudat!
Postat 27 Iunie 2022, 17:54 de Neutryno
Fie-mi cu iertare dar e o propaganda penibila articolul asta
Incheie povestirea cu apel sa mergi la vot sa votezi cu marioneta care a creat hiperinflatie. In articol citeaza pozitia PlannedParenthood, cea mai mare corporatie (nonprofit) care plateste peste jumatate de miliard de dolari pe lobby si pentru a cumpara politicieni, care da salariide zeci de milioane de dolari in fiecare an la CEO si care e cel mai mare lant de ucidere in masa a populatiei afroamericane, al carei fondator a zis ca e o metoda buna de eugenics ca sa se asigure ca negrii nu au prea multi copii si devin majoritari, si care a fost filmat cu camera ascunsa cum vind cadavre de copii ca si body parts, un rinichi ceva… insa articolul nu pomeneste ca in peste 6 state nu exista nici o limita la avort si se poate face chiar si la 9 luni, sau ca pe vremea lui Obama stangistii=progresistii americani puneau la conducere persoane care sustineau dreptul la avort post nastere: nasti frumos copilul, dar apoi ai dreptul inca cateva zile sa il omori daca te-ai razgandit. La stirile alea nu s-a scandalizat ziaru, numa acum cand propunerile de limitare din partea republicanilor defapt sunt similare in medie cu cele europene de prin Franta, Germania, Spania
Postat 25 Iunie 2022, 05:23 de unu
Poza aleasa la articol
Sa ii zica careva la fufa aia cu pancarta ca nu e “forced pregancy” daca a ales de buna voie sa se f**a fara cauciuc, fara aticonceptionale, fara calendar, fara griji, fara microcipuri, fara blocatoare in uter, sau alte sute de optiuni contraceptionale moderne care exista pe piata, care previn sarcina inainte ca sa aiba creier, inima si maini si picioare copilul ala.
Postat 25 Iunie 2022, 05:12 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON