URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Mai 2010, 20:12

Pensiile, salariile bugetarilor şi ajutoarele de şomaj scad cu 15-25%

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul va tăia puternic salariile din sectorul bugetar şi pensiile, a anunţat preşedintele Traian Băsescu, joi, la finalul unei discuţii cu reprezentanţii FMI, desfăşurate la Palatul Cotroceni.

El a precizat, înainte de toate, că echipa de evaluare condusă de FMI şi Guvernul au avut în atenţie două variante: "una era cea a neîncrederii, însemna creşterea TVA de la 19 la 24%, creşterea cotei unice de la 16% la 20% şi reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 20% pentru a ne încadra în cheltuielile bugetare. A doua variantă era cea a încrederii: în care Guvernul să-şi continue programele de restructurare majoră. Niciuna nu poate fi atribuită cuiva sau altcuiva", a declarat preşedintele Băsescu.

"Iar în ceea ce priveşte principalele axe pe care Guvernul şi Fondul le vor discuta în continuare mi le asum ca soluţii: reducerea fondului de salarii pentru tot aparatul bugetar din România cu 25%, iar până la finele anului şefii de instituţii vor trebui să-i aleagă pe cei mai buni. Această măsură trebuie luată de la 1 iunie. Este previzibilă o scădere a pensiilor cu 15%. Ajutorul de şomaj se va reduce cu 15%. Toate salariile vor fi afectate cu 25%, inclusiv salariul minim pe economie", a mai spus el.

Băsescu a mai precizat că, totuşi, salariul minim nu va scădea sub 600 lei. "Guvernul va lăsa salariul minim în vigoare aşa cum este, pentru economia reală", a spus şeful statului.

Previziunile nu sunt deloc fericite, preşedintele adăugând că se vor reduce masiv subvenţiile şi că "vor mai fi şi multe alte măsuri pe care trebuie să le ia Guvernul, cum ar fi modificări ale Codului muncii pentru a flexibiliza forţa de muncă, unele analize cu privire la impozite".

Pe de altă parte, preşedintele a ţinut să spună că nu vor fi remanieri guvernamentale, pentru că "ceea ce ne trebuie acum este încredere şi stabilitate".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
pa,pa,boc
il Boc este azi mai important decât pare. Nu prin prezenţă, ci prin plecare. 5 motive. 1. Pentru că nu s-a arătat la faţă în momentul anunţului făcut de preşedinte. Nu se aştepta nimeni să o spună chiar el. Dar se putea adresa ţării imediat după. Sau putea măcar să spun două vorbe imediat după preşedinte “Da, aşa e”. Sau măcar să stea undeva, într-un colţ. Să dispară complet este o postură suprarealistă. N-ar trebui să mai apară vreodată în calitatea asta. Elegant ar fi să-şi posteze demisia pe site-ul Guvernului. Azi! 2. Pentru că el este responsabil pentru modul în care s-au precipitat lucrurlie. Miniştrii lui au avut patru luni la dispoziţie să facă tăierea în mod controlat. Dar au refuzat! Dacă n-ai nicio autoritate asupra echipei tale, pleci acasă. Azi! 3. Pentru că este responsabil de acordul cu FMI încă de pe vremea pe când era o variantă indezirabilă şi până azi! 4. Pentru că după atâtea minciuni şi eşecuri, nu se mai poate angaja la nimic în mod credibil. De ce să aşteptăm încă o infirmare, mai bine pleacă azi! 5, şi cel mai important! Pentru că tăierea de salarii şi pensii e apă de ploaie dacă gaşca de căpuşe din Guvern va continua să sugă. În scurt timp, economiile se vor transforma în risipă şi vom ajunge în aceeaşi situaţie. Aici, este şi responsabilitatea preşedintelui să-l trimită pe Boc acasă şi să numească în loc un cabinet fără interese politice. Azi!
Postat 07 Mai 2010, 10:25 de tero
traiasca BASESCU si in final privatii ca "salariatii" ne obosesc(bugetarii)
votez reducerea venitului bugetar cu 40% si 50% a salariatiilor care oricum nu fac nimic se scoala fac act de prezenta si atat randament, inclusiv magistrati si judecatori.......sa si judece RUDELE pana la gradul 4 asta le doresc! SANATATE ROMANIA fii lui BUREBISTA -DECEBAL si TRAIANUS......LUPII ROMANIEI! o decizie excelenta din cauza venituriilor mari care se dadeau se inmulteau ca larvele, ei acum sa fusg la privati daca vor banii, FELICITARI TRAIANE! ADEVARATUL PRESEDINTE AL ROMANIEI sectorul bugetar trage tara in jos, privatul nu l mai poate sustine, oricum mureau nu aveau din ce sa mai manace......................LARVE!
Postat 06 Mai 2010, 21:48 de BH
Oswald?????
Oswald.. unde esti? Marinarul te asteapta!
Postat 06 Mai 2010, 21:10 de Steve3
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON