URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ca să vedeți cum se fac marile proiecte de investiții în România! De mult se știa că vor exista fonduri europene pentru dezvoltarea transportului durabil, tramvaie și trenuri urbane. Povestea asta o vântură primarul Emil Boc de 10 ani.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Uterul este un organ situat în pelvis, între vezica urinară şi rect, continuându-se în partea inferioară cu vaginul. Uterul este împărţit în trei porţiuni: superioară (corpul uterin), inferioară (colul uterin), care se deschide la nivelul vaginului şi medie (istmul), de legătură între corp şi col.
21 Noiembrie 2022, 21:40

Pensiile ar urma să fie mărite cu 12,5% în România. Bonusuri pentru pensionarii cu venituri mai mici de 3.000 de lei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pensiile din România ar urma să fie mărite cu 12,5% începând din 1 ianuarie 2023, au anunțat luni seara site-urile de știri de la nivel central, citând surse din coaliția de guvernare PNL - PSD - UDMR. De asemenea, pensionarii care au venituri mai mici de 3.000 de lei vor primi și bonusuri, transmit Digi24.ro, Hotnews.ro și Libertatea.ro.

Liderii PSD, PNL și UDMR s-au reunit luni la Guvern pentru a decide cum se vor majora pensiile și ce ajutoare vor fi acordate pentru persoanele vulnerabile.

Astfel, politicienii din coaliția de guvernământ ar fi convenit ca toate pensiile să fie majorate cu 12,5 procente, impactul bugetar fiind de 17,5 miliarde de lei.

De asemenea, liderii celor trei partide s-ar fi înțeles ca statul să le acorde ajutoare sociale pensionarilor cu pensii de până la 3.000 de lei. Aceste ajutoare ar urma să fie acordate în două tranșe, în ianuarie, respectiv în iunie.

Potrivit Hotnews.ro, persoanele cu pensii de până în 1.500 de lei vor primi un ajutor de 1.000 de lei, persoanele care au pensii până în 2.500 de lei - 800 de lei, iar persoanele cu pensii între 2.500 - 3000 de lei - 600 de lei. 

Totodată, arată sursele politice citate de site-urile centrale de știri, s-a decis o creştere cu 30% a indemnizaţiei veteranilor de război şi pentru văduvele de război și acordarea unei indemnizații în plus (a 13-a) pentru persoanele cu handicap.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
@KP
calculul tau este gresit ! tu consideri ca cel cu pensie intre 2500 si 3000 ca va primi un ajutor social de 600 lei lunar . gresit ! va primi o singura data 600 lei NU in fiecare luna . si si acel ajutor de 600 lei se va da in 2 transe : 300 in januarie si 300 in junie te rog sa corectezi calculul
Postat 22 Noiembrie 2022, 21:14 de richard
Pentru Sandu2100
Nu vii sandule sa ne explici ca ar fi mai bine sa nu se mai dea pensii deloc, iar banii aia sa fie bagati in betoane. O sa aneexplici ca daca Bolojan ajunge premier, vom munci pe gratis la dezvoltare, sa ridicam piramide pentru faraonul tau.
Postat 22 Noiembrie 2022, 15:55 de adi13
KP aka mama Omida
Ar fi bine sa nu te cred, tot ce spui e nul
Postat 22 Noiembrie 2022, 11:49 de Sandu2100
Cu câteva minute în urmă, primii tâmpiți au țării au venit deja cu modificări în exprimare.
Dacă aseară niște liberali și socialiști băteau câmpii pe la televiziuni că ajutoarele sociale trebuie date neapărat, lună de lună ... iată că acum au corectat cu faptul că, într-un an se vor acorda doar două tranșe de ajutoare, după fiecare rectificare de primăvară și iarnă. Dar și asta doar până la alegerile din 2024, după care se va reveni la contributivitatea și raportul firesc. Așadar, până la 1 ianuarie 2023 vom afla multe variante, care mai de care mai trăznite.
Postat 22 Noiembrie 2022, 09:27 de KP
Ar fi bine să mă credeți când vă spun că bufoni și măscărici precum Ciucă, Ciolacu și Hunor, cu clanurile lor cu tot ....
... sunt niște tâmpiți prin definiție, atât în plan caracterial cât și ca formare politică care înseamnă "știința guvernării". Neterminații ăștia nu știu nici măcar tabla adunării și scăderii, sărind direct la dea a înmulțirii și împărțirii. În primul rând că o actualizare de nevoie nu e același lucru cu o creștere, care e cu totul altceva. Apoi e vorba de o aritmetică simplă, ce se poate face cu abacul dacă calculatorul e prea complicat pentru ei. Exemplu ... unul care are 2501 lei pensie va avea actualizat 2.814 lei, minus 50 lei impozit ce depășește 2.000 lei, adică fix 2.764 lei. Cu 600 lei ca sprijin social va primi lunar în mână 3.364 lei. Altul care are o pensie de 3.100 lei și nu se încadrează la ajutor social va primi net, după impozitare, suma de 2.990 lei. Astfel, cel care a contribuit mai mult la pensie va avea mai puțin decât cel cu o contribuție mai mică, primul din exemplul calculat primind cu 374 lei mai puțin lunar, deci cu 4.488 lei mai puțin anual. Acum mă credeți că acești guvernanți ai României și care confundă actualizarea cu creșterea și scăderea cu mărirea, sunt niște tâmpiți prin definiție?
Postat 22 Noiembrie 2022, 09:20 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5313 RON
  • 1 EUR = 4.9726 RON
  • 1 HUF = 0.0132 RON