URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Martie 2023, 08:01

Pe loc repaus! Judecătorul Ovidiu Galea își transformă anii de grănicer în... vechime ca jurist, de dragul pensiei speciale

Pe loc repaus! Judecătorul Ovidiu Galea își transformă anii de grănicer în... vechime ca jurist, de dragul pensiei speciale LA JUDECATĂ. În procesul pornit pentru asimilarea vechimii de frontierist ca jurist, Ovidiu Galea (foto) a beneficiat de ajutorul unei foste colege de instanță, Dana Gârbovan (medalion, foto: INQUAM Photos George Călin), acum președintă a Curții de Apel Cluj, propusă de Liviu Dragnea ca ministru al Justiției. Nu întâmplător, cei doi s-au remarcat ca exponenți ai curentului anti-DNA din magistratură, Galea din motive întemeiate, căci a fost inculpat în două rânduri de procurorii anticorupție
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deconspirat de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii că a făcut poliţie politică, mason şi client în două dosare ratate ale DNA Oradea, judecătorul Ovidiu Galea de la Tribunalul Bihor se pregăteşte de pensionare. Nu oricum, ci cu pensie specială. 

Cum, în mod normal, pentru asta ar trebui să mai poarte încă cel puţin un an roba de judecător, magistratul a apelat la o găselniţă: cu ajutorul colegilor de breaslă, şi-a "umflat" vechimea în magistratură cu anii lucraţi ca... poliţist de frontieră. 

CV de securist

Tânăr securist înainte de Revoluţie, judecătorul Ovidiu Galea a fost, după 1990, ofiţer de informaţii al Ministerului de Interne (la celebra UM 0215), apoi poliţist de frontieră, procuror şi, în final, judecător, calitate în care a ajuns anchetat de procurorii DNA Oradea, în două dosare. 

Într-unul, clasat în cele din urmă, i se imputa că împreună cu alte trei judecătoare ar fi tras sforile ca să-l scape de pedeapsă pe un afacerist condamnat şi încarcerat pentru tentativă de viol, iar în al doilea, în care a scăpat cu un avertisment, pentru că nu şi-a declarat apartenenţa la Loja Masonică Ţara Crişurilor.

Despre cariera de dinainte de 1989, magistratul a recunoscut public doar că a fost ofiţer de contrainformaţii în Securitate, pentru câteva luni, timp în care s-ar fi ocupat doar de traduceri, negând permanent că a avut alte colaborări cu fosta poliţie politică. În 2017, însă, BIHOREANUL a dovedit că ascundea adevărul despre trecutul său, ziarul dezvăluind documente ce atestau că "traducătorul" fusese dotat şi el cu pistol mitralieră în timpul Revoluţiei, când demonstranţii se aflau pe străzi. "Este o confuzie", a pretins atunci magistratul, sugerând că nu ar fi fost singurul securist cu numele Ovidiu Galea în judeţul Timiş, unde a activat.

Mai mult, trei ani mai târziu, în 2020, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a stabilit că Galea a fost omul poliţiei politice încă dinainte să fi devenit ofiţer. Sub pseudonimul "Sorin", fusese "turnător" în adolescenţă, când a furnizat informaţii "de interes operativ despre activitatea unor persoane aflate în atenţie, pe lângă care a fost dirijat". Iar ulterior, ca ofiţer de Securitate, din 23 august 1989, a "întocmit documente relevante" în mai multe dosare de urmărire, inclusiv prin spionarea cu sondă optică a unui cuplu de turişti străini cazaţi într-un hotel din Timişoara.

Grabnic la pensie

Previzibil, Ovidiu Galea a contestat decizia CNSAS la Curtea de Apel Bucureşti. În urma procesului, care la cererea lui s-a judecat la secret, în toamna anului 2021 instanţa a stabilit că a colaborat cu fosta poliţie politică comunistă, iar ca ofiţer de Securitate înainte de Revoluţie a încălcat drepturile fundamentale ale omului.

Procesul s-a mutat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde, după cum spun sursele BIHOREANULUI, are termen stabilit pentru septembrie 2023. Însă magistratul nu vrea să aştepte verdictul final care, dacă va rămâne acelaşi cu al instanţei inferioare, l-ar lăsa şi fără robă, şi fără pensia specială! Potrivit articolului 229 din Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, dacă se stabileşte că un magistrat a fost lucrător sau colaborator al organelor de securitate, ca poliţie politică, acesta trebuie eliberat din funcţie.

Juristul... cu chipiu

Aşa că, vara trecută, Galea a cerut Serviciului Resurse Umane din Tribunalul Bihor o adeverinţă pentru "stabilirea pensiei de serviciu cu luarea în considerare a stagiului echivalat în funcţia civilă de consilier juridic în perioada februarie 1996 - 15 ianuarie 1999". 

În acea perioadă, însă, bărbatul abia terminase Facultatea de Drept - susţinându-şi licenţa în 1996 - şi lucra ca ofiţer în cadrul Poliţiei de Frontieră Bihor, la Salonta şi Valea lui Mihai, deci n-a avut nicio legătură cu activitatea juridică, motiv pentru care solicitarea i-a fost respinsă. 

"Nu a fost încadrat conform Decretului nr. 145/1955 şi nu au fost identificate fişa cu atribuţii şi nici fişa de post de unde să rezulte că a îndeplinit atribuţii prevăzute de Legea 514/2003", adică de consilier juridic, după cum preciza angajatorul, Tribunalul Bihor.

Urmarea? Judecătorul a deschis proces împotriva Tribunalului, Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea şi Casei Judeţene de Pensii Bihor, cerând ca anii lucraţi ca poliţist de frontieră să-i fie asimilaţi ca şi când ar fi activat ca jurist.

Între colegi

Noul litigiu s-a judecat la Cluj, unde în prima fază Tribunalul i-a respins cererea, motivând, pe bună dreptate, că legiuitorul a decis echivalarea vechimii în magistratură doar pentru persoanele care au îndeplinit efectiv funcţii de specialitate juridică. "Or, în enumerarea expresă şi limitativă, această funcţie de ofiţer poliţie de frontieră nu este inclusă", a statuat Tribunalul, arătând că solicitarea magistratului orădean nu era justificată, aşadar pentru perioada cât a fost frontierist "nu îndeplineşte condiţia de vechime în magistratură".

Nu aceeaşi părere a avut-o, ulterior, Curtea de Apel Cluj Napoca, unde anul acesta, pe 20 februarie, printr-o decizie care reprezintă o premieră naţională, judecătoarele Dana Gîrbovan şi Ioana Tripon au obligat Tribunalul Bihor "la eliberarea adeverinţei în vederea stabilirii pensiei de serviciu cu luarea în considerare a acestei perioade ca fiind aferentă exercitării unei funcţii echivalente celei de consilier juridic". Adică taman pe dos decât Tribunalul şi fix cum a vrut Galea!

Galea "rezervatul"

Hotărârea judecătorească nu este încă motivată, deci argumentele pe care se bazează nu sunt cunoscute, iar judecătorul Ovidiu Galea refuză, ca de obicei, să dea explicaţii. 

Întrebat de BIHOREANUL dacă este normal să pretindă ca munca de poliţist de frontieră să-i fie egalată cu una de jurist, Galea a trimis doar un fişier cu extrase din acte normative şi decizii ale CCR, însă niciuna nu specifică faptul că un ofiţer de poliţie de frontieră, chiar cu studii juridice, poate fi asimilat unui consilier juridic. 

De altfel, alţi magistraţi, cum e de pildă fostul şef al Parchetului Bihor, Gheorghe Vidican, procurorul Gheorghe Berce de la DNA, ori Gheorghe Leuca de la Parchetul Curţii de Apel Oradea au primit, potrivit informaţiilor BIHOREANULUI, tot răspunsuri negative la cereri similare, iar aceştia au fost nu simpli grăniceri, ci poliţişti, aşadar au efectuat constant anchete penale. 

"Vă invit să aşteptaţi ca hotărârea să fie redactată", a transmis Ovidiu Galea în doi peri. La scurt timp, însă, cu gândul că noile dezvăluiri ale BIHOREANULUI îi vor strica imaginea la final de carieră, judecătorul a trimis mesaje prietenoase de despărţire redacţiilor care l-au scutit de întrebări deranjate şi care i-au ţinut sub tăcere trecutul controversat. 

"Subsemnatul am avut nefericirea de a fi unicul magistrat român suspendat din funcţie de două ori, ca urmare a trimiterii succesive în judecată pentru fapte care mai de care mai ridicole", s-a lamentat Galea în mesajele făcute publice ca şi cum ar fi deja gata "trecut în rezervă", cu pensia specială rezolvată. Pe care o va încasa ca un judecător merituos şi fără "bube"...


"După ce mai bine de un sfert de veac am crezut în VALORI precum înţelepciune, cumpătare, caracter, demnitate, şi mai ales INDEPENDENŢĂ, nutresc sentimentul că am reuşit să fiu perceput drept un judecător onest, cumpătat, respectat atât în mediul judiciar, cât şi în comunitate"

Din mesajul judecătorului Ovidiu Galea către opinia publică


APROAPE MINISTRU
Judecat de fosta colegă

Dana GirbovanJudecătoarea Dana Gîrbovan (foto), cea care a condus completul de judecată în procesul lui Ovidiu Galea, este preşedinta Curţii de Apel Cluj, iar până în 2008, când a promovat la această instanţă, activase la Judecătoria Oradea şi apoi la Tribunalul Bihor, fiind colegă, practic, cu magistratul orădean. 

Gîrbovan a fondat Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, ONG pe care îl şi conduce ca preşedintă şi prin intermediul căruia a susţinut vehement controversatele modificări aduse legilor Justiţiei în timpul guvernării PSD, partid care, de altfel, a şi propus-o în 2019 pentru funcţia de ministru al Justiţiei, fiind însă respinsă de preşedintele Klaus Iohannis.

Judecătoarea a fost, totodată şi adepta înfiinţării Secţiei pentru Investigarea infracţiunilor din Justiţie. În august 2017, UNJR a transmis chiar şi un comunicat în care a arătat că aşa s-ar evita anchete "neprofesioniste şi abuzive", motivate de duşmănii locale, oferind drept exemplu cazul unui procuror local DNA care a inculpat 4 judecători. Deşi nu a fost nominalizată vreo persoană, era vorba despre unul dintre dosarele în care fusese anchetat Ovidiu Galea. 

Ironia sorţii face ca, în timp ce Galea a fost deconspirat pentru că a făcut poliţie politică, Dana Gîrbovan să fie printre judecătorii care se declară cu înverşunare împotriva interferenţei serviciilor secrete în domeniul justiţiei. Mai ştii, hotărârea dată de ea pe seama vechimii lui Galea o fi o metodă inedită de a scăpa Justiţia de "acoperiţi"...


DREPT LA REPLICĂ
Ovidiu Galea: „Am fost găsit nevinovat”

Ulterior apariției articolului, Judedăctorul Ovidiu Galea a trimis redacției un drept la replică, prin care încearcă să justifice, apelând la diverse argumente, echivalarea vechimii ca polițist de frontieră, licențiat în drept, cu vechime în magistratură, iar pe de altă parte precizează că nu poate fi vorba de „două dosare ratate ale DNA” în ceea ce-l privește, ci de „două cauze în care subsemnatul am fost găsit nevinovat pentru că faptele imputate abuziv nu există”. Conținutul replicii, mai jos:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Incredibil!
Omul are o părere bună despre el cum altfel! Voi vă dați seama cine imparte judecată și noi așteptăm că acesta sa fie corectă și ne punem speranța în lucrul acesta, eu mă mir cum un asemenea om mai poate fi judecător cum după toate ele citite mai sus el ocupa in continuare funcția ba mai speră și la pensie specială plătită de noi restul fraierilor acea pensie nu se bazează pe principiul contributivității iar actuala guvernare nu vrea eliminarea lor sub nici o forma căutând mai de graba argumente prin care cred ei vor păcăli CEsi BM.Deci să înțeleg daca eu îmi dau mie niste beneficii sau hotaresc pt mine niste beneficii se numește abuz și conflict de interese dar daca CCR ul votează pentru șine pensii speciale nu e conflict de interese, daca eu am lucrat ca sudor și nu-mi convine pensia dau in judecata statul și un judecător hotareste că eu am lucrat aviator și că merit pensie specială adică evidenta este absolut incredibilă, totuși întreb pe ăștia nu îi întrebă nimenea ce fac, cum pot lua astfel de decizii pe ce se bazează nici în comunism așa ceva nu era posibil adică un judecător hotareste ce ai lucrat tu de fapt împotriva evidenței absolute așa ceva este absolut incredibil ,apropo săptămână trecută ce-i de la UE se mirau cum o judecătoare de 30 de ani cu doi ani de experiență din care unul că stagiară hotareste că statul nu trebuie sa recupereze 1,4miliarde de euro dela chemical Brothers că așa vrea muschi ei judecatore în groapă binsului după ce s-au judecat ani la rândul inclusiv prin SUA iată că chimicali și-au găsit dreptatea la Bins.
Postat 14 Martie 2023, 09:28 de sss
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON