URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Ianuarie 2023, 09:45

Pe dinafară: Veste proastă pentru Universitatea din Oradea, de la un minister important

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce a încheiat anul 2022 prezentând o sumedenie de proiecte de cercetare finalizate sau pe cale să înceapă, Universitatea din Oradea a început noul an cu o veste proastă: nu are nici măcar un proiect de cercetare eligibil între cele 200 pe care Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării le-a selectat spre finanţare prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, printr-o axă menită să stimuleze colaborarea cu cercetători din străinătate.

Nu pentru că n-ar fi reuşit să convingă finanţatorul, ci pentru că nici n-a concurat! Lista instituţiilor care vor primi bani este deschisă de universităţi de top, precum cea din Bucureşti ori cea din Cluj, fiecare cu câte zeci de proiecte depuse, cuprinzând şi instituţii academice mai mici, cum ar fi Universitatea din Suceava, cu cinci proiecte eligibile, ori cea din Braşov, cu trei proiecte.

Universitatea din Oradea n-a înscris nici măcar o idee, pentru simplul motiv că nu şi-a găsit niciun cercetător din afara ţării, fie român din diaspora, fie străin, care să îşi dorească să deschidă noi direcţii de cercetare în România, o condiţie obligatorie pentru finanţarea proiectelor.

O dovadă că Universitatea orădeană e atractivă doar pentru acei străini cărora să le pună ştampila pe diplome...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
bascalie
Bascalie ieftina si de prost-gust marca "Bihoreanul"!! Suntem satui de dispetul pentru Universitatea din Oradea a unei publicatii in care activeaza multi absolventi ai Facultatii de Jurnalism (ma rog, denumirea adevarata e mai lunga...) si care acuma musca mana care i-a hranit!!
Postat 12 Ianuarie 2023, 11:05 de AnaConda
Pt Robert
Primaria baga bani in Universitate doar in partea fizica, betoane mai exact. Nimic nu se face pentru calitatea profesorilor,a invatarii. In atragerea studentilor. In orasul asta doar betoanele sunt pe primul loc. Facem stadion dar nu avem oameni, echipa. Facem spital nou dar tot medicii aia slabi. Marim UPU dar tot 5 ore stam la coada ca nu sunt medici.
Postat 12 Ianuarie 2023, 08:13 de Petre93
::::::::::::::::
Asta e ceva foarte enervant.Bine ca primăria și consiliul județean baga milioane de euro in universitate iar ei ratează astfel de oportunități.Era o șansă de a se dota cu un laborator nou, aparaturi etc ca la cercetat cred ca tot mediul universitar din România în frunte cu toți laudarosii gen UBB nu au emanat mare lucru în ultimii 30 de ani deși noi institute de cercetare s-au tot înființat mulțumită programelor UE.Finantari la fel de eficiente ca prelungirea pistei aeroportului din Oradea pt a putea deservi aeronave mai mari când nu prea avem trafic nici de avioane mici asta ca un exemplu aleatoriu despre cum știe și UE sa aibă grija de banii contribuabililor.Si acest program de "cercetare" va sfârși majoritar în niște bonusuri și salarii mărite dar măcar universitățile respective vor rămâne cu ceva aparatura noua în unele cazuri chiar valoroasa.
Postat 11 Ianuarie 2023, 13:08 de Robert
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON