URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Ianuarie 2013, 13:33

Patru tineri bihoreni, printre cei mai buni studenţi români din străinătate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anual, Liga Studenţilor Români din Străinătate, un ONG ce îşi propune să apere şi să promoveze drepturile şi interesele academice, profesionale, sociale, civice şi culturale ale studenţilor români care învaţă în alte ţări, îi premiază pe cei mai buni dintre aceştia.

Premiile LSRS pentru Excelenţa Academică în Străinătate din acest an au 40 de finalişti împărţiţi în şase categorii: Studentul Român al Anului din America de Nord, Studentul Român al Anului din Europa, Studentul Român al Anului de pe alte Continente, Studentul Român Erasmus al Anului, Studentul Anului în România, Premiul Special în Arte. Toate candidaturile, cu excepţia celei pentru "Studentul Anului în România", intră automat în competiţia pentru marele premiu "Studentul Român al Anului".

Printre finaliştii competiţiei se numără şi cinci tineri bihoreni, din care unul singur, Flaviu Bodea, nu are şanse la marele premiu, fiind înscris în categoria "Studentul Anului în România". Ceilalţi patru, Anca Belme, Dan Oros, Vlad Crosman şi Gabriel Pop, s-au remarcat prin studiile şi activităţile lor din străinătate, inclusiv prin joburile pe care le-au obţinut.

Anca Belme, absolventă a Facultăţii de Ştiinţe din cadrul Universităţii din Oradea, şi-a continuat studiile în Franţa, iniţial cu o bursă de masterat de la guvernul francez, apoi printr-o bursă guvernamentală de doctorat. În 2011 a obţinut titlul de doctor în Ştiinţe la institutul naţional de cercetare INRIA, cu menţiunea de excelenţă. După terminarea doctoratului şi-a continuat studiile la Imperial College în Londra. De câteva luni de zile este lector universitar la Universitatea Pierre et Marie Curie din Paris. "Consider ca am ajuns aici deoarece sunt eu, un român educat în România după tradiţiile familiilor şi şcolilor româneşti", spune tânăra.

Dan Oros, un tânăr de 22 de ani din Marghita, pasionat de matematică, e finalist la categoria Studentul Român Erasmus. Absolvent de Informatică-Engleză şi de Administraţie Europeană în Cluj Napoca, a petrecut un an la University College London, unde a studiat, dar a şi efectuat un stagiu la o companie din domeniul financiar. "În prezent, sunt membru în echipa de organizare al uneia dintre cele mai bune programe de antreprenoriat şi leadership, dar şi consultant pentru IBM, interesat de strategie, business şi tehnologie", precizează Dan.

În cursa pentru Premiul Special în Arte sunt înscrişi doi orădeni, Vlad Crosman şi Gabriel Pop. Vlad este dublu-licenţiat în canto clasic şi regie de operă, la Academia de Muzică Gheroghe Dima din Cluj Napoca. "Pasiunea pentru muzica barocă şi pentru artă la un nivel înalt m-au îndemnat ca, în aprilie 2011, să încerc să trec audiţiile pentru Centre de musique baroque de Versailles. Şi am reuşit", povesteşte tânărul. De atunci este la Versailles unde îşi cântă "viaţa de barocker". "Sunt mândru că muzica de la Curtea Regelui Soare are şi un român în rândul ambasadorilor ei. Încântam lumea în stagiunea de la Capela Regală Versailles, sau în multe alte producţii la Opera din Versailles, Paris, Metz, Massy, Avignon sau...Beijing", zice tânărul, precizând totodată că visează ca într-o zi Ateneul Român să vibreze de sunetul şi energia Centrului de muzică barocă de la Versailles.

Gabriel Pop, artist şi doctorand la Facultatea de Arte Plastice, Universitatea Sorbonne 1 Paris, îşi va termina studiile anul acesta, teza sa numindu-se "Arta derizoriului a imaginilor de factura ICON dintre Europa de Est şi Europa de Vest". Alături de coordonatorul tezei sale de doctorat, Olga Kisseleva, a participat ca expozant la mai multe evenimente din România sau din Franţa.

Singurul orădean finalist în categoria Studentul Anului în România, Flaviu Bodea, este absolvent de Medicină la Cluj Napoca şi spune că a fost înconjurat de oameni care i-au influenţat potenţialul, determinându-l să-l exploreze. "Îmi doresc să fiu acel medic de care pacientul are nevoie, competent, perseverent, dispus să ajute, să motiveze, să încurajeze. Prin formarea academică, activităţile de voluntariat SMURD, şi proiecte de cercetare, cred că am făcut primul pas într-acolo", spune tânărul.

Câştigătorii vor fi anunţaţi pe 8 ianuarie, într-o gală ce va avea loc la Bucureşti. Juriul concursului este format din personalităţi consacrate din zona academică, culturală şi publicistică şi este prezidat de preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Multe felicitari
Felicitari Dan Oros si felicitari voua tuturor pentru toate realizarile! Eu sunt de parere ca mai devreme sau mai tarziu munca si efortul depus sunt rasplatite, una dintre dovezi fiind premiile LSRS pentru Excelenta Academica in strainatate. Mult succes in continuare in tot ceea ce va propuneti!
Postat 07 Ianuarie 2013, 11:47 de Ana
cinste lor!
Acesti copii merita toate aprecierile noastre si e pacat ca generatia noastra, cea de 50 de ani, n-a facut mai mult pentru ca ei sa se realizeze in Romania. Dar ei nu sunt singurii oradeni care ne fac cinste in tarile in care studiaza si se formeaza ca oameni. Fetita unor prieteni apropiati este studenta in anul 3 la Studii Europene la Haga in Olanda, este una din cele mai eminente studente si din februarie, in cadrul practicii de final de facultate, va face parte din echipa de aparare a lui Radovan Karadzic din cadrul Tribunalului International pentru fosta Iugoslavie. Felicitari Raluca Dragan, sunt mandu ca te cunosc.
Postat 06 Ianuarie 2013, 22:42 de ghita
Multumim
Multumim Catalin, si cred ca spun asta in numele multor romani instruiti peste hotare
Postat 04 Ianuarie 2013, 21:42 de Anca
Felicitari!
Felicitari acestor tineri care au reusit prin propriile forte!
Postat 04 Ianuarie 2013, 18:19 de Catalin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON