URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Mai 2020, 00:00

Paște cu repetiție, în această noapte, la Constanța. Credincioșii, chemați să ia din nou Lumină

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

E Paşte cu repetiţie, la Constanţa, unde credincioşii au fost chemaţi de Arhiepiscopia Tomisului să sărbătorească din nou Învierea în noaptea de marţi spre miercuri, 26 spre 27 mai.

Potrivit Digi24.ro, în această noapte, slujba de Înviere se ţine în bisericile şi mânăstirile din Arhiepiscopia Tomisului cu public, credincioşii fiind invitaţi să vină ca să primească Lumina, dat fiind că acest lucru nu a fost posibil de Paşte din cauza stării de urgenţă instituite în contextul pandemiei de coronavirus.

O altfel de slujbă

Biserica Ortodoxă Română nu şi-a asumat acest demers, arătând că "adevărata slujbă a Învierii Domnului din acest an" a avut loc, iar decizia Arhiepiscopiei Tomisului de a oficia slujba este "luată exclusiv în virtutea principiului autonomiei eparhiale şi asumată integral doar de ierarh şi de acest for bisericesc local".

Potrivit purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu, ritualul nu ar fi identic cu slujba de Înviere. "Aşa cum prevede Cartea de slujbă, va fi odovania Învierii, adică sfârşitul sărbătorii Învierii, care este oarecum asemănătoare în conţinut ca slujba Învierii, la care adăugăm doar chemarea de a veni să ia Lumină pentru credincioşii care doresc şi nu au avut posibilitatea în noaptea de Paşti. Mulţi credincioşi au avut această tristeţe sufletească, faptul că nu au putut să vină la biserică, să se bucure de comuniunea cu ceilalţi, plus spovedania şi împărtăşania în perioada stării de urgenţă a fost ceva mai dificilă", a spus el.

"Putem discuta de ‘adevărata slujbă’. Cred că dl Bănescu (purtătorul de cuvânt al BOR, n.r.) a vrut să spună că slujba de Paşti a fost de Paşti şi să nu confundăm cu aceasta, că s-a făcut o confuzie. Dar şi slujba din seara aceasta e foarte reală, e prevăzută de tipicul bisericesc. Cred că a vrut să explice logic ce trebuie să înţelegem cu toţii. Noi, la Constanţa, am decis, tocmai în virtutea acestei atonomii relative eparhiale, şi normal că nu şi-a asumat-o altcineva", a mai spus reprezentantul Arhiepiscopiei Tomisului.

Slujba de marţi seară se desfăşoară în aer liber, credincioşii fiind îndemnaţi să poarte mască de protecţie. Organizatorii au spus că se va respecta distanţa de 2 metri între credincioşi, însă acest lucru nu se întâmplă.

„Nu vor păți nimic”

Potrivit Digi24, la evenimentul de la Catedrala Episcopală din Constanţa participă peste 500 de persoane, de toate vârstele, mulţi nu au mască şi nu toţi păstrează distanţa.

În cadrul ceremoniei se foloseşte aceeaşi Lumină adusă de Paşti de la Ierusalim, pe care, la ora 00.00 preoţii au împărţit-o credincioşilor. A fost un moment în care oamenii s-au îngrămădit, în ciuda recomandărilor autorităţilor de a păstra distanța.

Cu toate că slujba nu a început de mult timp, Digi24 anunţă că s-a lăsat deja cu incidente. Un bărbat de circa 50 de ani, care a strigat că nu este normal ca Învierea să se întâmple de două ori, a fost ridicat de poliţişti şi dus la audieri. 

Este tot mai evident că oamenii care participă la slujbă nu respectă regulile de distanțare, stau în „grup compact”, fapt ce ar putea da naștere unui nou focar de Covid-19.

Chestionat de jurnalişti în legătură cu faptul că oamenii nu respectă distanţa, arhiepiscopul Tomisului a spus că oamenii "nu vor păţi nimic". De asemenea, cu toate că Împărtășania este interzisă în această perioadă, el a mai spus că nu-i poate amâna pe credincioși.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON