URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Septembrie 2020, 18:00

Pasajele subterane la magazinul Crişul şi gara CFR au fost prinse în strategia de dezvoltare a Oradiei

Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Oradiei a fost completată cu încă trei obiective în valoare totală de 47,5 milioane euro.

Încă două pasaje subterane...

Consiliul Local a aprobat joi actualizarea listei de obiective cu unanimitate de voturi în condiţiile în care, pentru a putea obţine finanţare europeană, cele trei proiecte trebuie să fie cuprinse în SIDU ca necesare pentru dezvoltarea oraşului.

Cel mai mare proiect cuprins în strategie îl constituie "Coridorul de mobilitate Magheru – Republicii", estimat la 25 milioane euro.

Proiectul presupune amenajarea a două pasaje subterane la intersecţia Bulevardului Magheru cu străzile Republicii şi Louis Pasteur precum şi la intersecţia Pieţei Bucureşti cu străzile Republicii şi Ştefan cel Mare.

În cadrul proiectului municipalitatea intenţionează să amenajeze în proximitatea gării centrale din oraş un hub intermodal cu staţii pentru transport feroviar, cu autobuzul, cu tramvaiul şi taxiul şi să extindă spaţiul pietonal din Piaţa Bucureşti.

Bani pentru Cetate şi spaţii pietonale...

Un alt proiect cuprins în SIDU îl constituie cea de-a patra etapă de "Reabilitare, restaurare şi refuncţionalizare a zidurilor Cetăţii Oradea" în vederea reintroducerii în circuitul turistic ca şi centru multicultural şi multifuncţional european.

Lucrările, estimate la circa 15 milioane euro, vizează refacerea unor bastioane, curtine (n.r. ziduri care leagă două bastioane) şi contraescarpe (n.r. taluzul dinspre inamic al şanţului cetăţii).

La fel, strategia de dezvoltare a oraşului a mai fost completată cu proiectul privind "Regenerarea urbană şi  creşterea calităţii spaţiilor verzi din Oradea", estimat la 7,5 milioane euro.

Concret, municipalitatea îşi doreşte amenajarea pe bani europeni de noi alei pietonale şi ciclistice, spaţii verzi, spaţii de joacă pentru copii, de sport pentru tineret şi de relaxare pentru vârstnici.

Documentaţie pe bani europeni

Conducerea municipalităţii ia în calcul finanţarea din fonduri europene inclusiv a documentaţiei necesare pentru cele trei proiecte în intenţia de a degreva bugetul local de această cheltuială.

"Intenţia noastră este ca documentaţiile necesare realizării acestor proiecte să le finanţăm din programul care este dedicat pentru pregătirea proiectelor în vederea derulării lor rapide în perioada următoare de finanţare", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Potrivit edilului, odată obţinută finanţarea, lucrările ar putea fi scoase la licitaţie în cursul anului 2021.

Completată cu noile obiective, Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Oradiei cuprinde în total 244 de proiecte cu orizont de implementare în perioada 2017 – 2023.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
De când o listă de lucrări visate pentru viitor ...
... înseamnă STRATEGIE ?!? Iar bat câmpii habarniștii din primărie, inversând capul cu fundul.
Postat 13 Septembrie 2020, 18:27 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON