Dacă aţi avea o firmă cu o cifră de afaceri de 65 milioane lei pe an, cât de greu v-ar fi să alegeţi administratori pe mâna cărora să o daţi? Probabil că n-aţi dormi cu nopţile, aţi căuta cu săptămânile şi aţi alege cu lunile între cât mai mulţi candidaţi...
Ei bine, politrucii nu au aceleaşi probleme. Consiliul Local a aprobat, joi, Consiliile de Administraţie de la Oradea Transport Local şi Compania de Apă Oradea, selectate discret şi fără concurenţă pentru a fi formate din oameni după culoarea partidului care conduce oraşul!
Management "corporatist"
După ani de zile în care Consiliile de Administrare a societăţilor de stat au fost culcuşul călduţ al protejaţilor de partid, în plină criză economică a fost adoptată Ordonanţa de Urgenţă 109 din 2011. Normativul introduce managementul de tip privat în companiile de stat, pentru a înlocui nepotismul cu competenţa înainte ca acestea să dea faliment, iar populaţia să rămână fără apă, transport local sau salubritate.
Primele CA-uri corporative din Oradea au fost numite în funcţie de Consiliul Local la sfârşitul anului 2012. La cererea municipalităţii, firma de consultanţă Romarketing a selectat conducerile societăţilor Electrocentrale, CAO, OTL, Administraţia Domeniului Public şi Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea, pe atunci Eurobusiness Parc. Noii administratori, din rândul cărora se alegeau directorii, erau retribuiţi cu 300 lei pe lună, trebuiau să aibă studii superioare, cel puţin 5 ani de experienţă în domeniul economic, financiar sau juridic şi să fi manageriat măcar 3 ani o societate cu profit.
Fără concurenţă
În ciuda promisiunilor de profesionalizare a CA-urilor, procedura de selecţie a fost pregătită anume pentru activul de partid. Firma de consultanţă a făcut publicitate concursului în două publicaţii economice fără piaţă în plan local, fapt pentru care concurenţa a fost minimă. Pentru 29 de locuri au concurat 67 de candidaţi. "Eu zic că a fost un interes bun", a declarat la acea dată Sorina Bradea (foto), directorul Romarketing.
Atât de bun, încât noile CA-uri au fost formate majoritar din politruci ai alianţei PNL-PSD, atunci la guvernare. Aşa au prins un loc în conducerea CAO liderul TSD, Liviu Sabău Popa, udemeristul Marius Fandly, liberalii Claudiu Oros şi Miron Pop, aşa au fost numiţi la OTL liberalii Viorel Pop şi Romeo Nica şi pesedista Emilia Gogoneaţă, la fel au ajuns în conducerea Electrocentrale udemeristul Szabo Ştefan şi liberalul Emil Floruţ.
Un bun exemplu pentru competenţele "specialiştilor" este faptul că, la doar un an, Electrocentrale a şi intrat în insolvenţă, iar astăzi aşteaptă falimentul. Pentru societăţile care au supravieţuit, Consiliul Local a prelungit, la sfârşitul lui 2016, cu şase luni mandatul administratorilor, până la desfăşurarea unei noi proceduri de selecţie. Mult mai birocratice, conform ultimelor reglementări, dar la fel de ineficiente...
Selecţie cu scandal
Pentru demararea selecţiei, Consiliul Local, "patronul" firmelor oraşului, a adoptat în ianuarie 2017 matricea de aşteptări, profilul candidaţilor şi condiţiile de îndeplinit pentru CA-urile societăţilor ADLO, ADP, CAO şi OTL. Componenţa CA-urilor este importantă pentru PNL nu doar pentru că îşi poate recompensa oamenii cu o indemnizaţie majorată de anul acesta la 700 lei pe lună, dar administratorii vor organiza la rândul lor concurs pentru selecţia directorilor celor patru societăţi!
Cum ADLO şi ADP sunt firme cu mai puţin de 50 de angajaţi şi o cifră de afaceri sub 7,3 milioane euro, selecţia noilor CA-uri s-a făcut de Primărie, pe procedură scurtă. Pentru a evita apariţia concurenţei, conducerea municipalităţii, care altfel anunţă prin comunicate de presă toate nimicurile, a ascuns invitaţia la concurs pe site-ul propriu, la rubrica "Anunţuri".
Procedura de selecţie s-a lăsat cu scandal după ce Delia Ungur (foto), încă manager al ADLO, a protestat că nu a fost acceptată în CA, deşi a acumulat cel mai mare punctaj. În plin concurs, primarul Ilie Bolojan a dispus ca directorii să nu mai facă parte din CA-uri motivând că vrea un control mai mare asupra lor din partea administratorilor. Conflictul este încă departe de a se fi terminat, dar Ungur a fost numită deja în CA-ul de la Parcuri Industriale Bihor, semn că vrea să îl părăsească pe Bolojan pentru adversarii politici de la PSD şi UDMR.
Copie la indigo
În ceea ce priveşte alegerea membrilor CA de la societăţile cu o cifră de afaceri de peste 7 milioane euro, precum CAO şi OTL, pe lege, Primăria a fost nevoită să plătească o firmă de consultanţă pentru selecţia candidaţilor. Pentru a avea garanţia că nu apar surprize, municipalitatea a aplicat la indigo metoda de acum 4 ani. În urma unei licitaţii cu un singur contracandidat, municipalitatea a atribuit pentru 2.600 euro serviciul de selecţie tot firmei Romarketing, care ştia ce are de făcut.
Astfel, consultantul a conceput anunţul de recrutare, iar municipalitatea l-a publicat în aceleaşi două ziare economice de circulaţie naţională fără vizibilitate în Oradea. Cum de concurs au ştiut doar oamenii partidelor, concurenţa a fost şi mai redusă decât în 2012: pentru cele 14 posturi s-au depus doar 29 de candidaturi. Pe deasupra, trei concurenţi s-au retras pentru că, fiind angajaţi ai CAO, ar fi trebuit să renunţe la locul de muncă, iar alţii şi-au depus documentaţia incompletă, aşadar selecţia candidaţilor de partid a mers ca unsă.
Prin noi înşine...
Drept urmare, cele două CA-uri de la CAO şi OTL sunt compuse aproape integral din liberali. Din fosta conducere a CAO au rămas pe funcţii încă un mandat directorul economic al Camerei de Comerţ şi Industrie Bihor, Mina Giurea, udemerista Szell Gabriela, şef Birou Achiziţii la OTL şi directorul adjunct al ABA Crişuri, penelistul Claudiu Oros (foto).
Pe listă şi-au mai făcut loc soţul consilierei locale PNL Corina Fonoare, vicepreşedintele Federaţiei Patronilor Bihor, Vasile Fonoage, fostul director adjunct al Serviciului Pază şi Protecţie Bihor, Andrei Amariţei, liberal pus pe liber de noua conducere PSD-UDMR-ALDE de la CJ, şeful Biroului Metrologie Legală, liberalul Petru Lezeu, şi şeful Biroului Achiziţii de la OTL, Claudiu Radu Teodorof, văzut şi el ca simpatizant PNL.
La fel, CA-ul de la OTL a "îngălbenit" aproape tot. Noua conducere este formată din preşedinta femeilor liberale din Bihor, consilierul judeţean Lidia Popa, inginerul Nicolae Popescu, trecut la liberali, fosta secretară a filialei judeţene PNL, Nicoleta Faur, fostul director economic penelist al CJ Bihor, Dimitrie Muscă, şi liberalii Dan Sorin Miclăuş şi Dumitru Daniel Pop. Singur fără carnet de partid este expertul auto Florian Urdea.
"Alţii nici măcar n-au făcut selecţie"
Revoltaţi, consilierii locali ai PSD au refuzat să voteze noile conduceri. "Ambele CA-uri au fost numite politic, aşa că am decis să nu le votăm. PNL să îşi asume propriii oameni", spune liderul grupului PSD din Consiliul Local, Liviu Sabău Popa, care consideră procedura de selecţie una de faţadă.
În ciuda numărului mare de liberali care s-au ales cu aceste funcţii, primarul Ilie Bolojan neagă teza politizării CA-urilor. "Vă asigur că Primăria a respectat procedura legală de selecţie", susţine edilul, care nu consideră o problemă nici concurenţa redusă pentru fiecare loc. "Dacă atâtea candidaturi s-au depus, n-aveam cum alege dintre mai mulţi oameni", spune primarul, ignorând deliberat procedura viciată de anunţare a concursului şi preferând să arate cu degetul spre Consiliul Judeţean. "Alţii nici măcar n-au făcut procedură de selecţie...".
De parcă aberaţiile din CJ ar fi o scuză pentru primar să dea firmele oraşului pe mâna oamenilor din partid. Ignorând interesele orădenilor...
OAMENII PARTIDELOR
Vin ai noştri!
Numirea politrucilor pe funcţii este comună tuturor partidelor. Luna trecută, conducerea PSD-UDMR-ALDE de la vârful Consiliului Judeţean i-a numit în CA-ul Aeroportului Internaţional Oradea pe UDMR-istul Bimbo Szuhai Tibo, dar şi pe Florin Dubău (PSD), respectiv Alexandru Popoviciu şi Traian Turle (ALDE).
De altfel, după cum a dezvăluit BIHOREANUL, alianţa de la conducerea CJ şi-a angajat într-un singur an 52 de oameni. Lista politrucilor înfipţi în funcţii este deschisă de udemeristul Szabo Jozsef, numit administrator public al judeţului şi omul pesediştilor, Victor Papp, pus manager public al CJ. Instituţia a mai angajat, printr-un concurs de faţadă, 11 oameni de partid la Direcţia de Dezvoltare şi Implementare a Proiectelor, structură externă a CJ fără prea mare activitate, şi exemplele ar putea continua...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.