URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iunie 2022, 08:03

Pariu pe agricultură: Bihorul, loc fruntaș în țară în topul celor mai multe investiții în agricultură. Vezi câteva inedite!

Pariu pe agricultură: Bihorul, loc fruntaș în țară în topul celor mai multe investiții în agricultură. Vezi câteva inedite! VIN MESERIAŞII! Dacă anul trecut, până la 16 mai, APIA Bihor a preluat de la fermieri 33.059 de cereri de subvenţie pentru 323.106 hectare de teren, anul acesta numărul cererilor a scăzut cu 604, semn că micile exploataţii încep să dispară, în timp ce suprafaţa lucrată a crescut cu 6.397 hectare, ca urmare a dezvoltării fermelor mari. "Fermierii sunt tot mai conştienţi de importanţa comasării terenurilor", spune directorul APIA Bihor, Cristian Câmpan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În doar 15 ani, fermierii bihoreni au făcut saltul de la sapă la roboţi. Agricultura s-a ridicat de la pământ pe bani europeni.

"În perioada 2014-2020 exploataţiile agricole din judeţ au atras investiţii europene de peste 324 milioane euro. Este cea mai mare sumă atrasă de un judeţ din România", spune directorul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Cristian Buzlea. Iar apetitul pentru investiţii se menţine în continuare...

Agricultură de top

Bihorul este pe locul 3 în ţară la numărul investiţiilor în agricultură. Un studiu al firmei de consultanţă IBC Focus arată că judeţul derulează 24 de investiţii în domeniul agricol, zootehnic şi legumicol. Bihorenii sunt depăşiţi doar de vecinii din Satu Mare, cu 28 de proiecte de dezvoltare, şi de cei din Constanţa, cu 30.

fondatorul IBC Focus, Andrei SpătaruTrendul e crescător în toată ţara. "În prima parte a anului 2022 am observat o creştere cu 75% a investiţiilor în agrobusiness, comparativ cu perioada similară a anului trecut", a declarat presei centrale fondatorul IBC Focus, Andrei Spătaru (foto).

În total, la nivel naţional sunt demarate 392 de investiţii, în valoare totală de peste 300 milioane euro.

"Toate s-au scumpit!"

Creşterea atractivităţii sectorului agricol a atras atenţia specialiştilor. "O posibilă explicaţie a acestei tendinţe poate fi pusă şi pe seama conflictului militar din Ucraina", afirmă Spătaru. Conflictul a scos de pe piaţă Ucraina şi Rusia, care asigură aproape o treime din oferta globală de grâu, iar preţurile au explodat.

Dan Corbuţ, reprezentantul Agroind Cauaceu"Toate s-au scumpit. Grâul, care anul trecut era 800-900 lei tona, acum este 1.750-1.800 lei, iar rapiţa, care costa 1.800 lei tona, a ajuns la 4.000 lei", spune Dan Corbuţ (foto), reprezentantul Agroind Cauaceu. Firma a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de 464,8 milioane lei, a doua ca mărime din judeţ, depăşind societăţi precum Transmec (transporturi), Drum Asfalt (construcţii), Madrugada (tâmplărie PVC) sau ADA (mobilă).

Deşi perspectiva scumpirii alimentelor ar putea favoriza investiţiile în agricultură, fermierul nu crede într-o legătură directă. "După aderarea la UE, fermierii bihoreni au făcut tot timpul investiţii în agricultură, 90% dintre ele fiind susţinute din fonduri europene", spune Corbuţ.

Primii în ţară!

directorul OJFIR, Cristian BuzleaConform evidenţelor Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Bihor, în perioada 2014-2020 fermierii au contractat investiţii europene de 324 milioane euro. "Bihorul a atras cea mai mare sumă din România, cu 72,8 milioane euro peste cei Timiş şi 87,6 milioane euro peste Dolj, următoarele în top", spune directorul OJFIR, Cristian Buzlea (foto).

Acesta pune reuşita pe seama implicării funcţionarilor, care le-au explicat agricultorilor oportunităţile de finanţare, şi a consultanţilor, care le-au scris proiectele. "În Bihor sunt peste 70 de firme de consultanţă. Alte judeţe nu au nici una", zice Buzlea. Volumul mare de lucru a făcut să apară consultanţi inclusiv în localităţi ca Bulz, Diosig, Remetea şi Vadu Crişului...

Fermierii şi oportuniştii

Consultanţii au ajutat tot felul de clienţi. "Avem categoria marilor fermieri, cu business consolidat, pe care vor să-l dezvolte, micii fermieri, obligaţi să investească pentru a rămâne competitivi, şi oportuniştii", explică Daniel Pop, specialist la Romcom Invest.

Aceştia din urmă cel mai adesea pierd banii. "Mulţi îşi imaginează finanţările de 90% acordate pentru o investiţie în agricultură ca pe o maşină primită cadou. Problema e că ei n-au nici permis de conducere, ca să stăpânească afacerea, nici bani de benzină, s-o susţină când trebuie. Se chinuie să o ţină 5 ani, cât e obligatoriu, şi pe urmă închid", spune Pop.

Cel mai bun exemplu sunt finanţările pentru tinerii fermieri. "Peste 80% din cei care aplică sunt speculanţi atraşi de finanţările de 25.000-50.000 euro. Foarte puţini primesc finanţarea şi merg apoi mai departe", spune consultantul.

Proiectele ratate înseamnă, însă, prea puţin în câmpul mare al agriculturii bihorene. "Agrobusiness-ul e în continuă creştere. Mâncarea va avea întotdeauna căutare, iar fermierii serioşi ştiu s-o producă", afirmă specialistul.

Ferma cu roboţi

Agricultura bihoreană se schimbă la faţă. De exemplu, printr-un proiect de 1,7 milioane euro din fonduri UE, familia Irimie a dezvoltat în Cociuba Mare o fermă cu 150 de vaci unică în ţară, deservită de patru angajaţi, dintre care doar doi muncitori. "Trebuie doar să te îngrijeşti să ai curent pentru instalaţii şi mâncare pentru animale", spune Sorin Irimie.

Producţia e complet automatizată. "Vaca se mulge singură. Intră pe un grătar unde robotul îi citeşte cipul, verifică să nu aibă probleme de sănătate, o spală, o mulge, memorează cât lapte a dat şi la sfârşit o dezinfectează", spune fermierul. Instalaţiile au fost date în folosinţă în martie şi familia vizează deja alte proiecte. "E normal să investeşti în agricultură. Aici sunt cele mai mari subvenţii. Dacă lucrezi 700 de hectare şi primeşti subvenţie de 200 euro la hectar, chiar dacă e an greu şi nu-ţi iese nimic, tot rămâi cu un ban ca s-o iei de la capăt anul viitor", explică tânărul.

Roşia de lampă

Unice în România sunt şi serele amenajate de Nutrientul în Ciumeghiu cu 2,6 milioane euro. "Folosim lămpi de sodiu, care înlocuiesc soarele în procesul de fotosinteză. Pentru a se dezvolta, o roşie are nevoie de 18 ore de lumină pe zi, iar acest procedeu ne permite să producem roşii proaspete inclusiv între decembrie şi martie, când magazinele au doar importuri", spune directorul comercial Lucian Sime Pazuric.

Scumpirea curentului a făcut ca primul ciclu de producţie, care se va încheia în august, să fie în pierdere. "Energia reprezintă 70% din costuri. Pentru următorul ciclu de producţie, ştiind deja preţurile, vom putea alege o strategie pentru a ieşi pe profit", arată Sime Pazuric.

Pentru a optimiza costurile, firma a investit 3,5 milioane euro în spaţii de stocare a cerealelor şi 6 milioane euro într-o moară pusă în funcţiune, în februarie, în Palota. "Până acum majoritatea mălaiului grizat, pentru mămăligă, se aducea de afară. Noi, consumând oricum porumb în fermele de animale, am decis să facem mălai în moară şi tărâţele să le băgăm la furaje", spune directorul comercial.

Un abator de milioane

Sorin Mudura, patron AndromiUna dintre cele mai mari investiţii în sectorul zootehnic este derulată de Andromi în comuna Nojorid. Amenajarea unuia dintre cele mai mari şi moderne abatoare din ţară, estimată iniţial la 6,5 milioane euro, s-ar putea să ajungă în final la 15 milioane euro. "Scumpirea materialelor ne-a dat peste cap calculele. De când am început, numai fierul s-a scumpit de la 2,2 lei la 8 lei kilogramul", spune patronul Sorin Mudura (foto).

Investiţia este, însă, mai mult decât necesară, pentru că în judeţ nu există niciun abator autorizat. Unitatea va putea procesa 350 de porci pe oră, 250 vite la 8 ore, respectiv 500 de oi pe zi, şi va putea depozita la rece 2.580 de tone de carne.

Pentru că fermierii bihoreni nu au cum asigura materia primă pentru o astfel de unitate, Mudura ia în calcul încheierea de parteneriate cu furnizori din ţară şi din Ungaria. "Următorul proiect va fi să ne amenajăm 14 grajduri pentru porci", spune acesta.

Pentru că în agricultură, ca la o casă, întotdeauna mai este ceva de făcut. Aşa că investiţiile se ţin lanţ...


REÎNTOARCEREA LA C.A.P.
"Putem fi mai competitivi"

Tonul marilor investiţii agricole a fost dat în 2018 de firma Frescoverde, care a amenajat la Apateu, cu fonduri UE de 7 milioane euro, cea mai mare fabrică din ţară, complet automatizată, pentru procesarea leguminoaselor şi rădăcinoaselor.

Unitatea poate congela peste 15.000 tone de legume pe an, lucrând cu 30 de fermieri din România şi Ungaria pentru care asigură de la sămânţă până la recoltare, şi ar avea nevoie de mai mulţi. "Funcţionăm la 40% din capacitate, pentru că nu găsim materie primă", spune directorul Frescoverde, Sorin Pogana.

După experienţa comunismului, fermierii bihoreni refuză să se asocieze în cooperative, chiar dacă astfel ar putea vinde mai mult şi mai bine. "Acum, peste 80% din legumele congelate se aduc din import. Încercăm să adunăm fermierii într-o asociaţie. Neavând aceleaşi cheltuieli de transport, putem fi mai competitivi", subliniază Pogana.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
sa fim si optimisti, Romanii facem progrese
in urma cu cativa ani, se vorbea ca avem cele mai multe oi, si ca exportam la arabi doar oi vii pentru ca nu avem abatoare sa le vindem carne congelata (valoare adaugata mult mai mare), nave maritime romanesti blocate la canalul Suez se plangeau ca o sa moara oile. In sfarsit, construim si niste abatoare pentru procesare, reconstruim mori. Nu e totul negru in Romania. Ne-am ridicat mult, fata de Moldova, Ucraina, Belarus. Nu putem sa tot zicem ca suntem cei mai batuti de soarta de pe planeta, avem si intreprinzatori harnici, care isi pun economiile in investitii.
Postat 02 Iunie 2022, 14:50 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON