URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 10 AUGUST 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am o mare admiraţie pentru cei care nu cred în Covid, care nu dau doi bani pe regulile stabilite de Guvern şi care au reuşit să afle, prin propriile mijloace, că Uniunea Europeană ne dă bani grei, chipurile,  pentru fiecare mort care ar fi decedat din cauza coronavirusului...
Zic şi eu
Adrian Cris
Am ajuns de unde am plecat, dar cu un preţ mare: resurse materiale şi umane irosite, doar pentru că nu vrem să purtăm o mască, să nu ne îmbulzim unii în alţii şi să ne spălăm pe mâini.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Sunt curios să văd cum o mai scoate la capăt Primăria Oradea de data asta. A vrut să găsească o soluţie pentru acoperişul parcării de pe Strada Independenţei şi, pentru a nu fi acuzată de totalitarism, a organizat concurs. A făcut un regulament (contestat de Ordinul Arhitecţilor din România), a adunat un juriu, a stabilit un termen limită şi tot ce i-a mai rămas de făcut a fost să numere punctele primite pe fiecare proiect, să facă un clasament şi să declare un câştigător. Acum mai trebuie doar să scoată castanele fierbinţi din foc cu propriile mâini.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Care este prima măsură care ar trebui luată de urgență de autorități pentru limitarea creșterii răspândirii infecțiilor cu coronavirus?De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, Legea nr. 136/2020, cunoscută popular ca legea carantinei şi izolării la domiciliu, adoptată în urma unei decizii din 25 iunie 2020 a Curţii Constituţionale, prevede că izolarea unei persoane fără acordul acesteia se poate dispune doar pentru 48 de ore, într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului străbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
02 Iunie 2019, 16:16

Papa Francisc pe Câmpia Libertăţii: Beatificare a martirilor greco-catolici şi îndemn la păstrarea credinţei, împotriva „noilor ideologii” (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Duminică, în ultima zi a vizitei sale în România, Papa Francisc a mers la Blaj, unde a oficiat, în prezenţa a peste 100.000 de oameni, Sfânta Liturghie pe Câmpia Libertății și ceremonia de beatificare a șapte episcopi greco-catolici care au murit în închisorile comuniste. A fost unul dintre cele mai importante momente ale vizitei Suveranului Pontif.

"În aceste ținuturi este cunoscută suferința"

În discursul susținut pe Câmpia Libertății de la Blaj, după ceremonia de beatificare a șapte episcopi greco-catolici care au murit în închisorile comuniste, Suveranul Pontif a evocat curajul celor șapte episcopi martiri, numiți de acum "fericiți", de a accepta cruzimi de tot felul în loc să renege Biserica.

Cei șapte martiri ai Bisericii Greco-Catolice din România beatificați sunt Valeriu Traian Frenţiu şi însoţitorii săi, după cum sunt numiţi în documentele de la Vatican, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie şi Tit Liviu Chinezu.

Papa Francisc a spus, duminică, pe Câmpia Libertății de la Blaj, că în aceste ținuturi este cunoscută suferința oamenilor "atunci când greutatea ideologiei sau a regimului este mai puternică decât viața”. "Voi ați suferit din cauza discursurilor și acțiunilor bazate pe discreditare”, a spus Suveranul Pontif. De asemenea, el i-a îndemnat pe oameni la păstrarea credinței și la luptă împotriva unor "noi ideologii care, într-un mod subtil, încearcă să se impună şi să-i dezrădăcineze pe oameni din cele mai bogate tradiţii ale lor culturale şi religioase".

De asemenea, Papa i-a îndemnat pe oameni să fie "mărturisitori ai libertății și ai milostivirii, făcând să prevaleze fraternitatea și dialogul asupra diviziunilor, încrementând fraternitatea de sânge, care își găsește originea în perioada de suferință în care creștinii, divizați în decursul istoriei, s-au descoperit a fi mai apropiați și mai solidari". 

"Vă încredinţez Fecioarei Maria pe voi toţi"

La ceremoniile de la Blaj, un orășel cu 20.000 de oameni, au luat parte peste 100.000 de oameni. În Blaj se află centrul Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. Blajul este singurul oraş episcopal din România şi printre puţinele din Europa. În toamna anului trecut, Consiliul Local a aprobat, în unanimitate, o decizie prin care Blajul a devenit oraş episcopal.

"Aici, la Blaj, pământ de martiriu, de libertate și milostivire, vă aduc omagiul meu vouă", a spus Papa Francisc, la finalul ceremoniilor. „Îi mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a dat posibilitatea de a mă ruga cu voi și de a vă încuraja în angajamentul vostru de evanghelizare și de mărturie a carității. Aici, la Blaj, pământ de martiriu, de libertate și milostivire, vă aduc omagiul meu vouă, fii ai Bisericii Greco-Catolice care, de trei secole, dați mărturie, cu ardoare apostolică, despre credința voastră”

„Preacurata Fecioară Maria să reverse ocrotirea ei maternă asupra cetățenilor României care în decursul istoriei s-au încredințat mereu mijlocirii ei. Ei vă încredinţez pe voi toţi şi ii cer să vă călăuzească pe drumul vostru de credinţă, pentru a înainta spre un viitor de un autentic progres şi de pace şi astfel să contribuiţi la construirea unei patrii, din ce în ce mai dreaptă şi mai fraternă”, a mai spus Sfântul Părinte.

"Mă întorc acasă îmbogățit, luând cu mine locuri și momente, dar mai ales chipuri"

Papa Francisc s-a întâlnit duminică după-amiază, la Blaj, şi cu membri ai comunităţii de romi din localitate, într-un cartier locuit preponderent de aceştia, "Barbu Lăutaru", unde şi-au construit o biserică în doar trei luni. Suveranul Pontif a ajuns acolo cu papamobilul, după ce a salutat mulțimea adunată pe traseu. Papa Francisc a susţinut și acolo un discurs, spunându-le reprezentanților romilor cu care s-a întâlnit că are pe inimă o greutate - cea a discriminării și a segregării și le-a cerut iertare.

"Am totuși o greutate pe inimă. Este greutatea discriminărilor, a segregărilor și a maltratării suferite de comunitățile voastre. Istoria ne spune că nici creștinii, și nici chiar catolicii, nu au fost străini de răul acesta atât de mare. Pentru aceasta aș vrea să vă cer iertare. Cer iertare - în numele Bisericii Domnului și vouă - pentru momentele când, în decursul istoriei, v-am discriminat, maltratat, sau v-am privit într-o manieră greșită, cu privirea lui Cain și nu cu cea a lui Abel, și nu am știut să vă recunoaștem, să vă prețuim și să vă apărăm în specificitatea voastră. Prin indiferență alimentăm prejudecăți și instigăm la ură. De câte ori nu judecăm în mod nechibzuit, folosind cuvinte care rănesc, cu atitudini care seamănă ură și creează distanțe! Când cineva este lăsat în urmă, familia umană nu merge înainte", a afirmat Papa Francisc.

Sfântul Părinte le-a mai spus celor prezenți că se întoarce acasă îmbogățit și le-a cerut să se roage pentru el. "Mă întorc acasă îmbogățit, luând cu mine locuri și momente, dar mai ales chipuri. Chipurile voastre vor da culoare amintirilor meleși vor fi prezente în rugăciunea mea. Vă mulțumesc și vă duc cu mine. Iar acum vă binecuvântez, dar mai întâi vă cer o mare favoare: să vă rugați pentru mine", a afirmat Suveranul Pontif.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0949 RON
  • 1 EUR = 4.8375 RON
  • 1 HUF = 0.014 RON