URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Martie 2022, 19:55

Panoramă asupra Oradiei şi Băilor Felix, dintr-un turn de observaţie de lângă Betfia. Urmează o telegondolă? (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un turn de observaţie mai înalt decât un bloc cu patru etaje este aproape finalizat lângă avenul Betfia, printr-un proiect al Primăriei Sânmartin, şi ar putea fi inaugurat pe 1 mai. În zonă ar urma se doreşte şi amenajarea unei telegondole.

Cât un bloc cu patru etaje

Construcţia cu o înălţime de 13,7 metri va fi, pe de o parte, un punct de belvedere, cu privelişti asupra Oradiei şi Băilor Felix, iar pe de alta un punct de observare a vieţuitoarelor din zona Betfia. 

"Turnul va fi dat în folosinţă cel târziu pe 1 mai. De la înălţimea lui, vizitatorii vor putea admira panorama Oradiei şi a Băilor Felix, iar seara vor putea urmări liliecii care ies din avenul Betfia", a declarat pentru BIHOREANUL primarul comunei Sânmartin, Cristian Laza.

Potrivit edilului, lucrarea este finalizată în proporţie de peste 80%.

"În momentul de faţă, în atelierul constructorilor se lucrează la scările şi grilajele pentru platforme, precum şi la planşeul de sticlă proiectat, astfel încât să se poată vedea jos", a spus Laza.

În paralel, constructorii amenajează aleea pietonală care va duce la turn.

Investiţie de un milion

Turnul de observaţie realizat pe structură metalică este construit în jurul unui stâlp central de care se vor suspenda planşele circulare în formă de inel care vor constitui cele trei paliere amenajate la înălţimi diferite.

Scara de acces în formă circulară va avea lăţimea treptelor de 1,2 metri şi va fi înconjurată de o balustradă din tablă presată cu o înălţime de 1,2 metri.

Lucrările în valoare de circa 1 milion lei sunt realizate de asocierea firmelor Flachim Construct, Darius Flor şi Term.

Investiţia este finanţată din fonduri europene, prin proiectul ROHU "Conservation and protection of the cross border natural heritage of Bihor – Hajdú Bihar" (Interreg România – Ungaria 2014 – 2020).

În paralel, Primăria Sânmartin intenţionează să atragă fonduri europene pentru amenajarea unei telegondole care să lege staţiunea Băile Felix de zona turnului de observaţie de la Betfia.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
prioritizarea fondurilor…
sau chelului tichie de margaritar. groaznicul bazar din centru sau cea mai veche cladire ce zace darapanata, nimic?
Postat 16 Martie 2022, 08:45 de macese
ok
cu turnul sunt de acord si eu. Dar nu cu telegondole, roti si alte tampenii care costa si ruginesc ca-s folosite doar 2-3 luni pe an. Anul acesta e un smen in programul ala cu banii lui iohannis prin care un smenar furnizeaza solutii de telegondole/roti panoramice/monorail, si am vazut ca mai multe conduceri locale(in special de prin moldova) au pus botul la porcariile alea. Amintiti-va de teleski-ul de la hidisel, cat e de util. Vii la felix si in loc sa-ti misti un pic ciolanele te dai cu telegondola pana la betfia... mai bine faci un minibus decat asa ceva. Parerea mea.
Postat 15 Martie 2022, 23:50 de nihil
Felicitari
Vechiul turn, îți dă emoții încă de acum 20 de ani
Postat 15 Martie 2022, 22:09 de Sandu2100
fain
merita un turn panoramic acolo. Imi place ca din cate se vede in poze, aleea pietonala nu e foarte invaziva, ci are gard/balustrada naturala din lemn. Sper sa NU o nici asfalteze, sa nu o betoneze, si sa nici nu o paveze! Doar pietris si rumegus, sa ramana in continuare o alee naturala.
Postat 15 Martie 2022, 20:12 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON