URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Martie 2020, 18:50

Pandemia de coronavirus: Peste 314.000 de cazuri confirmate în lume, aproape 14.000 de morţi şi un miliard de oameni izolaţi în case

Pandemia de coronavirus: Peste 314.000 de cazuri confirmate în lume, aproape 14.000 de morţi şi un miliard de oameni izolaţi în case sursa foto: Johns Hopkins University
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Întreaga lume se luptă cu noul coronavirus, dar datele oficiale arată că pandemia se răspândeşte îngrijorător.

Duminică, numărul bolnavilor a trecut de 314.000, cele mai multe fiind în China (81.397), Italia (53.578), Spania (28.603), SUA (27.004), Germania (23.974), Iran (21.638) şi Franţa (14.485). Ţările au raportat, în total, peste 13.600 de decese. Din acestea, 4.825 s-au înregistrat în Italia, 3.144 în Hubei (China), 1.756 în Spania, 1.685 în Iran şi 562 în Franţa. De asemenea, 94.700 de oameni au fost declaraţi vindecaţi, cei mai mulţi în Hubei (59.433).

Presa internaţională scrie că, în întreaga lume, aproape un miliard de oameni sunt izolaţi în case, ca o măsură preventivă. Potrivit AFP, aproximativ 600 de milioane de persoane în 23 de ţări, precum Franţa sau Italia, sunt vizate de ordinul de izolare obligatorie. Celelalte sunt vizate de interdicţii de circulaţie pe timpul nopţii - ca în Bolivia -, carantine - ca în pricnipalele oraşe din Azerbaidjan şi Kazahstan - sau de apeluri cu caracter neconstrângător de a nu ieşi din locuinţe - ca în Iran.

Spania, record nedorit

În Europa, un bilanţ sumbru a consemnat Spania, unde în 24 de ore s-au înregistrat 349 de morţi şi 3.600 de noi cazuri. Potrivit Digi 24, un număr de 2.575 de pacienţi din această ţară au fost declaraţi vindecaţi, însă 1.785 de persoane sunt la terapie intensivă.

Îngrijorător este şi că 10% din personalul medical din Spania, adică 3.475 de medici şi asistente, este afectat de acest virus. Drept urmare, Guvernul i-a mobilizat pe studenţii aflaţi în ultimul an la medicină şi asistenţă medicală, precum şi pe doctorii pensionaţi, pentru a face faţă afluxului de bolnavi în spitale.

Cea mai gravă situație este în Madrid, unde sunt 1.021 de morţi şi peste 10.000 de cazuri de infectare.

Târgul comercial din capitala Spaniei a fost transformat într-un spital imens, cu 5.500 de paturi, cel mai mare de acest tip din Europa. Premierul Pedro Sanchez a declarat că valul cel mai mare de îmbolnăviri încă nu a apărut în ţară.

În România, duminică erau confirmate 433 de îmbolnăviri cu COVID-19 şi 2 decese. Pe teritoriul României, sunt 4.803 persoane în carantină şi 65.799 izolate la domiciliu.

Autorităţile din Italia au raportat şi ele, duminică seară, 651 de decese pentru ultimele 24 de ore. Ţara a înregistrat, în total, 59.138 de bolnavi şi 5.476 de morţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON