URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 IULIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Episcopia Romano-Catolică s-a apucat să amenajeze parcul din jurul fostului Muzeu. Pentru asta a avut nevoie de două condiţii: să vină un specialist peisagist, şi au adus unul tocmai din Franţa, şi să nu vină ecologiştii, mai ales cei din Oradea. Cine a urmărit amenajarea a constatat că mulţi arbori au fost tunşi sever, alţii au fost efectiv proptiţi cu bare metalice, dar concomitent s-au făcut plantări, nu neapărat importante cantitativ, dar ghidate după un schepsis.
Zic şi eu
Adrian Cris
Place sau nu, e o realitate: de la apariţia sa în viaţa publică a Bihorului, Ilie Bolojan domină administraţia (mai ales) şi (ulterior) politica locală. Mai mult, a devenit un model şi la nivel naţional (din păcate nu prea copiat), prin rezultate precis măsurabile (unii zic că-i floare la ureche să faci orice cu fonduri europene, dar dacă-i aşa, alţii de ce nu-s în stare să le acceseze?). 
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Mi-au plăcut mereu restaurantele mici, de tip italian sau franţuzesc, cu măsuţe micuţe, majoritatea de două persoane, decorate minimalist, apropiate una de alta, aproape înghesuite. Contrastează puternic cu ditamai mesele de ping-pong din restaurantele româneşti pe care ai loc să-ţi pui 7 feluri de mâncare simultan şi mai poţi sta şi confortabil cu coatele lăbărţate. Ne place să avem spaţiu mult pentru noi înşine fiindcă, atunci când suntem la masă, ne simţim regi şi trebuie să ne comportăm în consecinţă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre restricțiile impuse de autorități în contextul pandemiei de Covid-19?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
La fel ca alte domenii, justiţia a fost afectată din plin de pandemia de Covid-19. Pe parcursul stării de urgenţă, respectiv între datele de 16 martie şi 14 mai, toate termenele procedurale au fost, într-o formă sau alta, suspendate şi au avut loc doar procesele considerate urgente.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Alcoolismul este o problemă socială comună în general tuturor ţărilor şi care este generatoare de drame familiale şi costuri economice semnificative. Alcoolicul este un individ care are probleme în societate şi la locul de muncă din cauza consumului repetat de alcool. Negarea consumului de alcool este o caracteristică a acestora, doar anturajul putând confirma acest lucru.
03 Iunie 2020, 07:57

Pandemia conspiraţiilor: Tot mai mulţi bihoreni sunt "prinşi" în manipulările despre Covid-19 şi nu respectă regulile

Pandemia conspiraţiilor: Tot mai mulţi bihoreni sunt 'prinşi' în manipulările despre Covid-19 şi nu respectă regulile "MINCINOŞILOR!". Cum s-au săturat să audă că lumea întreagă se confruntă cu o pandemie greu de ţinut sub control, mulţi bihoreni aleg să nege, pur şi simplu, existenţa coronavirusului. Unii devin violenţi în exprimare de fiecare dată când se anunţă cazuri noi de persoane infectate ori decese
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă în viaţa de zi cu zi sunt mai greu de recunoscut - poate doar după faptul că nu poartă măşti -, adepţii teoriilor conspiraţiei sunt cât se poate de vizibili în mediul online, unde sunt gata să se "lupte" cu oricine pe tema Covid-19. În ochii lor, cei care cred în pericolul real al răspândirii virusului sunt "proşti", "vânduţi" şi "mincinoşi". 

Pandemia provocată de noul coronavirus a provocat, indirect, o alta destul de periculoasă. Pandemia conspiraţiilor, a "ştirilor" false, care duce la nerespectarea regulilor şi, pe termen lung, la răspândirea bolii. BIHOREANUL a făcut o incursiune în lumea conspiraţiilor şi a aflat, de la specialişti, ce le face atât de populare... 

"Vinovatul" Bill Gates 

De la izbucnirea epidemiei de Covid-19, teoriile conspiraţiei au "explodat" şi ele. Asta pentru că despre virus se ştie încă prea puţin, fapt ce lasă loc speculaţiilor. Ideile fanteziste despre felul în care a apărut, cum s-a răspândit, presupusele interese şi "oamenii răi" din spatele întregii poveşti s-au distribuit rapid la nivel global, prin tot felul de reţele. 

Sunt câteva teorii deja faimoase, deşi nu conţin pic de adevăr: Bill Gates a creat virusul pentru ca apoi să dezvolte un vaccin pe care să-l facă obligatoriu; acelaşi Bill Gates vrea să introducă cipuri prin injecţii pentru a putea monitoriza oamenii; într-un fel neştiut, virusul ar fi rezultatul implementării reţelelor 5 G (în Marea Britanie unii au dat foc stâlpilor)...

O altă teorie răspândită recent în România e aceea că, sub o formă sau alta, termoscanarea la intrarea în magazine şi instituţii ar putea avea un efect nociv asupra oamenilor. "Termoscanarea e făcută de la distanţă, nu-ţi ia datele, nu-ţi ia CNP-ul de pe frunte, îţi ia temperatura, nu-ţi face absolut nimic", a simţit dr. Raed Arafat, şeful DSU, nevoia să clarifice. 

Totu-i pe bani! 

O teorie a conspiraţiei care a "prins" în Bihor - deşi nu există nicio dovadă care să o susţină - este aceea că se plătesc bani buni pentru "umflarea" statisticilor privind cazurile de îmbolnăvire şi de deces din cauza Covid-19. Iniţial se trâmbiţa că medicii vor să mărească numărul pacienţilor de Covid ca să poată primi bonusul acordat de stat celor îi îngrijesc pe aceştia (deşi plata se face, de fapt, indiferent de numărul pacienţilor). 

Ulterior, în spaţiul public a început să circule o altă variantă: unii "auziseră" că medicii (ba legişti, ba de la DSP) încearcă să-i convingă, mituindu-i ba cu 3.000 lei, ba cu 5.000 lei, pe cei care au decese în familie să accepte să se "treacă" oficial în acte faptul că morţii au avut Covid-19, un lucru absurd, dat fiind că familiile nu sunt consultate în privinţa diagnosticelor. În plus, cazurile sunt monitorizate atent şi există teste care să confirme prezenţa virusului. 

Virus ignorat 

Recent, într-o emisiune la Digi FM, un orădean a sunat şi i-a spus lui Lucian Mîndruţă că el cunoaşte chiar două cazuri de încercare de "mituire" a familiei, deşi n-a putut produce dovezi. "L-am confruntat, i-am zis că minte", a mărturisit jurnalistul, opinând că la mijloc e o "diversiune internă", oamenii fiind puşi să propage minciuni pentru a discredita autorităţile. Acelaşi lucru l-a susţinut şi ministrul de Interne, Marcel Vela, spunând, tot fără dovezi, că în spate ar fi "cercuri de interese economice". 

O altă teorie care circulă şi prin Oradea este aceea că, de fapt, măştile de protecţie n-ar ajuta la nimic, ci sunt un simplu "business". Mulţi minimalizează impactul virusului, redând statistici care arată câte persoane mor de cancer sau de alte boli. Alţii spun că impunerea regulilor minimale de prevenţie înseamnă că autorităţile vor să "controleze psihologic" populaţia. În mediul online circulă şi teoria falsă că cei care suferă de alte boli nu sunt deloc trataţi, nefiind primiţi în spitale din cauza pandemiei.

Indiferent ce versiune a poveştii cu "interese la mijloc" adoptă, majoritatea "conspiraţioniştilor" ajung la aceeaşi concluzie, una periculoasă: virusul nu există sau, dacă există, este inofensiv, iar totul e o mare manipulare, doar că nu pot spune exact în ce scop. 

Războinicii "adevărului" 

Cei care îmbrăţişează astfel de idei "conspiraţioniste" nu sunt calmi, toleranţi sau dispuşi la dezbateri, ci trec direct la înjurături şi invective. Spre exemplu, un orădean l-a făcut "mincinos" şi "manipulator" pe jurnalistul Cătălin Tolontan, pe pagina sa de Facebook, fiindcă a distribuit un articol din ziarul pe care-l coordonează, Libertatea, ce punea sub semnul întrebării unele mărturii despre "mituirea Covid-19".

De altfel, de o bună perioadă de timp, orice ştire pe tema coronavirus publicată de site-urile locale stârneşte valuri de comentarii care exprimă revoltă şi neîncredere. Câteva exemple de pe pagina de Facebook a BIHOREANULUI: "Minciună! Hai mai terminaţi cu prostiile! Nu vă e ruşine?", "Foarte multă boală să aveţi toţi ăştia care sunteţi slugile masonilor", "Mincinoşii mai vor bani de la UE. Fiecare bolnav de Covid aduce bani", "Cât dă UE pe cap de bolnav Covid?", întreabă un bihorean, "3.000 de lei la cei care nu au avut", îi răspunde un altul.

 

Coaliţia conspiraţiilor 

În urma unui studiu pe care l-a realizat recent, sociologul orădean Adrian Hatos (foto), profesor universitar, a concluzionat că "aproximativ 40% din populaţia online, adultă, a României crede într-o versiune sau alta a conspiraţiei despre Covid-19". "E foarte mult, dat fiind că populaţia online e mai educată", spune sociologul. Sondajul arată că "adeziunea la teoriile conspiraţiei apare ca un simptom clar al lipsei de încredere, inclusiv al încrederii în Guvern, şi se manifestă mai puternic la categoriile marginale din punct de vedere socio-economic". 

"Cei care fac agitaţie sunt nişte activişti ai panicii morale. Ce e interesant este că acum, cu virusul acesta, s-au aliat toţi: cei care sunt cu povestea cu anti-homosexuali s-au aliat cu rasiştii, cu anti-vaxerii, cu dacopaţii. Toate luptele acestea, inclusiv efortul unei părţi a Bisericii Ortodoxe de a salva lingura de împărtăşanie, sunt atacuri antimoderne, împotriva statului secular, raţional", spune Hatos. 

Se mai observă şi revolta omului simplu care simte că situaţia reală nu-l ajută cu nimic. "De obicei cei care aderă la aşa ceva sunt oameni cu educaţie precară, aflaţi oarecum la periferia societăţii. O teorie a conspiraţiei este o naraţiune care le oferă o logică simplă a lumii urâte în care trăiesc". Iar inconsecvenţa autorităţilor nu a ajutat. "Comunicarea strategică de la Guvern a fost catastrofală, n-au reuşit să transmită ideile de bază", crede Hatos, care spune că autorităţile trebuiau să mizeze de la început pe faptul că nu se ştiu prea multe despre virus, dar trebuie luate măsuri pentru evitarea riscurilor. "Or, au dat de înţeles încontinuu că soluţiile sunt sigure, ca după o săptămână sau două să se răzgândească. Asemenea incoerenţe au generat neîncredere". 

Mai altfel... 

În această perioadă, informaţiile reale nu par să mai pătrundă în mintea unora. "Discursul din spaţiile de socializare e sufocat de teoriile conspiraţiei. Nu mai este loc de normalitate, de dovezi ştiinţifice, de simpla realitate că avem un virus de ţinut sub control", constată psihologul orădean Răzvan T. Coloja (foto). 

De ce cred atât de uşor oamenii în ele? Unii au o problemă cu restricţiile, pe care nu vor să le respecte. "Preferăm să le adaptăm cumva, în aşa fel încât să se muleze pe ceea ce suntem de fapt dispuşi să facem". Apoi, mai este şi dorinţa oamenilor de a se simţi diferiţi, speciali, aparte de turmă, iniţiaţi cărora nu le-a scăpat "adevărul". O altă explicaţie: "Pentru că argumentele ştiinţifice sunt prea complexe pentru a fi înţelese de omul de rând, unii caută răspunsuri simple". 

Supapa 5G

La fel ca Adrian Hatos, şi Răzvan Coloja consideră că abundenţa de teorii fanteziste are de-a face cu contextul socio-economic. "Cu cât gradul de sărăcie şi instabilitate politică al unei ţări e mai mare, cu atât oamenii sunt mai frustraţi şi caută o supapă. Unii beau, alţii se ceartă cu soţia. Mulţi, însă, militează pentru asemenea idei. Trebuie să fie cineva de vină pentru nefericirea lui: statul sau turnul 5G...", spune Coloja. 

Odată formate, aceste "credinţe iraţionale", cum le numesc psihologii, nu sunt uşor de schimbat. Spre deosebire de alte teorii inofensive, cele legate de pandemia Covid-19 sunt însă periculoase. Asta pentru că oamenii care nici măcar nu cred că virusul există nu se vor proteja nici pe ei înşişi, darămite pe alţii... 


REBELII 
Mai greu cu regulile 

Rebelii anti-Covid nu rămân doar în mediul online, ci coboară şi în stradă. În primele zile de stare de alertă, prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea, a trimis poliţiştii şi jandarmii să-i atenţioneze pe cetăţeni să respecte noile reguli. Ce au constatat? Din cele 600 de persoane verificate într-o "tură" în judeţ, 46% nu purtau masca în spaţiile închise.

În Oradea din 870 de persoane, 33% nu purtau masca obligatorie, iar 30% din supermarketurile şi hipermarketurile controlate nu măsurau temperatura clienţilor. "Am vrea să avem dinamică, să producem cât mai mult, să mergem în vacanţe. Ca să putem face asta, însă, trebuie să respectăm regulile. Suntem în convalescenţă şi trebuie să ne revenim treptat", avertizează Ţiplea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
Conspiratii?
Despre ce se vorbeste, daca nu era mediatizata asa de agresiv si inducand frica si teroare nimeni nu baga in seama acest virus ca in fiecare an sunt victime provocate de alte maladii si nu se face atata loby pe seama ei!!!
Postat 04 Iunie 2020, 08:13 de K62i
decalog
De mult nu am râs așa bine, mulțam.
Postat 03 Iunie 2020, 16:37 de oradeaveche
rândul din stânga pălmuiește rândul din dreapta!
A sărit iarăși capacul de pe oala cu proști! Un pasionat de rebusuri și anagrame, un elev care a citit abecedarul până la capăt și apoi a ajuns absolvent cu bacalaureat, chiar și un telespectator al emisiunii Viața satului ar ști să facă diferența între anagramat și agramat, dar nu și omul nostru care se încăpățânează să își dea în petec, să se facă cunoscut și recunoscut drept portdrapelul analfabetismului funcțional!
Postat 03 Iunie 2020, 16:25 de decalog
Cele zece porunci
Iar vorbesti prosti.Si anagramat .Te crezi un fel de guru al românilor.
Postat 03 Iunie 2020, 16:10 de benz
:-)
Si numele.....marca de masina.... :-)))
Postat 03 Iunie 2020, 15:35 de danny6
stai jos Loază!
Am uitat din lista anterioară o categorie tot mai prezentă și tot mai vocală, vorbitorii de rom-gleză și de supărare a postat unul dintre ei pe bună dreptate! Indivizi care n-au apucat să învețe limba română, limba cu care se mândresc la parade, dar pe care o siluiesc de câte ori deschid gura respectiv postează aiurea ca în cazul de față. Pentru acești prăpădiți credința este un popă pedofil, politica este un agramat corupt, presa este un lingău bâlbâit și limba română este materia la care au fost corijenți...
Postat 03 Iunie 2020, 15:13 de decalog
Decalogule
Bine ca esti tu destept.Ne-ai favut pe toti prosti.Ai inceput cu preotii di termini cu ziaristii.Eu cred ca si tu faci parte din cei multi. Si nu mai folosi numele biblic.Faci rusine sectei tale
Postat 03 Iunie 2020, 14:38 de benz
Poza cu aia din guvern care beau si fumeaza spune totul
Cine inca tine chestia aia din cap numita creier pe hold si se informeaza doar "din surse oficiale" isi merita soarta, mai ales cea viitoare. Daca guvernantii ar fi convinsi ca situatia este grava nu ar avea o astfel de atitudine, doar au acces la informatii nefiltrate. Uite ca in SUA, cea mai afectata tara de covid daca ne luam dupa statistici, puseul de violenta si rasism a facut uitat-a pandemia de care nu mai aveai loc la stiri. Doar voi in Bihoreanul pupati moaste de SARS-CoV-2. Macar primiti ceva bani din aia 200 milioane pe care-i da guvernul presei?
Postat 03 Iunie 2020, 13:24 de Neutryno
...
Tot îi bine că ați făcut un articol pe asta, nu mai aveți ce scrie, dați importanță la nimic?!
Postat 03 Iunie 2020, 12:54 de oradeaveche
proști da mulți
Avem popi cu bărbi năclăite care curg peste burdihanele lor umflate și peste lanțurile groase de aur ce le atârnă la grumazurile cele groase, avem analfabeți ajunși parlamentari care uită că erau repetenți și se cred brusc deștepți fiindcă bagă brânca-n buget, avem fufe tuningate care se cred frumoase fiindcă au silicoane și stau pe proțapul unui corupt, avem proști grămadă care ling lingurițe și țucă oase de morți fiindcă speră să se vindece de diabet și de demență apoi să câștige la Loto, avem jurnaliști care scriu prost și la comandă fără să aibă un strop de etică și de bun simț, avem deci toate condițiile pentru ca teoriile conspiraționiste să prindă cheag fiindcă proștii și escrocii se calcă pe picioare și se iau la întrecere și călare și pe jos și la volanele de merțane și rezemați de balcoane!
Postat 03 Iunie 2020, 10:33 de decalog
Nu-i bai
Ne i-a Iohannis temperatura și o vinde la Austrieci ::::))))
Postat 03 Iunie 2020, 10:29 de Sandu2100
:-)
Ne povesteste despre normalitate psihologul care se lupta cu curierii..... :-))). Acceptam.....facem ce zice popa.
Postat 03 Iunie 2020, 10:26 de danny6
Conspiracy theory
Cica 10% din populatia planetei detine 90% din averea globala.Sau 1% detine 40%.O alta veste buna: miliardarilor planetei le-au crescut averile cu 20-30% in urma pandemiei.Romania vrea sa vinda cec-ul,hidroelectrica,nuclearelectrica.Romania va primi 30 miliarde € de la UE pentru pensii si alocatii.Germania va primi 300,ca sa poata cumpara toata romania, care nu crede in conspiratii.
Postat 03 Iunie 2020, 10:11 de excalibur
prostimea
raportul intre prosti si inteligenti nu cred ca s a schimbat prea tare numa ca acuma cei prosti ca noaptea sint mai vizibili...... oricine se poate exprima public acuma si asta ii o tragedie... de acolo multe din problemele astea...
Postat 03 Iunie 2020, 09:28 de TanarSiNelinistit
tara pupatorilor de icoane
hai sa fim sinceri... la cati tampiti cred in basmele biblice, nu e de mirare... omul cu educatie precara este un om credincios... crede in zei si conspiratii...
Postat 03 Iunie 2020, 08:10 de sasi
count display
Delgaz Grid
 • Sistare alimentare gaze naturale in localitatea Marghita, judetul Bihor

  Delgaz Grid a fost nevoita sa sisteze alimentarea cu gaze naturale pentru consumatorii din localitatea Marghita, in data de 2 iulie incepand cu ora 10:00, ca urmare a unui incident survenit la reteaua de distributie gaze naturale.

  Echipele companiei lucreaza in vederea remedierii situatiei, reluarea treptata a alimentarii cu gaze naturale fiind estimata a se realiza pe parcursul zilei de 2 iulie, incepand cu ora 15:00, in functie de prezenta la domiciliu a  consumatorilor afectati, masura fiind necesara pentru efectuarea operatiunilor in conditii de siguranta.

   

   

   

   

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 4.2813 RON
 • 1 EUR = 4.8319 RON
 • 1 HUF = 0.0137 RON