Pălinca Trămuţa este produs tradiţional cu acte în regulă. Pălincarul Florin Chişe, un cunoscut al târgurilor de produse bio şi tradiţionale din ţară şi străinătate, a primit vineri, la Direcţia Agricolă Bihor, atestatul de produs tradiţional, în conformitate cu noile metodologii de acordare, pentru pălinca de gutui, mere, pere, caise şi prune produsă la Tulca, sub denumirea Trămuţa.
"Mă bucură, în mod special, faptul că în judeţul Bihor se produce şi se comercializează legal produse cu mult controversata denumire de "pălincă", brand care a fost dorit şi asupra căruia şi-a revendicat paternitatea şi alte zone geografice din ţară şi din ţara vecină", a declarat şeful Direcţiei Agricole (DA) Bihor, Nicolae Hodişan.
Potrivit directorului, întreprinzătorii care doresc să producă şi să comercializeze produse alimentare marcate cu sintagma ,,produs tradiţional" pot depune la DA, Caietul de Sarcini, conform "Ghidului de bune practice pentru Atestarea Produselor Tradiţionale", împreună cu o cerere în acest sens.
Atestatele eliberate anterior prezentului noului Ordin comun din 2013 rămân valabile doar până la 11 septembrie 2014. După această dată folosirea sintagmei ,, produs tradiţional" fără a deţine atestat conform noii proceduri va fi sancţionată contravenţional conform legislaţiei în vigoare.
În cadrul ceremoniei de vineri au fost înmânate primele atestate pentru produse tradiţionale din judeţul Bihor, conform noilor metodologii privind atestarea produselor tradiţionale prevăzute în Ordinul comun nr.724/1082/360/2013 al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională Pentru Protecţia Consumatorilor, care stabileşte condiţiile şi criteriile de eligibilitate pentru produsele tradiţionale.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.