URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Ianuarie 2023, 20:25

Pagubă uriaşă la trei ferme de curcani: au fost eutanasiate 224.000 de păsări

Pagubă uriaşă la trei ferme de curcani: au fost eutanasiate 224.000 de păsări (Sursa foto: Pexels.com, credit: Kranthi Remala)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 220.000 de păsări au fost sacrificate la trei ferme din localitatea Codlea, judeţul Braşov, din cauza unui focar extins de gripă aviară care a afectat animalele.

Curcanii au fost eutanasiaţi marţi, dar şi zilele trecute, iar cadavrele lor au fost aruncate în gropi uriaşe (foto jos), făcute la câteva sute de metri de ferme, scrie site-ul de ştiri locale Brasov.net. Imagini arată amploarea dezastrului: excavatoarele au săpat gropi imense unde sunt aruncate păsările moarte, lucrându-se la foc continuu de când a fost descoperit primul focar.

Fermele afectate de gripa aviară se află pe platforma zootehnică Codlea, care aparţine celei mari companii producătoare de carne de curcan din România, Bravcod, care-şi comercializează produsele sub brandul "Peneş curcanul".

"Aceste focare au fost deja izolate cu ajutorul Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Poliţia Locală şi din Codlea şi din Dumbrăviţa. De la momentul declanşării, s-au făcut analize şi s-au luat probe şi de la celelalte ferme de pe platformă şi rezultatul este negativ. Pe cele trei focare, vorbim de un efectiv în jur de 224.000 de păsări care au fost eutanasiate şi îngropate", a declarat prefectul judeţului Braşov, Cătălin Văsii. 

Acesta a precizat că firma va fi despăgubită de stat pentru păsările afectate.

(Foto: Brasov.net)

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, marţi, pentru Digi24.ro, că aşteaptă primele concluzii ale anchetei epidemiologice declanşate în acest caz, el susţinând că "sunt foarte multe semne de întrebare legat de modul în care a putut să intre chiar în mijlocul ţării acest virus al gripei aviare".

Întrebat dacă este afectat lanţul de aprovizionare în firmei, Daea a spus că există o cantitate de carne de curcan care a fost scoasă înainte de a fi comercializată. "Ştiu că există şi o cantitate de 100 de tone pe stoc care se incinerează din cauza faptului că medicii au ajuns la această concluzie şi este firesc să intervină aşa radical încât să stopăm focarul şi să izolăm zona astfel încât peste câteva zile să poată fi reluată activitatea la aceasta platformă care are cinci ferme, din care trei afectate", a spus acesta, mai scrie Digi24.ro. 

Se ştie că în ultimii doi ani Europa a fost afectată de cel mai devastator val de gripă aviară, în urma căruia circa 50 de milioane de păsări au fost sacrificate în fermele infectate de virus.

Anul trecut, focare de gripă aviară au fost descoperite şi în ferme din judeţul Bekes, lipit de granița cu România.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON