URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Februarie 2011, 09:49

Valentine's Day pentru politicieni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vă imaginaţi că de Valentine's Day ar fi posibil ca politicienii să-şi ofere unii altora inimioare roz (cele roşii ar fi strict partinice) ori tablete de ciocolată? Să fie mai curtenitori unii faţă de ceilalţi? Eu nu, ar fi chiar de domeniul absurdului.

Şi, totuşi, ne-am putea închipui că, dacă nu se iubesc, măcar s-ar putea respecta, că ar putea transforma eterna sfadă, ajunsă de câţiva ani până la stadiul de ură, într-o relaţie de convieţuire civilizată, de la care, luând-o exemplu, să-i stimăm şi noi, alegătorii? Nu cred că ar fi imposibil, dar mă tem că n-o să apucăm aşa ceva prea curând.

Mihail Manoilescu, publicist, ministru al Economiei, dar şi de Externe, în perioada interbelică, sesiza alienarea politicienilor români prinşi în luptele dintre partide. "Oamenii politici nu-şi dau seama că între ei ar trebui să domnească cel puţin o oarecare decenţă, dictată de interesul "profesional" comun. Depreciindu-se unii pe alţii, ei ajung să se deprecieze toţi în faţa masselor", scria Manoilescu. Şi tot el continua: "Politicienii care se vorbesc de rău unii pe alţii şi care îşi fac unii altora portrete atât de puţin măgulitoare nu riscă oare ca massele să ajungă, până la urmă, să-i creadă că sunt, într-adevăr, asemănători imaginilor pictate chiar de ei? Oare massele nu sunt ele îndreptăţite să spună, după ce ascultă schimbul de invective dintre aceştia, că - la urma urmei - toţi au dreptate?".

Observaţiile ministrului interbelic sunt cât se poate de actuale şi în zilele noastre. Cum să-i perceapă românii de acum ca pe nişte patrioţi şi figuri luminate, în care societatea îşi poate pune speranţele, pe unii care se gratulează reciproc cu apelative precum "beţivul de la Cotroceni", "Nuţi din Pleşcoi" (nu e cazul să spun cui i se lipesc acestea), "Ţapul" (poate vă mai amintiţi de Emil Constantinescu), "Chiorul" (fostul premier Victor Ciorbea), "Vodcăroiu" (Nicolae Văcăroiu), "Porumbacu" (Crin Antonescu), "Motanul Felix" (Dan Voiculescu) şi aşa mai departe? Poţi să-ţi închipui că asemenea personaje s-ar putea strecura într-o galerie dominată de figuri cu adevărat monumentale, ca de pildă Cuza, Regele Carol I, Regele Ferdinand, Iuliu Maniu, Brătienii?...

Cred că politicienilor de azi nici măcar nu le-a trecut prin minţi că ar putea fi supuşi judecăţii istoriei, necum să aibă ambiţii de a rămâne ca personaje pozitive, care peste ani să merite statui în pieţele publice. Aşa stând lucrurile, nu avem decât a ne consola cu gândul că invectivele cu care îi ţintim sunt justificate.

E adevărat, acelaşi Mihail Manoilescu spunea că "în timp ce dictatura alunecă pe panta propriei pieiri suprimând critica, democraţia îşi consumă prestigiul exagerând-o". Şi totuşi, chiar dacă arătându-i cu degetul într-un fel ne ocărâm şi pe noi, măcar atâta să luăm din democraţie...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Si ...
Teoretic te pregatesti stimabile CRIS ... dar practic nu faci alteceva decit sa citezi ... fiind atit de mic ... dar atit de mic ...
Postat 18 Februarie 2011, 17:20 de Manoilescu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON