URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Iunie 2010, 18:05

Unde ne sunt aleşii?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ştiţi cum scăpa Boc când era mic şi taică-său voia să-l altoiască cu cureaua de la ceas? Se ascundea în căsuţa cucului din pendul. Sau: De ce se spânzură Boc? De un bonzai. Sau: De ce l-a muşcat un pechinez pe Boc? De umăr.

Vă râdeţi? Eu, unul, greu mă mai amuz. Râsul nu mai îngraşă, darămite să câştige moravuri ca-n vremurile antice... Admit că reapariţia bancurilor cu personaje politice e un semn că încă putem face haz de necaz, dar ar trebui să ne îngrijoreze regresul cu peste două decenii, în epoca de tristă amintire când numai "şopârlele" pe seama Marelui Cârmaci mai făceau suportabil statul la cozi.

Când "anti-comuniştii" au ajuns să confişte agoniseala pensionarului, când lefegiii statului - funcţionari, profesori şi medici laolaltă - sunt arătaţi cu degetul că ar fi nişte "graşi" chiar de Supremul Obez de la Cotroceni, când pruncii sunt condamnaţi la malnutriţie încă din burţile mamelor şi dijmuiţi de scutece, când întregul popor e învinuit de nerentabilitate, mi-e şi lehamite de poanta cu "ăla mic şi ăla chior şi-au bătut joc de popor".

Am asistat săptămâna trecută la mitingul bugetarilor în Parcul Traian, dar nu asemenea acţiuni, fie ele multiplicate în fiecare oraş şi în fiecare zi, pot schimba cinismul ridicat la rangul de politică de stat. Mi-aş fi dorit ca protestatarii să se adreseze nu unui prefect absent (nici măcar nu sub geamul lui strigau şi ), nu unii altora (cum, de fapt, au făcut-o), ci să ţintească adevărata sursă a Puterii: parlamentarii, cei care pot prelungi existenţa Cabinetului Boc sau, dimpotrivă, îl pot deconecta de la aparate.

Era infinit mai util ca sindicatele şi, la urma urmei, oricare cetăţean, să ia cu asalt birourile parlamentarilor pentru a le cere să nu-i sacrifice. Meritau asta şi cei de la UDMR (Gyuri şi Pisti nu sunt loviţi în stomac, sau râgâie a îndestulare doar la simplul vis autonomist?), dar în primul rând PDL-iştii, principalii artizani ai dezastrului. Or, n-am mai auzit ca, în al 12-lea ceas, deputaţii şi senatorii Puterii să fi fost luaţi la întrebări. E adevărat, nici alde Petru Filip, Ştefan Seremi şi Octavian Bot nu s-ar fi grăbit să iasă din case pentru a "dialoga" cu alegătorii...

Nu ştiu, aşa cum nu au habar nici ceilalţi cetăţeni, dacă cei trei PDL-işti, plus UDMR-iştii Cseke Attila, Lakatos Peter, Dezsi Akos şi Peto Csilla (pe liberali şi PSD-işti nu-i bănuiesc de filobocie), vor vota contra Guvernului la moţiunea de cenzură. Mă îndoiesc.

Ce sper, însă, e ca peste doi ani, când din nou se vor întoarce la popor, aceşti oameni să rămână şi cu şpaga electorală pe stoc, şi nevotaţi. Să se sature de propriii mititei şi propria bere, de găleţi şi pelerine, şi să fredoneze "Verde-nrourat" şi "Az a szep" a multă şi definitivă pagubă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
asa o fi?
Adi, nu au reaparut bancurile cu politicienii, inca. Le ai imprumutat tu de la eternul iubit al poporului roman, Adi copilul Minune ( sau de aur), nu mai stiu. Cat despre articol, DE TOATA L....JENA. Sapa in alta parte(vezi ce mai e pe la PNL, PSD, PLM :D:D).
Postat 12 Iunie 2010, 09:37 de joji
cultura generala
interesanta traducerea pentru "ridendo castigat mores".
Postat 10 Iunie 2010, 19:47 de alt cititor
@ cititor
ai gresit cand l-ai numit ziarist !asta e un carpaci, o umplutura!
Postat 10 Iunie 2010, 01:43 de deontologie
la mishto...
sigur, trebuia sa-mi dau seama ca un jurnalist nu face asemenea greseli cu ar fi "va radeti" dar tot odata apreciez limbajul pur "romanesc" cum ar fi "misto" .... ( MIȘTÓ adj. invar. (Arg.) (Foarte) bun, (foarte) frumos. ♦ (Substantivat, n., în expr.) A lua (pe cineva) la mișto = a-și bate joc (de cineva), a-l ironiza. – Din țig. mišto)
Postat 08 Iunie 2010, 23:42 de @citior
@citior
Treaba cu "va radeti" era la misto. Dar tu nu ai cum sa te prinzi, citiorule....
Postat 08 Iunie 2010, 09:13 de @citior
lui Adrian Cris
"Vă râdeţi?" , Adrian Cris se pare ca ai ca chiulit de la gramatica limbii romane... Ai putea inlocui cu 'Râdeti" !!! Nimeni NU se "poate râde"!! deci mai ia cartea inainte de a face comentarii! In rest articolul e bun ! ;)
Postat 07 Iunie 2010, 21:52 de citior
subscriu
Mda, inca mai putem face glume...pina la iarna, cind foametea si frigul va pune stapinire si pe spiritul romanului! Si va ramane NUMAI spiritul! Ma tot gindesc cum vor privi actualii parlamentari ai puterii pe vecini, prieteni si rude? (asta daca nu si-au pus talpa bocancului drept obraz!)
Postat 07 Iunie 2010, 19:48 de doctor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON