URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 August 2009, 12:45

Sacrificiu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi sunt microbist, nu-mi dau aere de specialist în fotbal. Dar nu despre fotbal e vorba mai jos, ci despre raţiune şi bun-simţ.

Mărturisesc întâi că de câte ori citesc comentariile din jurul FC Bihor mă surprinde patima autorilor, tonul lor postulând un adevăr axiomatic doar pentru ei: Bihoraşu' e mai presus de orice! Omeneşte, confraţii ar fi de înţeles, căci de reuşitele ori rateurile echipei depinde şi pâinea lor. Iar dacă Bihoraşu' merge, le merge şi lor.

De-o vreme, însă, nu performanţa sportivă o discută chibiţii, ci starea pecuniară a clubului, clamând că FC Bihor trebuie finanţat pe cât pretind sportivii şi "staful tehnic". Nu pot uita că până recent vinovat pentru criza actuală era arătat primarul, care nu vrea, vezi Doamne, o "viaţă sportivă" pentru oraş şi judeţ. Din care, în treacăt fie spus, se bucură mai mult băieţii din teren (unii buni, alţii blatişti), birocraţii de la club plus paraziţii "din anturaj", şi mai puţin suporterii. Discuţia a ţinut până s-a aflat că, de fapt, situaţia se datorează fostei conduceri a oraşului şi judeţului, care nu a plătit cu anii nici măcar taxele şi impozitele clubului. Dar şi dacă ştim asta, situaţia tot n-o putem îndrepta decât băgând urgent alt munte de bani numai pentru plata restanţelor.

Problema e dacă avem de unde şi dacă, acum, mai merită. "Pentru" pledează cei care invocă tradiţia, reclama adusă de fotbal şi necesitatea unei vieţi sportive. Le răspund scurt: 1 - au murit şi cluburi mai faimoase fără să cadă cerul; 2 - publicitatea fără fond e nulă; 3 - sportul nu se face privindu-i pe alţii, ci mişcându-te tu însuţi. Restul e spectacol.

Eu pun problema altfel: e corect socialmente ca în timp ce firmele concediază pe rupte iar instituţiile publice se pregătesc să facă acelaşi lucru, sume uriaşe să meargă la un grup restrâns de oameni? Raţiunea şi bunul-simţ spun că nu. Nu pentru că fotbaliştii n-ar merita să se exprime, ci fiindcă pentru jocul lor contribuabilii au plătit destul. Nu e cazul să amintesc că din banii daţi FC Bihor se puteau construi două şcoli, dar pot arăta că, în criză, suma ar îndestula câteva instituţii şi, astfel, n-ar trebui concediaţi angajaţii acestora, care au familii şi copii de crescut.

Aud că primarul vrea ca jucătorii să accepte reducerea contractelor şi mi se pare o măsură de bun-simţ în condiţiile în care până şi cluburile bogate au ajuns să limiteze salariile, primele şi chiar chiriile pentru locuinţe. Dar dacă jucătorii refuză, eu - să le fiu patron - aş închide clubul, fiind clar că mai importanţi decât 11 băieţi în jambiere sunt 200.000 de orădeni şi alţi 400.000 de bihoreni. Pentru care, sunt sigur, circul de pe teren şi din vestiar nu valorează cât pâinea de pe masă ori căldura din casă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON