URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Iulie 2010, 12:15

Raita şi urbanismul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Locatarii "vilelor" din cartierul ctitorit la Paleu de Călin Raita au mai suferit un pocinog despre care acum vreun an pariam că era inevitabil: au aflat că vor rămâne fără curent deoarece Electrica reziliază contractul cu Raicris pentru neplată. În profunzime, problema e însă mai gravă: Super-Constructorul lua curent pentru şantier, iar apoi n-a făcut demersurile normale pentru ca fiecare proprietar să aibă contract individual cu Electrica, furnizându-le el electricitate, ca intermediar, chit că nu e autorizat pentru asemenea comerţ.

Suferinţa celor care au dat oraşul pe mahalaua cu sclipici nu este, însă, singulară. Mai au şi alte baiuri, de la distanţa dintre case, ce permite unuia să vadă şi ce aluniţe are vecina, până la îngustimea aleilor, care transformă trecerea simultană a două maşini din direcţii opuse într-o probă de măestrie.

Ar fi, însă, nedrept să credem că întreaga responsabilitate îi aparţine lui Raita. Mai vinovat e urbanistul din Paleu care i-a avizat planul (nomina odiosa, că-i şeful PDL Oradea şi iar mă trezesc cu înjurături), dar şi inspectorii în construcţii care nu i-au oprit total planurile pe cât de megalomane pe tot atât de kitschoase (apropo: nicăieri n-am văzut atâta tavan fals în curburi şi bordurat cu spoturi ca la blocurile raitiene de pe Ibsen şi Robert Owen!). Nu i-aş exclude din rândul vinovaţilor nici pe înşişi "viloşii" care s-au bulucit la Paleu ştiind că există probleme, dar mizând pe rezolvarea lor în clasicul stil băştinaş.

De fapt, Orizontul lui Raita reproduce în mic cosmosul hidos şi nefuncţional al aşa-zisului urbanism post-revoluţionar. Pariez că la fel e şi în cartierul Grigorescu inventat de Adi Mihuţ, şi în Beverly Hills-ul din Sânmartin, ca în Pipera lui Becali: nu tu apă, nu tu canalizare, nu drumuri, nu reţele de televiziune şi internet, ş.a.m.d.

Dar cum să fi fost altfel când şi în Oradea, ca în mai toate oraşele, în ultimele două decenii primarii şi arhitecţii-şefi au autorizat angrouri ultracentrale, hipermarketuri în cartiere, blocuri noi fără parcări, chioşcuri de toată jena în parcuri, ca să nu mai vorbesc de permisiunea ca parveniţii de război să-şi ridice "palate" fără o minimă respectare a arhitecturii zonei?

Într-un stat american am văzut personal cum se construia un nou cvartal de case: lucrarea începuse cu săparea unei gropi ceva mai mari, în jurul căreia să fie croite străzile şi locuinţele. Era un viitor lac cu dublu rol: funcţional, căci aduna apa din ploile masive, dar şi estetic, oferind viitorilor rezidenţi o privelişte relaxantă.

Când şi la noi o construcţie va începe de la A, nu de la F, şi se va încheia la Z, nu la T, atunci vom avea şi noi măcar o parte din life-style-ul american. Dar, cum se vede, deşi ne place confortul, n-avem seriozitate pentru aşa ceva...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
@oradean
Ai dreptate, dar cine sa puna in practica asa ceva? Nu vezi ca unora li se scoala parul in cap cand aud de socialism, desi tot ei recunosc acum ca il regreta?
Postat 21 Iulie 2010, 09:47 de shadow
cotidian
Capitalismul este o societate inferioara socialismului ! In mod normal, in 1989, tarile din Estul Europei, trebuiau sa faca un pas inainte, prin asa zisa "marea privatizare"! In fapt, natiunile din aceasta parte a continentului, au fost deposedate de avutiile nationale(telefonie, banci resurse naturale, etc), aducatoare de profit (bani) la bugetul de stat(pensii, salarii, sanatate, invatamant, etc). Socialismul nu este tipul optim de societate. Are si el limitele lui. Capitalismul este insa un mod de organizare inferior. Insasi denumirea acestui sistem : "capitalism", arata clar ceea ce vedem azi cu totii : capitalul(banii), primeaza valorii omului.... banul este pus inaitea omului, ceea ce e foarte grav ! Solutia, este o un tip de societate, in care sa se treaca intr-o etapa superioara socialismului. Capitalismul este un bluff ! Majoritatea cetatenilor, sunt victime ale capitalului, concentrat in mana unui numar mic de indivizi.
Postat 20 Iulie 2010, 00:26 de oradean
comunism
sper ca inca nu s-a intors comunismul. asa-i ma cris, imperialistii astia ne exploateaza rau de tot. traiasca egalitatea dintre noi. si mai ai si dreptate ma baiete. imi vine sa plang la cat de greu le este capitalistilor americani. nu am niciun dubiu ca tie iti este cald si bine. dar niciun dubiu.
Postat 19 Iulie 2010, 20:03 de @fake
fake
eu cred ca ai vazut ceea ce povestesti despre America, la televizor, in vreun documentar. esti unul din prostimea care se uita cu gura cascata la un zgarie nori, din sticla si metal sau beton, dupa care, tamp de admiratie nu mai vezi cenusiul, criminalitatea si saracia apasatoare a ghetourilor !
Postat 17 Iulie 2010, 00:53 de travel
invataturi
am sentimentul ca ai vazut destul de putin din america. si ca ai inteles si mai putin din viata unei superputeri. zic si eu.
Postat 13 Iulie 2010, 15:28 de oradean
EUROPA
adrian cris, ai uitat Cartierul EUROPA! Sa nu uitam, toti dezvoltatorii se aseamana intre ei(in ceea ce priveste neregulile, inselaciunile s.a.m.d.). si ce este ciudat, si in cazul EUROPA firele duc tot spre...ca ei erau atunci la putere in municipiu, cu complicitatea lor a putut dezvoltatorul sa ascunda contractul de asociere in participatiune cu Consiliul Local care II OBLIGA LA RESPECTAREA UNUI PRET MAXIM/mp(si care printr-un artificiu ingenios, gandit, spun gurile rele de un "diacon celib" a fost depasit BINE DE TOT), tot cu complicitatea lor nu s-a respectat termenul de finalizare a cartierului iar acum D-l BOLOJAN se lupta in Instanta sa obtina penalitatile de intarziere prescrise de acelasi contract de asociere. In rest alunitele vecinei se vad si aici(poate chiar mai bine decat in ORIZONT) dar de acest lucru isi putea da seama orice cumparator asa ca nu se pune! Din fericire EUROPA este aproape de centre comerciale, de centrul orasului iar retelele de electricitate, apa canal si gaz au fost predate operatorilor de utilitati. Si mai e un avantaj:apropierea de cimitir ne familiarizeaza din timp cu atmosfera!!!!
Postat 13 Iulie 2010, 13:08 de dan oradeanul
Raita nesimtitul
Acest individ cu fata de porc a pacalit pre multa lume ca sa nu pateasca nimic. Asteptam ca organele legii sa isi faca datoria , daca nu organele noastre genitale !
Postat 13 Iulie 2010, 13:05 de gigi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON