URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Octombrie 2010, 14:11

Piaţa Unirii care ne desparte

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Discuţia despre viitoarea faţă a centrului Oradiei a fost un nou prilej al ecologiştilor de a-şi arăta muşchii. Splendidele palate Secession sunt obturate de tufe şi arbuşti netunşi de pe vremea lui Dej, dar iubitorii de clorofilă nu dau nici un milimetru înapoi.

Apariţia vegetaţiei haotice din centru a fost rezultatul unui calcul cinic al comuniştilor. Activiştii nu suportau ca în faţa Teatrului să se vadă statuia unui ungur, Szigligeti, precis iredentist. Iar după ce s-a stricat şi prietenia cu ruşii, monumentele închinate Armatei Roşii trebuiau musai camuflate, dacă nu demolate.

Singurul lucru unde ecologiştii au dreptate e că sub aceste plante, milioane de orădeni au stat la umbră. E vorba, însă, de orădeni nenăscuţi, găsiţi în prezervativele aruncate printre PET-uri şi chiştoace!

Eu cred că dezbaterea publică ar trebui să vizeze mai degrabă calitatea viitoarelor dale, pentru că unora le e dor de nişte piatră din China ca de Filip şi Luncan. E mai important să scoatem circulaţia din centru decât să numărăm firele de iarbă ce dispar, ori să dezbatem aspectul mobilierului urban şi al fântânilor decât să venim cu veşnicul exemplu al plopului de 40 de metri şi de 80 de ani care produce 3 tone de oxigen în 24 de ore.

Ideea unui concurs internaţional de proiecte n-ar trebui exclusă, numai că administraţia Bolojan trebuie să lucreze contra-cronometru. Iar termenul în care trebuie să arate orădenilor realizări îl face pe primar să fie mai puţin atent la detalii. Chit că, dacă am trăi într-o lume normală, un asemenea proiect s-ar putea derula lejer şi în mandatul viitor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
*
mars bolo !!!!!!!! chirila esti un *
Postat 02 Noiembrie 2010, 00:54 de arnold
NU
@trifa: sa stii ca eu unul nu sunt ceea ce se numeste "ecologist" cu patalama, nici nu iubesc PD-L-ul, din contra(O, daca ai sti....)dar nu pot sa fiu de acord cu inlocuirea a ceva care arata bine cu ceva care arata sinistru(cel putin asa se vede in proiectul lui emodi).
Postat 30 Octombrie 2010, 20:52 de dan oradeanul
centrul Oradiei
Nota 10 dle CHIRILA.Ar trebui scosi arbustii aceia din fata teatrului,acopera intrarea si fatada teatrului ,pacat,ecologistii sint PDListi de aceea sed opun,iar PDL se opune la tot ce este bun pentru oradeni,dupa ce ca si-au opus in conducere in toate institutiile directori membrii de partidcare nu fac nimic numai papa banii contribuabililor,se plimba in strainatate cu amantele(exemple sint ..) apoi poate si Miculestii isi repara palatul(rest.Transilvania) ESTE NECESAR SA SE SCHIMBE CENTRUL,vin turistii,in boschetii aia se ascund cite un betivan ratacit,,,
Postat 30 Octombrie 2010, 20:18 de trifa
...
eu vad adevaratii ecologisti in felul urmator: cei care se aduna la sfarsit de saptamana si fac munca de voluntariat curatand malurile crisului, petei, parcuri, plantand copaci...
Postat 29 Octombrie 2010, 15:22 de ...
Pentru "un cetatean"
Apropo de ceea ce spui tu, la sondajul respectiv nu apare varianta "nici una din variante", sau o alta varianta, in care sa se taie sau sa se lase toata vegetatia. Avem voie sa alegem numai din cele trei propuse de oficialitati.
Postat 29 Octombrie 2010, 14:28 de Eu
O doleanta
Daca Primaria e atat de \"buna\" cu cetatenii si-a postat pe site-ul ei un sondaj in legatura cu cele 3 variante de amenajare a zonei centrale ar face bine ca la variante sa puna un link catre fiecare varianta, ca doar asa numerotate nu rezolva nimic. La sfarsit pot spune ca varianta cu cele mai multe voturi e aia care vor ei, dar daca ai putea \"vota\" in cunostinta de cauza ar fi mai transparent. Ii rog pe cei abilitati sa transmita aceasta doleanta webmasterului siteu-ului Primariei. Multumesc anticipat!
Postat 29 Octombrie 2010, 13:13 de un cetatean
Decriptarea!
Chiar credeţi că va ţine seama cineva de nişte comentarii "semnate" cu porecle? Ori vă imaginaţi că atacurile la persoana celor care au postat comentarii vor ajuta Oradea să devină mai frumoasă? Nu vă place numele părinţilor, sau vă este frică de duba neagră care vă ridică în toiul nopţii şi vă ascunde în beciurile securităţii?
Postat 28 Octombrie 2010, 22:43 de dr. Lucan Munteanu
nea chirila, esti "subtire" !
slab articol, slab "ziharist". nota 1 !!!!
Postat 28 Octombrie 2010, 19:40 de pavaje, betoane
ace, brice si ....
alo, alo lasati-l pe pupincuristul chirila sa faca pe arhitectul, proiectantul, constructorul si ce-o mai fi, ca asta le stie pe toate. cred ca si cand si-a intzarcat dracu' puii, nu a facut-o pana cand nu i-a spus papagalul asta unde, ce si cum.
Postat 28 Octombrie 2010, 19:31 de cell
just
@maria: s-ar putea sa spuna unii si despre tine ca nu esti specialista si nu ai de ce sa tebagi. eu zic ca este perfect ce ai spus! numai de dragul unor bani sa se "fusereasca" totul....
Postat 28 Octombrie 2010, 19:26 de dan oradeanul
gica contra
Ecologistii din Oradea s-au specializat in ultimii ani in a-si face imagine din orice. Daca atunci cand au aparat malurile Crisului in portiunea centrala a orasului au avut dreptate, in toate demersurile de a-si face imagine intreprinse dupa, s-au fauct de ras. Nu pot uita cum incercau sa ia apararea sobolanilor si cacatzilor de caini de la podul de pontoane, sau, mai nou, cum au luat ei apararea avocatei cu mertan parcat pe locul unde ar trebui sa fie spatiu verde. Oricum, imaginea pe care se tot lupta sa si-o faca se vede la alegerile locale, unde sunt inexistenti. Asta, in mare parte datorita modului in care actioneaza. Mai bine ar puncta acolo unde e cazul si sunt locuri multe in Oradea. Le dauu si un pont: verzilor, ocupati-va de Peta un pic. Paraul este de cativa ani (de la betonare) un canal plin de gunoaie, cu fauna sufocata de alge. Daca chiar tineti la ecologie, luptati cel putin pentru ecologizarea si decolmatarea Petei. si n-ar strica niste arbori plantati pe malurile Petei, acolo unde lipsesc (de exemplu in calea aradului, unde erau candva salcii, iar acum malurile sunt fara arbori)
Postat 28 Octombrie 2010, 15:24 de cristi
Dap, cam asa e
Ecologistii astia sunt, in foarte multe situatii, penibili. Spre ex, in ultimii ani s-au plantat in Oradea mai mult de o mie de arbusti iar ei fac scandal pentru 2-3 pomi care sunt taiati din motive intemeiate. Au fixatii greu de inteles. La ei nu conteaza cati copaci se planteaza pe an ci sa nu se taie COPACUL ĂLA. Nu stiu, poate vor sa apara mai des prin ziare...
Postat 28 Octombrie 2010, 14:04 de IchimV
Oradea merita mai mult!
Un proiect de mare anvergura ar merita mai multa munca... Nu se poate da viitorul centru al Oradei pe mana unui ilustru necunoscut! Ar merita Oradea o proiectare arhitecturala de calitate, pentru ca impactul acestui proiect va fi major pentru Oradea, pentru minimum 50 de ani de acum incolo... E o tema foarte importanta si ar merita macar o incercare de a colabora cu facultatile de arhitectura din vestul tarii, unde se studiaza si istoria arhitecturii, dar si tendintele pe plan mondial. E prea simplist proiectul in dezbatere si, pana la urma, se abate atentia de la proiect prin discutia despre arbori si arbusti....
Postat 28 Octombrie 2010, 08:33 de maria
zboara...
@puiu: zboara, puiule, zboara!
Postat 27 Octombrie 2010, 18:47 de dan oradeanul
bravo!
foarte bun comentariul! felicitari, domnule chirila!
Postat 27 Octombrie 2010, 15:10 de marius
postacului
mah postac de doi lei, mai ia o pauza, ca poluezi prea mult p-aci! ai tu simt estetic de alaltaieri, de cand ai coborat din caruta la marginea orasului. dispari!
Postat 27 Octombrie 2010, 15:08 de puiu
Pentru Dan oradeanul
Draga Dane, ce te bagi, nu ai inteles ca nu se primesc comentarii de la peluza sau de la galerie? Nu au voie sa isi dea cu parerea si mai ales sa decida decat cei din teren, adica domnii si doamnele care au functie, ori administrativa, ca au avut pile, ori politica, ca au stiut sa ne vrajeasca la alegeri (cacofonia e intentionata). Oricum, toti provin din acelasi sistem dinainte de 1989 sau au facut pe dracu-n patru sa se alipeasca la el. Desi nici ei nu au scoala mai multa in orice domeniu in care iau hotarari, doar ei hotarasc pentru noi, iar noi mai nou nu avem voie nici sa ne spunem parerea. La alegeri oricum nu vom avea din cine alege, pentru ca in toate partidele e aceeasi gasca manata doar de interesul de a da lucrari si a lua spagi. PSDNLDLMR - doar niste litere pentru ametit fraierii care platesc totul.
Postat 27 Octombrie 2010, 15:05 de Gigi oradeanul
specialist
Unul dintre cei mai mari specialisti din oradea este fara indoiala "satana in sutana"(zis si "suvitzatul intru Domnul"!). Diacon celib e? E! Director in Primarie(ba la AIO, ba la DDD, ba la Finantare Europeana) e? E! Profesor la Universitate e? E! Doctorate are? Are!(desi doctor care a luat bacul cu 8,56 la un obscur liceu din Huedin, hmmmmm!). Asociat in firma de audit e? E! Si e clar ca si in acest proiect si-a varat coada!
Postat 27 Octombrie 2010, 14:56 de dan oradeanul
vegetatia da senzatia!
vegetatia actuala, asa cum e, serveste si pentru sustinerea unor ghirlande in perioada Sarbatorilor de iarna! In plus, de ce nu se poate ajusta acum, de cate ori e nevoie? Insa un lucru este cert(cel putin pentru mine dar se pare ca si pentru altii): proiectul lui emodi mi se pare o oribilitate! m-am saturat si de replica mereu prezenta: Domle, e specialist! Tu de unde te pricepi? Pai nu ma pricep in amanunt dar SIMT ESTETIC totusi am! Acum vad pe site-ul arhitectului sef ca OTL vrea sa tranteasca o locomtiva de epoca in zona Strazii Cele 3 Crisuri??!! Si probabil ca CMUAT va da aviz favorabil. Stau sa ma crucesc!
Postat 27 Octombrie 2010, 14:52 de dan oradeanul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON