URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Martie 2010, 22:56

Omul şi personajul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zilele trecute a plecat la cele veşnice unul din cei mai dedicaţi oameni ai cărţii din Bihorul ultimelor decenii - Constantin Mălinaş, profesor, bibliotecar, editor de revistă de cultură şi, o vreme, director al Bibliotecii Judeţene.

Am aflat cu tristeţe vestea dintr-un ziar unde un confrate şi prieten al cărturarului, Paşcu Balaci, scria cele mai sensibile rânduri: "Patria cărţilor ce se împuţinează pe zi ce trece a mai pierdut un oştean credincios"...

Nu mai puţin decât necrologul mi-a stârnit emoţii - e adevărat, de alt fel - şi amintirea unei experienţe triste avute cu Constantin Mălinaş, o amintire ca un soi de spovedanie. L-am cunoscut înainte de 1989 ca pe un temeinic om de litere, stăpânit de patima de a trăi printre litere şi literaţi. Dar tot viaţa avea să ne pună mai târziu în opoziţie.

El conducea o bibliotecă de unde, potrivit mărturiilor angajaţilor şi mai cu seamă conform actelor de netăgăduit, au dispărut sute de cărţi vechi, rare şi scumpe, plus exemplarul original al revistei Familia în care debutase Eminescu. Ceea ce reprezenta mai mult decât o neglijenţă, mai mult decât un rapt - un sacrilegiu.

Ca ziarist, intrasem în posesia stânjenitoarelor informaţii şi nu aveam nici dreptul, nici puterea de a le fereca sau ignora, iar urmarea a fost apariţia în paginile BIHOREANULUI a unui articol ce prezenta situaţia deloc măgulitoare pentru director. Ca urmare, fiecare cititor o fi tras propriile concluzii. Unii vor fi zicând că managerul a dat dovadă fie de neglijenţă, fie de ceva mult mai rău, în timp ce alţii şi-au spus că autorul articolului şi sursele sale au exagerat, fiindcă "aşa fac ziarele".

Mult după acel episod, am aflat că omul suferea de o boală necruţătoare şi m-am întrebat cu inima strânsă dacă nu cumva i-am sporit durerea. Era, însă, tardiv şi inutil să mai trag nădejde că nu. Dar, pe de altă parte, amănuntul biografic nici nu m-a făcut să cred că jurnalistul putea să tacă atunci când realitatea l-a obligat la contrariu: să vorbească despre faptele unui "personaj", adică despre ceva diferit de viaţa omului cu care putea fi confundat.

Acum, abia acum, după ce omul s-a stins, cu luminile şi umbrele lui, îmi dau seama că "personajul" a murit demult, odată cu subiectul care l-a făcut.

Sigur că am regrete pentru că, poate, i-am pricinuit omului suferinţă. Fiind ceea ce sunt, însă, nu aveam puterea de a cerceta decât personajul, asupra omului rămânând să vegheze, cum e datul, învăţătorul, medicul, fratele, păstorul, eventual biograful. Şi bunul Dumnezeu care ne va ierta pe toţi, oameni şi personaje, deopotrivă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Dumnezeu sa-l ierte
Sa fim seriosi !?! C-tin Malinas a fost o ****, Dumnezeu sa-l ierte.
Postat 06 Martie 2010, 20:30 de malinasul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON