URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iulie 2011, 10:58

O scrisoare furată

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În 2008, la parlamentare, şi în 2009, la prezidenţiale, Autoritatea Electorală Permanentă a considerat întemeiate peste 100.000 de sesizări privind fraudele electorale, cu vot multiplu şi cu vot cumpărat-vândut. Dar numai 300 de cazuri au fost deferite Justiţiei.

Cum trăim într-o democratură în care instituţiile statului servesc ambiţiei de putere totală a celor care deja sunt la putere (a spus-o chiar un deputat din coaliţia guvernamentală), cred că au fost trimişi în judecată doar nefericiţii care fie i-au votat de mai multe ori pe perdanţi, fie au primit găleata de la aceştia.

Povestea nu e de ieri, de alaltăieri, ci de când avem alegeri libere. Cu toate astea, nimeni n-a încercat să pună capăt furtului electoral. PSD-ul s-a strofocat patru ani cu carnetele de alegător pe care abia liberalii le-au pus în uz. Apoi, deşi au patronat trei runde de alegeri (europarlamentare, prezindeţiale şi o mulţime de locale anticipate), PDL-iştii s-au interesat mai degrabă de perfecţionarea mecanismelor de fraudare decât de curmarea infracţiunilor.

Ajunge să ne amintim norma de partid pentru 10 voturi date în fiecare secţie "independentei" Eba, nesfârşitele coloane de autobuze cu mineri mânate la urnele portocalii din Valea Jiului ori ritmul delirant de la Ambasada din Paris, cu 1 vot la 3 secunde, de mai lipsea un pic şi exilul românesc hotăra şi preşedintele SUA.

Cireaşă pe tort, fostul ambasador, acum ministru de Externe, după ce la Congresul PDL a promis 1 milion de voturi din import ca să fie ales vicepreşedinte (şi a fost), a iniţiat o lege pentru votul prin corespondenţă. Pesemne Teodor Baconschi şoma de vreme ce România a ajuns atât de izolată în plan extern şi de-aia a ajuns să se ocupe de trebi interne, aşa că nu mai întreb câtă legătură are diplomaţia cu hoţia.

Proiectul prevede că românii din străinătate (nu şi cei din ţară) pot vota "la plic", iar sufragiile lor vor fi luate în considerare pentru localităţile de origine, dar via ambasade. Altfel spus, dacă un orădean plecat în Italia acum 8 ani îşi trimite votul prin poştă, acesta ajunge întâi la Ambasada din Roma, de unde e contabilizat pentru Bihor, chit că expeditorul habar nu are despre candidatul votat. De el sau poate de alţii, cărora nu le convine votul lui. Se poate ajunge, astfel, la situaţia în care, deşi omul opoziţiei ar strânge în judeţ, să zicem, 10.000 de voturi, să fie totuşi bătut de omul puterii, cu 10.001 voturi "procurate", ca prin minune, din diaspora. Sau, la nivel naţional, ca soarta viitoarei guvernări să fie decisă nu de cine o suportă, ci ori de cei care au scăpat de ea, ori - mai grav - de cei care pot ştampila orice în numele sau în locul altora.

Întrucât Constituţia declară votul ca fiind "universal, egal, direct, secret şi liber consimţit", întrebarea e cum ar putea legea PDL să respecte acest caracter al votului exprimat prin poştă. Sau, de fapt, dacă nu cumva Partidul îşi doreşte puterea chiar şi fără să fie, cu adevărat, votat...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Sa votez voi, da' sa iesim to' noi !
Daca va fi "zapisca" atunci asta e o veste buna pentru somerii patriei: se fac angajari "la stat" pe post de "curieri loiali de partid". Bucura-te Tovarase, pentru ca zacusca de care zici ramane la tine! Faci ce faci si ajungi primul la borcan orice-ar fi ! Daca va fi "e-mail" atunci se fac concedieri la sectorul bugetar bazat pe functionarea de tip "ghiseu de relatii cu publicul". Atunci votul celor care n-au "supt la stat niciodata" (pentru ca au emigrat cu burta goala) va ajunge in urna de vot. In favoarea cui va fi acest vot? Sau va fi contra cuiva ? Mai bine sa se voteze inapoi cu "autobuzul" si cu "urna mobila de doua zile" a lui Bombonel de la ultima Constitutie !
Postat 21 Iulie 2011, 19:17 de Rica Venturiano
pt Stahanov
vei avea zapisca (nu vot prin e-mail), dar nu vei mai avea zacusca (pt ca va avea grija partidu)
Postat 21 Iulie 2011, 19:01 de cetateanul turmentat
Davai ceas !
Ma intristez ireversibil ! Votul in 2012 va fi fraudat ! Dupa 6 alegeri post-decembriste organizate "ca la carte", curate (pe ici - pe colo se zice ca s-au comis "atrocitati" decisive!) vine si vremea sa avem in Romania o data alegeri fraudate ! Nu "autobuzele electorale", nici "sacii cu voturi trucate", nici "mita electorala", nici alte metode "gen 1948-Gheorghiu Dej" practicate in ultimii 20 de ani nu sunt cele pe care vrem sa le eliminam, ci "votul prin corespondenta" ! Domnule "Gheorghiu-Dej", care te temi de "siguranta corespondentei votului", "prin corespondenta" in zilele noastre se poate intelege nu numai "scrisoare pe hartie" ci si e-mail ! (de vina sunt iarasi americanii astia care ne-au invadat limba cu termenii lor de specialitate si din acest motiv nu mai intelegem nimic din ce se petrece cu noi). Tot mai bine era inainte cand la scrisoare i se zicea "zapisca"! In concluzie ce avem la alegerile din 2012? E-mail sau zapisca?
Postat 21 Iulie 2011, 16:58 de Stahanov
Sa fim corecti, daca se poate!
Votul prin corespondenta nu este, in sine, un drept fundamental, ci un mod de exprimare a unui drept preexistent. In Romania, votul prin corespondenta nu va fi altceva decat o modalitate de fraudare a alegerilor din 2012. Trist, dar adevarat!
Postat 21 Iulie 2011, 14:17 de safe
Sculati voi oropsiti ai vietii,...
Am auzit aici ca ar fi "un partid" care a descoperit "o metoda sigura de furat la alegeri" ! Bravo acestui "cetatean vigilent" care demasca public aceasta practica rusinoasa ! Doresc sa-i multumesc acestui "anonim" pentru spiritul sau civic si pentru curajul de care a dat dovada ! Totodata doresc sa-i transmit sa se duca la culcare, mai ales daca i-a mai zis asta cel putin inca o persoana.
Postat 21 Iulie 2011, 10:56 de Anonimul venetian
... alias pedeleul obraznic
"Auschwitz"?! Romani care "pompeaza zeci de mii de euro" (probabil te fereri la capsunari)?! Pai unde-i pompeaza? Te pomenesti ca ia statul impozit pe ei!? Nu vreau sa le contest meritul in tinerea pe linia de plutire a tarii asteia, insa faptul ca "pompeaza zeci de mii de euro" nu le confera nici un drept sau calitate in plus fata de prietenii tai buni de gazat. Ideea articolului si a contestarii metodei acesteia nu e ca cineva nu vrea sa le dea dreptul marilor tai contribuabili sa voteze (il au si chiar si-l pot exercita si acum daca vor), ci ca e o metoda sigura de furt electoral pe care intentioneaza s-o foloseasca partitul tau iubit (duce-s-ar invartindu-se si sa vina inapoi cand o sa-l chem eu) la viitoarele alegeri.
Postat 21 Iulie 2011, 10:26 de @romanasul
@stalin
Trebuia sa stai la groapa de gunoi a istoriei ! Dar tu, vazand ca a crapat pcus-ul, hop ! la komsomol, adica la usl ! Unde am pomenit eu ceva de ,,plic'', jeg ordinar care esti jeg ?! Si n-ar trebui sa te f---ta grija, cred ca cei cu mintea de gaina si analfabetii nu vor avea drept de vot, deci scapi de stres !
Postat 21 Iulie 2011, 08:14 de romanasul
Cartea de alergator
Domnule Cris, va referiti la furtul electoral care nu a putut fi oprit pana azi si spuneti ca liberalii au pus in uz cartile de alegator. Si eu am carte de alegator si m-am prezentat cu ea cu prima ocazie pe care am avut-o, la Sectia de votare de care apartin. Stiti ce mi-a zis persoana din Comisie ? "Ai buletin votezi, cu Cartea de alegator poti sa pleci". Din acest motiv va sugerez sa dati o erata la articol, in care sa eliminati Cartea de alegator din lista "anti frauda" si sa o treceti alaturi de tiparirea de tot felul de imprimate cu regim special si de acte de identitate pe lista "smenurilor de familie transpartinica"
Postat 20 Iulie 2011, 15:23 de Agamitza Dandanache
Mancati frumos, nu va grabiti! Ca mai este...
Stimate tovarase Stalin, prin documentarea de care dai dovada (citezi o varianta a Legii) se vede ca ai o buna pregatire politica ! Discutia pe forum era la nivel de principiu, iar dumneata ai dus-o la nivel de platforma program ! Mai lasa-i si pe cei care nu "sug" ca si tine de la partid sa-si dea cu parerea, ca voi astia cu ochelari de cal v-ati uitat logica si bunul simt acasa de pe la varsta de sapte ani!
Postat 20 Iulie 2011, 14:34 de Ilie B.
pt iosif visarionovici romanasul
romanasule iosif visarionovici, ori esti prost, ori esti prost. votul prin corespondenta in varianta PDL-ului tau NU se exprima secret, electronic, ci NESECRET, PRIN POSTA. furati, baieti, dar mai cu fereala...
Postat 20 Iulie 2011, 14:22 de stalin
Cat mai costa azi un articol ?
Autorul acestui articol, in cazul in care i se acorda prezumtia de sinceritate, se dovedeste prin ceea ce scrie aici ca fiind un personaj cu mari retineri fata de "cuvantul" virtual in forma electorala ! Mergand pe firul logic al demonstratiei de mai sus din articol, eu ma tem ca adevaratul autor al randurilor cu titlul "o scrisoare furata" nu este cel care le semneaza ci un "sforar politic" sau un "trompetist de serviciu" care a falsificat adevaratul articol al domnului Cris cu scopul de a manipula opinia publica si totodata de al face pe domnul Cris sa para un caraghios! In concluzie, adevaratul articol scris de catre domnul Cris sustine ca dreptul la vot electronic este firesc, ca acesta poate functiona cel putin la fel de sigur ca si platile on-line si ca toata discutia in jurul acestui subiect este politica. In realitate domnul Cris nu crede ca votul unui alcoolic bolnav psihic obtinut prin aplicarea amprentei pe buletinul de vot intr-o sectie de votare este mai "sigur" si mai "curat" decat votul unui cetatean care stie sa foloseasca computerul pentru a vota de acasa !
Postat 20 Iulie 2011, 13:59 de Iosif Visarionovici
CVu cat ai fost manjit, ''redactorule'' ?!
Votul prin corespondenta este legiferat intr-o serie de state a caror democratie nu o pune nimeni la indoiala, de pilda SUA ! Crisule, dragul mosului, ti se pare normal cum sunt dusi tiganii (duce-s-ar...sa nu mai vina !) precum oile, la vot ?! Si nu numai ei, ca peste 20% din populatia Romaniei sunt analfabeti ! Astia, buni de Auschwitz, pot vota, e OK ?! Si un roman care pompeaza zeci de mii de euro anual, ala nu poate vota ?! Sluga ticaloasa, asta esti !
Postat 20 Iulie 2011, 13:23 de romanasul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON