URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Iulie 2009, 13:36

Limbi şi patriotism

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Printre multele şi vechile probleme ale urbei mai revine una pe tapet: inscripţionarea bilingvă a spaţiilor publice. Un exaltat de la Asociaţia Tinerilor Maghiari (care, culmea ironiei, în copilărie a vorbit numai în limba maternă, maică-sa fiind româncă get-beget) s-a trezit să ceară Primăriei afişarea denumirii străzilor şi parcurilor şi în ungureşte. Dincolo de sentimentul fiinţei lui de semi-ungur, solicitarea îi este îndreptăţită 100%, întrucât legea administraţiei impune clar ca în localităţile unde o minoritate reprezintă 20% din populaţie inscripţionarea să se facă şi în limba respectivei minorităţi.

Primarul, însă, consideră că satisfacerea acestei pretenţii nu ar fi o prioritate. Din punct de vedere politic, Ilie Bolojan crede că astfel se protejează în faţa previzibilelor atacuri ale opoziţiei, nerăbdătoare să-l "demaşte" ca vândut UDMR-ului. Asta deşi inclusiv fosta conducere a oraşului intenţiona, de pildă, să dea denumiri ungureşti unor spaţii publice, fiindcă aceiaşi UDMR-işti ajutau şi PDL-ul să fie majoritar în Consiliul Municipal. Din punct de vedere administrativ, iar îl înţeleg pe edil, căci poate nu criza e cel mai bun moment ca să dea banii oraşului pentru a satisface capriciul unor contribuabili minoritari.

Şi, totuşi, cred că problema nu e deloc aşa gravă şi cu potenţial conflictual pe cât pare. Pe de o parte, când se confecţionează noile plăcuţe pentru înlocuirea celor degradate, vor costa cu foarte puţin în plus dacă ar conţine şi varianta maghiară. Ba, dacă ar fi după mintea mea, aş adăuga, cu litere la fel de mari sau de mici, şi denumirile în engleză şi germană. Cel puţin pentru centrul Oradiei, tot mai vizitat de turişti care n-au cum se orienta în condiţiile în care - să recunoaştem - româna nu e o limbă de circulaţie internaţională.

Pe de altă parte, soluţia poate evita inflamarea spiritelor naţionaliştilor stradali dacă este corect explicată, cu argumentele bunului-simţ, nu printr-un politicianism de piaţetă. De aceea, discuţia pe această temă ar trebui să se centreze pe respect şi pe civilizaţie, nu pe păgubaşa trufie rănită că ne-am pierde, vezi Doamne, poziţia strategică de buric al pământului.

Dacă e să ne "batem" pentru oraşul nostru, eu zic s-o facem nu în forme, ci pe fond şi în fapte. Altfel spus, pe mine mă irită nu atât "pericolul" ca străzile şi pieţele noastre să fie inscripţionate bilingv, cât faptul că sunt pline de PET-uri, hârtii, scuipaţi, ciungă, pungi, chiştoace. M-aş simţi mult mai mândru că sunt român dacă străzile şi pieţele oraşului ar fi inscripţionate în toate limbile pământului, dar să fie curate. Dumneavoastră, concetăţeni şi compatrioţi, cum vă place?...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON