URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Februarie 2010, 16:27

Liber la înjurături

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când am conceput noul site al BIHOREANULUI, având deja oareşce experienţă, n-am stat foarte mult pe gânduri când a fost să decidem dacă cititorii trebuie să se înregistreze în prealabil pentru a putea posta comentarii sau, dimpotrivă, să poată scrie nestingheriţi, sub protecţia anonimatului deplin.

Să se logheze!, am zis în cor, având încă proaspete în memorie lungile şiruri de injurii, invective, false dezvăluiri şi mizerii care populau finalul articolelor din vechiul site şi cu care ne luptam eroic să le moderăm, în aşa fel încât să nu putem fi acuzaţi nici de cenzură. Vă amintiţi, probabil, de ele, căci unele sunt antologice şi au lăsat urme adânci în viaţa publică locală, nu mai departe de porecle sonore precum Porcheş sau Jidvei...

De ce să nu facem, ne-am zis, o manieră elegantă de comunicare, în care cititorul să devină parte a unei comunităţi virtuale? Să poată, nu peste mult, să-şi „deseneze" singur propriul ziar, să-l personalizeze prin drepturile pe care le-ar primi ca user. Să poată să îşi asume cele afirmate, să putem să intrăm şi noi, jurnaliştii, în contact cu cei care ne citesc, sau chiar să putem să îi punem pe cititori în legătură? Să poată dialoga între ei oameni, nu umbre. Şi, de ce nu, să stabilim, până la urmă, coordonate sănătoase ale comunicării pe internet: un limbaj decent, argumentat, critic dar nu injurios, viu dar nu pătimaş...

Ei bine, realitatea ne-a demonstrat că suntem cam visători. Ideea de a trebui să te autentifici pentru a putea comenta articolele a fost primită cu rezerve de vizitatori. Ne-am străduit să explicăm că nici măcar nu e nevoie de o deconspirare a identităţii. Nu trebuie să îţi scrii numele real, ci doar să treci o adresă de e-mail validă, deschisă pe orice nume cu pseudonim, pe care să primeşti cheia de autentificare. Adresa de e-mail intră în baza noastră de date şi, prin ea, putem comunica direct, când avem ceva să ne spunem. Asta era tot. O metodă modernă de marketing şi interactivitate, şi nimic mai mult...

După apetitul scăzut al cititorilor de a se înscrie, după numărul redus de mesaje, dar şi după tonul lor, mult mai prudent decât cel cu care ne obişnuisem, am realizat că oamenii vor, de fapt, altceva. Nu toţi, dar majoritatea dintre ei. Şi anume, un spaţiu în care să se poată exprima liber, direct, rapid şi total neconstrânşi. De altfel, de cum am ridicat, zilele trecute, limitarea, au apărut valurile de opinii, cuvintele tăioase şi acuzele vehemente!

Nu ştiu care e cauza acestor manifestări. Să fie reminiscenţă a comunismului, acea spaimă a pedepsei pe care o poţi încasa dacă te etalezi şi eşti prea critic, dacă spui ce nu trebuie sau deranjezi pe cine nu e cazul? Să fie, pur şi simplu, lipsa de civilizaţie, atât de manifestă altminteri în democraţia noastră improvizată? Ori doar comoditate şi nimic mai mult, adică acea lene a internautului care vrea ca totul să se desfăşoare la distanţă de un click, fără parole şi autentificări?

Nu ştiu. Viitorul ne va lămuri, în anii care vin şi care vor impune, într-un fel sau altul, limitele acestui spaţiu virtual care azi pare haotic şi desfrânat. Până atunci, vă invit să ne vedem de ale noastre, să comunicăm liber, pe www.eBihoreanul.ro, şi, zicând tot ce avem de zis, să dăm contur împreună realităţii care ne preocupă. Cu promisiunea fermă că nimeni nu va avea de suferit pentru opiniile sale. Dar şi cu aceea că pe membrii - actuali şi viitori - ai comunităţii BIHOREANULUI îi vom ţine mai aproape de sufletul nostru...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
mai bine....
mai bine lasati treaba cu autentificarea.
Postat 22 Februarie 2010, 13:41 de cetatean
hai eBihoreanul! da' si foaia e OK
nu e vb de injuraturi, e vb de "audienta", cu parole ramane siteul pustiu...tb sa faceti un ban din reclame si de pe site, dar daca nu aveti destui vizitatori...e greu.
Postat 19 Februarie 2010, 09:24 de ion V.
replica la @Shadow
@Shadow nimeni nu este perfect ,este perfectibil si vorba vine ,,vezi paiul din ochiul altuia,dar birna din ochiul tau nu o vezi ``:))))))))Eu Romanul Simplu am recunoscut de,, n ``ori pe acest forum ca sunt roman simplu , dar tu @Shadow ,tu ce esti ? de esti asa de intelectual de-ti ,,rupi neuroni citind ,,agramaticalitati``scrise de Romanul Simplu :))))))))@Shadow nu mai citi ce scrie @Romanul Simplu daca nu-ti convine. @Shadow onoare si respect ,cinste si dreptate :))))))))=)).Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 18 Februarie 2010, 20:51 de Romanul Simplu
Dle Romanul Simplu...
... n-am niciun bai cu dvs. si nici nu v-am injurat, dar daca nu scrieti corect gramatical e foarte greu sa va citim opinia. Si eu sunt de acord cu tema propusa de dvs., dar as prefera sa nu-mi rup neuronii citind "agramaticalitati". As prefera sa va exprimati neaos, daca tot doriti sa aratati cat de Simplu sunteti... Respecte!
Postat 18 Februarie 2010, 18:07 de shadow
replica
Redactia saptaminalului ,,Bihoreanul `` de ce mi-ati cenzurat injuratura pentru @Kaboom nume de ciine PeNaLul galben pisatiu ?nu este titlul articolului ,,Liber la injuraturi``, noah atunci de ce cezurati injuraturile?Aceasta este opinia lui Romanul Simplu
Postat 18 Februarie 2010, 09:58 de Romanul Simplu
este...
Este un pic din fiecare: este graba cu care vrei sa scrii inca aflat sub impactul articolului, in timpul serviciului (si nu ai timp de autentificari) :)), este neincrederea indreptatita a neprotectiei datelor cu carcater personal (si stiu ce vorbesc), este probabil la o mica parte de potie bihoreana puterea refularii in injuraturi, este comoditatea... Oricum, populus vincit si, sincer, felicitari ca ati renuntat la autentificare (si eu scriu din timpul serviciului hi hi)
Postat 18 Februarie 2010, 09:49 de abadaba
replica
@Kaboom ai dreptate@ Romanul Simplu este Vanghelie , noah sa-ti scriu o injuratura noa de astazi spusa Prostanacului (...) Jurnalistule Florin Ciucas ideea este sa citim si noi comentatori de pe forum ce va scriu alti pe email pentru articole ,si articolele de investigatie ,dar acest lucru nu prea este posibil , oricum @Romanul Simplu multumeste frumos pentru raspuns .Aceasta este opinia lui Romanul Simplu
Postat 17 Februarie 2010, 23:59 de Romanul Simplu
raspunsuri
@ Romanul simplu – ideea ta nu e rea deloc, inteleg ca ti-ar placea sa fie o categorie ca Bihor, de exemplu, unde sa se stranga toate articolele-comentariile scrise de cititori. Ele acuma apar, ca si comentarii la articole, dar nu sunt stranse intr-un loc, si pe masura ce actualitatea se schimba, ele raman atasate unor articole ce intra in arhiva, si e greu de revenit asupra lor. O sa na aplecam asupra ei, sa vedem ce putem face. Cu siguranta, iti zic ca acolo precis vor putea scrie doar cei autentificati, altminteri o sa iasa o nebunie :) Cat despre impartialitate, asa ne-am si propus sa fim, dar asta nu inseamna neimplicare, sau ca nu am fi sustinut campanii pe probleme ale cititorilor. In ce consta cazul Romanului simplu, in care nu ne-am implicat? @ Shadow – multumesc pentru aprecieri, incerc sa fiu mai prezent. In ultimul an am facut multe si am fost nevoit sa o las mai moale cu scrisul. @ Bobo – multumim. Desigur, nu era vorba de injuraturi, ca doar si pe mai departe comentariile sunt moderate si incercam sa pastram un nivel al decentei. Am folosit termenul de injuraturi strict "comercial", ca si carlig, sa va atrag atentia asupra textului meu :)
Postat 17 Februarie 2010, 23:35 de Florin Ciucas
........
Romanul simplu reloaded....Ma intreb daca nu e Vanghelie in persoana.
Postat 17 Februarie 2010, 22:04 de kaboom
FELICITARI ....
Felicitari ca ati drumul nu la injuraturi ci la comentarii .... Aceste pagini au fost moarte fara comentariile cititorilor ....acum aveti un barometru asupra impactului articolelor voastre asupra cititorilor ....
Postat 17 Februarie 2010, 18:50 de Bobo
replica la articol
@Shadow inteleptul inteleptilor, dar sarac cu duhul ,desteptaciunea raului ce te legi de gramatica mea a lui @Romanul Simplu ?vezi-ti de gramatica ta ca nici tu nu scrii corect romaneste , ia-ti un nick-name romanesc @Shadow printzu intunericului,gramaticul forumului ,corectitudinea intruchipata,nu-ti este rusine sa te legi de un roman simplu cititor al acestui site ?. @Shadow sa-ti para bine ca nu te-am injurat acum ,dar te injur alta data ,nu te lega de gramatica mea a lui @Romanul Simplu pupincuristul jurnalistului Florin Ciucash,care miine poimiine o sa scrie ,,m-am pirtziiit , m-am bashit in public``, si o sa sari la osanale scriind ,,ce frumoase pirtzuri bashini ati tras in public domnule jurnalist Florian Ciucash:))))))))=).)@Shadow am cerut un spatiul public pe acest forum unde sa se scrie toate problemele civice , nemultumirile , nedreptatile astfel incit ,sa avem si comentatorii acces la acele informatii nu numai redactia saptaminalului`` Bihoreanul``sa fie vizibil pe site ceea ce scriu comentatorii sau cititorii .Am cerut , nu am injurat sau am dat in cap,si nici nu am primit raspuns oficial din partea jurnalistului .Aceasta este opinia lui @Romanul Simplu
Postat 17 Februarie 2010, 14:06 de Romanul Simplu
Oameni, nu umbre? Hm...
Mda... va luati de cei saraci cu duhul, ca mine... :) Hai ca glumesc. Dati-i, domne, lu Romanul Simplu spatiu, ca repetitia e mama tuturor intelepciunilor si poate se mai desteapta omul, nu vedeti ca face praf gramatica limbii romane? Na, ca am fost rau... Domnule Ciucas, apareti si dispareti de pe radarul din stanga al paginii de internet, va e lene sa scrieti, ca de scris o faceti bine.
Postat 17 Februarie 2010, 10:10 de shadow
replica la jurnalistul Florin Ciucas
Redactia saptaminalului .,,Bihoreanul `` jurnalistule Florin Ciucas nu va-ti gindit la un loc public pe site vizibil si citibil de catre toti vizitatori site-ului unde sa scrie fiecare cititor al saptaminaluluinu numai cei din redactia saptaminalului ,deci unde sa scrie observatiile ,criticile problemele , nemultumirile pe care le vede zi de zi in Bihoe ,la acest lucru nu va-ti gindit ,ati scris numai adresa de email al redactiei saptaminalului ,,Bihoreanul `` si gata este bine , cine scrie ceva? va scrie?ci nu va scrie ? ,nu va scrie si gata!Redactia saptaminalului Bihoreanul niciodata nu ati participatnu ati ajutat o campanie publica civica a vreunui cititor forumist al site-ului ,saptaminalului Bihoreanul``pornita impotriva unei persoane sau institutii intodeauna ati fost impartiali considerind subiectul fara importantza,si tratindu-l ca si atare ,faceti o modificarea in site si adaugati acolo o rubrica ,,de vorba cu cititori internautzi ai saptaminalului ,,Bihoreanul``on line ,sa vedem ca aveti curajsi sunteti chiar de partea noastra a cititorior on line ai saptaminalului.@Romanul Simplu a avut o problema cindva si nu la-ti ajutat .Aceasta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 16 Februarie 2010, 10:25 de Romanul Simplu
Vro problema?
Lorenutza dragamm....io aveam cont si inainte....pe vremea cenzurii....si eram available...de disparut, disparusera disperatii. hai bihoru!
Postat 15 Februarie 2010, 22:50 de kbm
Tacerea lui kabom
a inviat kabom cel tare in comentarii. Bine ca s-a terminat cu cenzura sa li se deschida la unii gura! hai kbm...
Postat 15 Februarie 2010, 20:18 de lorena nadim
Putin din toate
Se mai satura lumea si de sudalme. Si apoi de ce s-ar expune cineva? Ca sa vina ITM-ul in control sau sa si-o ia pe coaja de la bizonii care conduc tara? Eu chiar nu imi doresc sa se stie cine sunt...in ziua cand institutiile sattului si oamenii din ele isi vor fi castigat macar juma din incredrea mea, poate voi avea libertatea sa vorbesc fara retinere. Pana atunci, sezonul de tunat politruci, e deschis pt ca cei balacariti si-o merita. Stiu, vor aduce vorba de lasitate si alte diverse.....dar cui ii pasa?
Postat 15 Februarie 2010, 17:10 de kbm
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON