URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Decembrie 2009, 05:01

Guzganul portocaliu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Citiţi, în acest număr al BIHOREANULUI, un articol cu dovezi-beton despre felul incredibil în care directorul şcolii dintr-o prăpădită de comună, Brusturi, împreună cu însuşi şeful Inspectoratului Şcolar, Dorel Luca, şantajează un profesor. Scopul? Să-l forţeze pe amărâtul de dascăl să voteze conform liniei Partidului, sub ameninţarea că, în caz contrar, rămâne fără slujbă.

Reclamat că ar fi dat note mici unor elevi ai căror părinţi sunt membri PDL, profesorul n-a fost convocat, cum cer regulile, să-şi justifice presupusul abuz în faţa consiliului de administraţie al şcolii sau, pe cale ierarhică, a colegiului de conducere de la Inspectorat. Nici vorbă. A fost somat să se prezinte în faţa unui tribunal ad-hoc, format din trei reprezentanţi ai PDL, care l-au prelucrat cum au vrut ei. Cam ca Inchiziţia pe vremuri, atât doar că nu i-au tăiat capul, ci i-au amputat demnitatea.

În timp ce documentam subiectul, m-am trezit cu telefoane de la un amic din PDL. Mai pe ocolite, mai de-a dreptul, îmi sugera că dezvăluirea n-ar servi nimănui. "Oricum, când apare ziarul, deja voturile vor fi în urne, iar articolul nu mai schimbă nimic", suna pledoaria tânărului politician. Bolnav şi ticălos argument!

Fireşte că săptămâna asta vom şti cine a câştigat alegerile, cine va fi preşedinte, cine va face Guvernul, al cui va fi Ministerul Educaţiei şi, în consecinţă, dacă şeful învăţământului din Bihor va rămâne şantajistul prins cu mâţa-n sac. Dar scriind despre această ticăloşie executată de un slujbaş pe care Partidul l-a plantat la conducerea sistemului şcolar din judeţ, puţin îmi mai pasă dacă şampania o bea Băsescu şi Geoană cucuta. Sau invers. Pentru că, şi dacă rămâne la putere Partidul lui Luca, singura consecinţă corectă este ca guzganul portocaliu să zboare din funcţie şi să plătească după lege, ca toţi borfaşii.

În urmă cu câţiva ani, când "Unchiul" Maghiar era un jupân absolut, am scris insistent despre impostura instalată la Universitatea Oradea. Acum, însă, văd că impostura coboară până la cele mai joase niveluri, mai jos de liceu, până la şcoala gimnazială şi la cea elementară, până la grădiniţă poate, de-o să se dea şi bulinele roşii pe merite portocalii.

Grav şi fără speranţă, căci dacă nu numai posturile din şcoli sunt "negociate" politic, ci şi notele elevilor, avem motive să ne temem că năravul va avea efecte dramatice şi pe termen lung. Elevii cu propte politice, având note mari la şcoala generală, vor avea şi medii mari la Bac şi, ca atare, la facultate vor fi primii intraţi, pe locurile fără taxă. Iar mai târziu, cu patalamale universitare la mână, tot ei vor pune laba şi pe funcţiile publice.

Vom ajunge din nou într-un alt fel de comunism, când urmaşii lor, ai activiştilor de partid, vor fi iarăşi şefii urmaşilor noştri...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Pe zi ce trece, vechea garda securista, prinde tot mai mult curaj. Asta din cauza ca au ramas nepedepsiti in 89!
Postat 21 Decembrie 2009, 23:58 de kaboom
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON