URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Septembrie 2010, 11:25

Frânarii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fac ce fac consilierii judeţeni şi se fac nu de râsul lumii, ci deja chiar de rahat. Am fi râs de ei dacă prestaţia lor lamentabilă ar fi izvorât din prostie dezinteresată, dar avem tot mai multe probe că sunt animaţi doar de pură ticăloşie. Aşa că singura reacţie pe care o mai pot stârni e dezgustul.

După ce recent s-au opus alocării de fonduri pentru repararea unui echipament ultra-uzat de la Spitalul Judeţean pe motiv că managerul interimar numit de Radu Ţîrle e o "pocăită" deloc dispusă la frăţietate întru învârteli, aleşii bihorenilor s-au arătat vinerea trecută, încă o dată, ca duşmani ai bihorenilor.

Pentru cei care nu ştiu povestea, rezum aici. Pe scurt, consilierii fuseseră chemaţi să voteze o chestiune absolut simplă: dacă să cumpere sau nu din Casa Darvas (strada Iosif Vulcan) parterul şi demisolul în care funcţionează FC Bihor. Contextul nu era nici el greu de înţeles: pentru a reduce cheltuielile, municipalitatea va muta clubul în Primărie, iar partea sa de proprietate să fie scoasă la vânzare cu 400.000 de euro preţ de pornire. Pentru că imobilul e monument arhitectural, trebuiau însă întrebate în prealabil Direcţia de Cultură şi Consiliul Judeţean dacă îl vor, şi abia în cazul unui refuz să facă licitaţia. Cum Direcţia de Cultură a arătat că nu e interesată, venise rândul CJ să-şi exprime intenţia.

Ţîrle a explicat că judeţul abia are bani să întreţină ce deţine, necum să mai cumpere alte clădiri, ca să nu mai vorbim de spitale, drumuri, asistenţă socială şi altele. Când colo, însă, ce să vezi? În loc să ridice mâinile pentru a rezolva chestiunea pusă în discuţie, reprezentanţii PDL şi PSD s-au pretat la un circ jegos, ducând disputa pe alte poteci: oare cui vrea să vândă Primăria, a declamat PDL-istul Ionel Avrigeanu, urmat de PSD-istul Mihai Bar, care a dus absurdul mai departe, întrebând dacă Primăria are dreptul să-şi vândă clădirea.

Pentru ca, în final, portocalii şi roşii laolaltă să pună sub semnul îndoielii chiar dreptul de proprietate al municipalităţii şi să ceară nici mai mult, nici mai puţin decât ca imobilul să fie transferat Consiliului Judeţean! Asta deşi, în 20 de ani, nici PSD-ul, care a condus prin Mihai Bar, nici PDL, care l-a avut pe Ştefan Seremi preşedinte, nu mai ridicaseră vreodată respectiva problemă.

În pofida argumentelor juridice ale secretarului CJ şi a explicaţiilor logice ale UDMR-istului Szabo Odon consilierii nu au luat nicio hotărâre, fiindcă nu s-au adunat două treimi din totalul voturilor. Rezultatul? Nici CJ nu va cumpăra clădirea, dar nici Primăria nu va avea voie s-o vândă altcuiva. Şi, deci, nu va încasa bani la buget!

La cum văd eu lucrurile, ar fi timpul să nu mai plătim nici un leu unor asemenea aleşi, ci ei să vină cu bani de-acasă. Dacă tot îşi bat joc de noi, măcar să achite taxa de distracţie!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
CJ
Acuma ca a plecat Blaga, Miculestii ramin cu Iosif Vulcan 5 si 14, ca ala de la 11 se scoate la licitatie, daca nu gasesc, Kiss si Tirle, 400.000 euroi prin sertarele lor. Iar pentru cel ce se numeste \'nge\' sa stii ca toti stiu de faptul ca Miculestii i-au platit lui Bolojan taxele restante ale birtului lui Bolojan de la Alesd, in 2005 la finante, ca doar nu degeaba fosta sefa a finantelor bihorene joaca acum in curtea consiliului judetean. Ori 3 miliarde lei vechi nu conteaza?
Postat 27 Septembrie 2010, 20:12 de Germen de ocazie
to be continued...
@dupa " cititi aici la comentarii" ar fi trebuit sa urmeze linkul la articolul "La noi ca la nimeni: Consilierii judeţeni au pus o talpă de 400.000 de euro Primăriei Oradea!" (de pe bihoreanul)...dar cenzura e in floare...traiasca dreptul la libera exprimare
Postat 24 Septembrie 2010, 17:21 de cinevacuvalva
mare e gradina Domnului...si multi sar gardul...
incepand cu d-nul "pseudoziarist" Cris...care nu mai stie cum sa le faca pe plac sefilor sotiei si cum sa le linga "assgropitele" ungurilor si pnl-istilor (in frunte cu Tarle) pentru a-i asigura acesteia o sedere placuta la Consiliul Judetean...@able...ai doar pe jumatate dreptate...e aranjamentul lui Bolo...dar nu cu micule...@nge...fugi la culcarica...esti pe langa...iar pentru restul "intelectualilor" care au postat mai jos si care au orgasm cu gandul la Bolo cititi aici la comentarii...mie spre deosebire de "domnul" Cris nu-mi place sa ma repet...
Postat 24 Septembrie 2010, 17:18 de cinevacuvalva
franarii
In primul rind banii pentru drumuri judetene vin direct de la Bucuresti de la portocalii,nu este de vina Consiliul judetean ci P Filip care impreuna cu PDL Bihor ar putea sa ceara pt judetul pe care il reprezinta bani.Asa ca daca ati ales portocalii dlor cereti-le si lor.Bietul Bolojan ar vrea sa faca bine oradenilor,sa aduca basni la bugetul orasului dar NEMERNICII ii pun bete in roata.NU TE LASA LA EI DLE BOLOJAN.
Postat 24 Septembrie 2010, 12:37 de trifa
b
Jegosii dracului...nu ati fost in stare sa faceti nimic pentru judetul Bihor in 20 de ani...si va mai intreb ceva...CE DRACU VRETI SA FACETI CU AEROPORTUL???
Postat 23 Septembrie 2010, 00:38 de aiiks
@able
ba psihopatule, tu nu vezi ce bine merge relatia bolojan-micula cu primarul balacarit zi de zi in crisana? inca un bou s-a prins de o mare conspiratie! tu ai scris Zeitgeist-ul, bai einstein?
Postat 22 Septembrie 2010, 18:59 de nge
Inteligentu Cris !?!
La cum este scris articolul ai spune ca "sleahta" de consilieri judeteni i-au confiscat Bihoreanului un sediu si l-au dat pe de-a moaca "germenilor" Micula. Dar cum Bihoreanul se face ca a uitat de faptul ca "germenii" sunt propiritari pe imobilul "across" de cel ocupat inca de FC Bihor, inclin sa cred ca exista un mare interes, "a la Minunea Izvoarelor", ca Bolojan sa poata vinde imobilul catre patronii lui si ai unei parti din redactia Bihoreanului. Asa ca, mr. Cris Adrian, nu este de criticat faptul ca niste consilieri ai PDL si PSD s-au "prins" de miscarea Bolojanului ... ar fi timpul sa te prinzi si tu, ca azi miine vin alegerile si parca vad ca PSD ajunge, cu sprijinul PDL, sa numeasca toti directorii din primaria care, saraca de ea, este frinata sa faca afaceri pe banii vostri ...
Postat 22 Septembrie 2010, 16:57 de able
scursuri
Niste tarani din aia cu sacouri demodate, minti inguste de CAP-isti, cu respiratia mirosind a clisa si pita unsa! Numai tupeul de "cel mai vocal taran din sat" i-a adus unde i-a adus. scursuri. Sa va fie rusine, bai rupturilor!!!!!!!!!!!!!!!! PS Va rog sa retineti ca respect oamenii care locuiesc la tara!
Postat 22 Septembrie 2010, 14:04 de blower
porcisme
mi-e scarba de consiliul judetean! este institutia care a ingropat aeroportul oradea ( al doilea al tarii pana in 1989 ca trafic de persoane), au nenorocit spitalul judetean ( pe cand la municipal se investeste serios) ca sa nu mai vorbesc de starea drumurilor judetene samd. la cluj, consiliul judetean a construit trei parcuri industriale (tetarom), a investit enorm intr-un aeroport ajuns la un milion de pasageri pe si construieste un stadion nou-nout de 30.000 de locuri! ca sa nu mai vorbesc de viitoarele investitii in drumurile judetene, groapa de gunoi ecologica sau extinderea la 3500 de metri a pistei aeroportului. rusine, jigodiilor! 20 de ani de bataie de joc...
Postat 22 Septembrie 2010, 13:23 de zuzu
Alesi .. dar nu de noi !!
Perfecta dreptate, din pacate nu stiu ce vor, sa merem acolo peste iei si sa le dam 2 palme si 1 picor in cur sa isi revina!! , sau se cred in lumea lui Alice in Tara Minunilor, unde nimeni si nimic nu se poate intampla.
Postat 22 Septembrie 2010, 11:30 de Oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON