URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Februarie 2011, 15:01

Flori de mucegai

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În timpul aşa-numitei revoluţii culturale chineze din anii '60 (în fond o luptă sângeroasă pentru putere din Partidul Comunist), copiii erau instigaţi de regimul Mao să-şi denunţe părinţii şi profesorii întocmai precum comsomoliştii din Rusia sovietică în anii '30.

În România, Direcţia Generală Anticorupţie a declanşat săptămâna trecută cruciada împotriva corupţiei din unităţile şcolare, invitând elevii să demaşte flagelul întreţinut de părinţi şi profesori, şi învăţându-i că oferirea unor buchete de flori dascălilor e un "act de corupţie mascat", iar meditaţiile o cerere de mită sadea.

Sigur, s-ar putea face mişto, că ar trebui monitorizaţi de 1 Martie toţi elevii care merg la şcoală cu ghiocei şi mărţişoare, iar profesorii care primesc asemenea "foloase necuvenite" ar merita arestaţi. Ori că şi ministrul Daniel Funeriu, în aceeaşi logică, ar trebui priponit dacă de Ziua Femeii îi va oferi un buchet Oanei Badea, secretara de stat care îi şoptea anul trecut ce să vorbească la microfon.

Prefer, însă, să nu fiu neserios ca DGA şi să-i întreb pe anticorupţii gras plătiţi pentru "munca de prevenire" unde erau ei şi colegii lor din parchete în 2009, când BIHOREANUL dezvăluia cum inspectorul şcolar general al judeţului, Dorel Luca, şantajase un profesor ca să dea note mari copiilor de PDL-işti, ameninţându-l că altfel îşi pierde catedra?

În Noua Românie s-a pornit din nou Festivalul Cântarea Anticorupţiei, statul neprecupeţind niciun efort pentru a demonstra că se curăţă şi se reformează, ba chiar că vrea să stârpească flagelul încă de mic. Ce mai contează că nu e nicio diferenţă faţă de zelul mărunt din vremea lui Ceauşescu, când Miliţia Economică îi căuta cu ilicitul doar pe medici şi pe gestionarii de Alimentara?

Nici atunci, nici acum, autorităţile nu se iau la trântă cu adevăratele tare ale sistemului. La fel cum se preface a nu şti că şpaga din vămi e împărţită cu politicienii, tot aşa ignoră că adevărata corupţie începe tot de sus şi în educaţie, de la numirea pe criterii politice a inspectorilor şi directorilor de şcoli. (Nu m-aş mira ca în curând să se pună şi în şcoli afişe cu "tel-verde pentru semnalarea cazurilor de corupţie", de parcă prin aceste hot-lines, altminteri scump plătite, ar fi fost prins măcar un singur vameş ori poliţist ticăloşit).

Pentru orice om normal la cap, e clar că pentru a scăpa de corupţie trebuie să ataci nu efectele, ci cauzele.

Aşa cum în administraţie poţi micşora corupţia angajând funcţionari oneşti, nu politruci, simplificând fiscalitatea, nu inventând impozite, reducând numărul autorizaţiilor pretinse întreprinzătorilor, nu intensificând controalele în faţa cărora aceştia să "se simtă", la fel şi în şcoli s-ar putea face curăţenie prin debirocratizare şi depolitizare.
Altfel, câtă vreme acceptăm anticorupţia de carnaval, nu ne rămâne decât să vedem cum orice părinte va continua să cumpere notele copilului, iar acesta va continua să nu înveţe. În fond, de ce s-o facă, dacă cei care ne conduc se opun meritocraţiei şi se dovedesc a fi ei înşişi nişte foşti cumpărători şi actuali vânzători de patalamale?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
O scrisoare pierduta
D-le Cris, vreau sa va relatez, ca fapt divers, urmatoarea intamplare: Sunt profesor, am autorizatie de meditator, cu impozitul pe anul trecut achitat la timp si saptamana trecuta mi-a venit de la Finante un plic cum ca am de platit accesorii in valoare de 8 lei. Primul gand a fost ca aceste accesorii ar putea fi butonii de camasa sau obiecte de podoaba. In fine, merg la Fisc si la ghiseu, o domnita amabila imi spune ca .... sunt la zi cu platile , nu mai am nimic de plata, doar ca asa se trimite la toate P.F.A. Si atunci va intreb pe dvs. si pe dl. Mihaiu: cine delapideaza statul? Profesoara care primeste un buchet de flori sau cei de la Finante care va permiteti sa trimiteti sute de astfel de plicuri, pentru a anunta omul ca de fapt nu mai are de platit niciun leu. Presupun ca un astfel de plic care implica tot ce inseamna posta, valoreaza mai mult decat cei 8 lei pe care de fapt n-am inteles niciodata de ce n-a mai trebuit sa-i achit. Dar atunci de ce mi-au mai trimis acasa, doar ca sa ma plimb degeaba la Fisc?? O porcarie, ca in Scrisoarea pierduta a lui Caragiale. Oricum, multumesc pentru rabdarea cu care m-ati ascultat. Numai bine.
Postat 27 Februarie 2011, 21:38 de Marin
Trista realitate!
Ce poate fi mai tragic pentru societatea romaneasca,in general si pentru invatamant,in special, decat sa fie condusa de indivizi care au mers la scoala, nu de cei care au facut scoala!
Postat 26 Februarie 2011, 17:02 de safe
coruptia
bine ca a inceput marele festival. va fi nevoie nu de 10, probabil 20 de ani sa ajungem aproape de normal. dar cineva a avut curajul sa porneasca tavalugul. respect Basescu. iar tu ady ziaristul mai stai o tura pe margine, mai fa cateva ture si poate o sa intelegi regulile unui joc poate prea complicat pentru tine. succes.
Postat 26 Februarie 2011, 08:54 de cristina
Ocupat cu scrisul degeaba
Dar coruptia in presa cind incepe sa intre in colimator??????? Un spagar ca si Cris ar trebui sa se ascunda.
Postat 25 Februarie 2011, 19:53 de BUSY
Scapati de el
Mai Bihorene, mai ai timp dar ar trebui sa te gindesti sa te scapi de CRIS, ca asta e ca dus cu pluta.
Postat 25 Februarie 2011, 19:51 de Dare
@cris
iara o iei pe aratura, daca se face ceva e bai, daca nu se face iara'i bai. bine ca existati voi ziaristii, ca toata lumea sa va dea voua socoteala. si la voi in presa e la fel de multa coruptie ca in sanatate, de egzemplu.....
Postat 25 Februarie 2011, 11:51 de sany
DOAMNE
Eu am terminat liceul anul trecut, vi se pare normal ca din 30 de elevi 25 sa faca meditatii cu acelasi profesor de la clasa???? MI SE RUPE SUFLETUL DE PARINTII !!!!!!! numa copil sa nu faci in ziua de azi ! IMI E SCARBA DE GOJDU, EMINESCU DE CE NU DAM NUME ? DE CEEEE??????????
Postat 24 Februarie 2011, 15:18 de tanti
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON