URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Ianuarie 2011, 10:27

Epistolă către Sofronie

Bihorel a "decernat" săptămâna trecută premiul "Hoţoman înălţat" pentru că episcopul Sofronie se arată prea necruţător faţă de unii preoţi, iar faţă de alţii extrem de tolerant. Textul arăta că PS l-a binecuvântat pe fostul consilier episcopal Adrian Fofiu, trimiţându-l iniţial la biserica Sf. Dimitrie, dar transferându-l apoi la biserica Înălţarea Domnului fiindcă enoriaşii îl prinseseră că a dijmuit banii pentru construirea lăcaşului.

Bihorel sublinia că episcopul mai bine îl punea unde nimeni nu-i ştie isprava şi, taxând detaliul că părinţelul s-a prezentat la post cu Poliţia, a glumit amar că oamenii Bisericii vor apela curând la ONU pentru a smulge iubirea credincioşilor.

După cinci zile, Biroul de presă al Episcopiei ne-a trimis o epistolă intitulată "Răutate fără limite, zeflemea inutilă şi de prost gust", acuzând "seria atacurilor la adresa Episcopiei şi, implicit, a Bisericii Ortodoxe Române". "Faptul că redacţia îndrăzneşte (!) să aducă batjocuri necontenite Bisericii şi slujitorilor ei arată reaua voinţă, lipsa educaţiei şi a bunului simţ", zice Biroul de PR al PS. Mai departe, documentul spune că transferul preotului s-a făcut statutar şi legal, "fără intervenţia unor instituţii ale statului". PR-iştii PS-ului adaugă că dacă Fofiu era "exilat în ţinuturi damnate", ziarul ar fi făcut din el "un martir", şi încheie cu avertismentul că dacă jurnaliştii "cu minţile întunecate şi inimile pline de ură" nu se potolesc, Episcopia va da ziarul în judecată.

Se cuvine, deci, un scurt răspuns. 1. Preotul a intrat în biserică cu poliţişti înarmaţi, fapt mărturisit ziarului de enoriaşi, care se întreabă de care hoţ veniseră oamenii legii să-i apere. 2. De ce credincioşii sunt jigniţi de Episcopie cu un slujitor ştiut păcătos şi pe care nu l-au cerut, ei având alt preot, de care sunt mulţumiţi? 3. Cum va suna predica lui Fofiu, va sări peste porunca "să nu furi" şi îi va numi pe credincioşi "fraţii mei", deşi aceştia nu-i sunt fraţi întru hoţie?

BIHOREANUL n-a pretins că transferul preotului n-ar fi fost "statutar" (legile sunt adesea în favoarea nelegiuiţilor şi în Biserică, ca în toată societatea), ci doar că n-a fost moral. Or, ce Biserică e aceea care ţinteşte să fie legală, dar nu şi morală? Totodată, noi n-am cerut exilarea preotului în deşertul Egiptului, ci am sugerat doar că putea fi trimis mai pe la ţară, unde turma să nu-i ştie găinăria, iar Episcopia putea sau nu să ţină cont de sugestie, după cum pofteşte.

Ar mai fi multe de spus despre măsurile diferite cu care Biserica îşi cinsteşte slujitorii, despre anacronismul ce interzice preoţilor persecutaţi să nu se plângă de episcopi oricât ar fi aceştia de despotici. Dar nu e loc acum. Ceva însă tot ar trebui să înţeleagă şi managerul Episcopiei: că nu-i infailibil precum Papa şi că, dacă cere respect, trebuie să acorde respect. Atât jurnaliştilor, cât şi credincioşilor, cu care refuză constant dialogul. Altfel, PS poate fi un cărturar strălucit, dar care nu răspândeşte înţelepciune în turmă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
@eparhia
lectia 2-a: sa nu te uiti in oglinda.........sa nu regurgitezi si putinii neuroni pe care ii mai ai.......succes!......pe urma trecem la lectia a 3-a
Postat 31 Ianuarie 2011, 21:56 de altul
@altul
care-i problema ta ? daca sunt scarbit de catolicism, asta e. nu mai vreau la catolici pt ca mi-e rusine. ma duc la ortodoxi sau ORTODOCSI (de acuma inainte, daca tot trec acolo, voi sti sa scriu, ORTODOCSI).
Postat 31 Ianuarie 2011, 20:18 de eparhia
catre eparhia
ramai cum esti...."ortodoxi"...........mai treci pe la scoala
Postat 30 Ianuarie 2011, 18:27 de altul
hahaha.....
tot orasul nu produce atata *, cat poate sa manance cris asta.
Postat 30 Ianuarie 2011, 18:12 de cotidian
TREC LA ORTODOXI !
cu atitia popi pedofili, cu toate mizeriile astea, mi-e rusine ca sunt catolic. TREC LA ORTODOXI!
Postat 30 Ianuarie 2011, 18:00 de eparhia
Ce e de facut oameni buni?
Am citit toate comentariile si ce au in comun este faptul ca nimeni nu este multumit de acest epicop. Ma alatur si eu voua. Este un afacerist tinerelul acesta. Cand era episcopul mai in varsta, cel dinaintea Narcisistului, nimeni nu auzea nimic de epicopie, de scandaluri si de toate cele acum.....in fiecare saptamana avem o stire noua. Ce e de facut oameni buni? Si da, Virgil de la greco-catolici e un model, al nostru....e bun de dat exemplu la asa nu.
Postat 30 Ianuarie 2011, 16:26 de Si eu
Trista realitate!
Cu Daniel si Sofronie in frunte,ortodoxia va deveni o afacere rentabila pentru preoti ca Fofiu si multi,multi altii. Dumnezeu sa va ierte pentru profanarea ortodoxiei,domnilor cu pretentii de fete bisericesti!
Postat 29 Ianuarie 2011, 10:21 de safe
Dezamagire
mi-e rusine ca sunt ortodox! ce dezamagire este pentru mine acest episcop ortodox..sunt invidios pe catolici si greco-catolici pentru episcopii pe care ii au..Virgil e un lord, un gentalman, un parinte, pe cand Sofronie e o rusine...o dezamagire...
Postat 29 Ianuarie 2011, 08:07 de cineva
parere...
cred ca acest caraghios episcop e bolnav psihic..prigonirita cronica! s-a imbolnavit cum ca cineva ar avea ceva cu Biserica, cu crestinii si se victimizeaza prin „biroul de presa„ dupa care se ascunde de fapt tot el..sub cuvintele mieroase pe care se forteaza sa le spuna, se ascunde un caracter bolnav, un om fara frica de Dumnezeu si respect fata de oameni
Postat 29 Ianuarie 2011, 08:04 de Dana
UMFLATU
Domnilor, Cititi revista LEGEA ROMANEASCA ultimul numar sa vedeti acolo OSANALE la adresa lui SOFRONIU UMFLATU. isi bate joc de credinciosii ortodocsi alaturi de o ceata de derbedei incompetenti. Va veni si vremea sa dea socoteala! acum viseaza sa ajunga mitropolit in locul lui BARTOLOMEU! Aici la Oradea o sa-i putrezeasca oasele... Nemernicul!
Postat 27 Ianuarie 2011, 20:44 de dari novaceanu
narcisistul
Nici un episcop sau preasfintit, cum s-ar numi el, nu si-a facut poze si tablouri, cu el insusi, pe care sa-i oblige pe supusii popi sa le expuna prin toate bisericile, cu exceptia unuia singur...NARCISISTUL. Doar acest lucru, mic si poate neinsemnat pt unii, spune tot despre caracterul lui. E un pacat mare...si daca totusi ii place sa se admire si i se pare lui ca e frumos...n-are decat s-o faca, dar sa nu ne oblige pe noi, cei care intram in biserici, sa-i vedem chipul. Sa-si retraga toate pozele si tablourile din lacasele de cult, pt ca nu-i vrednic...si stie bine.
Postat 27 Ianuarie 2011, 11:18 de Preoteasa
BOR
"redactia indrazneste"... Hm, s-au obisnuit tovarasii preoti sa nu miste nimeni in front. Enoriasul trebuie sa accepte tot ce i se impune. Taxa fixa de cununie, taxa fixa de botez... Biserici ridicate cu toptanul... Sunt ortodox dar nu mi se pare normal ca in fiecare cartier sa fie n-spe biserici. In loc sa faca ceva util pentru comunitate, un azil de batrani, o gradinita, ceva, ei nu fac decat sa-si ridice biserici. Nu mi se pare de asemenea normal ca atata timp cat un preot are un apartament (chiar 2 unii) sa i se ridice casa parohiala (din banii enoriasilor sau de la stat, tot aia e). De mizeriile lor nu trebuie sa stie nimeni, noi trebuie doar sa le pupam mana!!!
Postat 27 Ianuarie 2011, 08:40 de azeroth
naparci oportuniste
Daca Biserica nu e exemplu , ce sa astepti de la oamenii e rand? Tata bea o sticla, pruncu\' o sa bea doua. Numa ca nu toti pruncii is prosti, unii isi vor calca tatal betiv in picioare! Plus ca te poti trage de sireturi cu oamenii, dar cu Dumnezeu nu! Poti castiga toate procesele intr-o justitie indracita(adika asta de la noi) dar la scaunul de judecata al lui Dumnezeu nu mai poti nici mitui, nici minti nici prosti....esti gol golut! Nu ma mai mira marsavia celor care au ca misiune strangerea de comori in cer dar aduna averi colosale aici pe pamant doar pt imbuibarea lor.
Postat 26 Ianuarie 2011, 21:53 de daisycutter
naparci oportuniste
Daca Biserica nu e exemplu , ce sa astepti de la oamenii e rand? Tata bea o sticla, pruncu o sa bea doua. Numa ca nu toti princii is prosti, unii isi vor calca tatal betiv in picioare! Plus ca te poti trage de sireturi cu oamenii, dar cu Dumnezeu nu! Poti castiga toate procesele intr-o justitie indracita(adika asta de la noi) dar la scaunul de judecata al lui Dumnezeu nu mai poti nici mitui, nici minti nici prosti....esti gol golut! Nu ma mai mira marsavia celor care au ca misiune strangerea de comori in cer dar aduna averi colosale aici pe pamant doar pt imbuibarea lor. Tot ce e facut la intuneric va fi adus la lumina zilei.
Postat 26 Ianuarie 2011, 21:49 de daisycutter
bravos
felicitari adrian cris respectele celor din cartierul N. Iorga
Postat 26 Ianuarie 2011, 19:53 de romanul
replica la articol
Nu face,ce face popa? ci sa faci ce zice popa!.Nu este treaba crestinului ortodox ce face popa ortodox cu bani biserici ortodoxe !:))=)) Dimpotriva este treaba crestinului ortodox ce face popa ortodox cu bani biserici ortodoxe,iar hotaririle si deciziile unei biserici ortodoxe sa i-a in comun acord cu crestini ortodocsi si consiliul parohial al acelei biserici ortodoxe si nu cu consilieri comunali PeNaLi si primarul PeNaL Pasca Ioan padureanul cheretit mare hotz mare bandit.Preotul ortodox Trif Emanuel proaspat instalat in parohia ortodoxa Tarian a luat niste hotariri ,si a hotarit cu consilieri comunali PeNaLisi primarul PeNaL nu cu consiliul parohial al biserici din Tarian si cu enoriasi .Fara suparare ,fara dusmanie ,fara prietenie numai adevarul si dreptatea spusa in fata ,s-a hotarit ca 2 firme de constructi,firme de casa ale primarului penal Pasca Ioan sa costruiasca si sa renoveze casa parohiala si biserica , ca sa-si faca campanie electorala din banii crestinilor ortodocsi din Tarian si ca sa-si mai construiasca si el cite ceva pe la casa din bani tarindanilor.Tarindani sunt oameni rai si putzini mai merg la biserica ortodoxa. Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 26 Ianuarie 2011, 10:59 de Romanul Simplu
papa
si eu zic ca raspunsul dat de bihoreanul este exclenet formulat! singura chestie, introducerea sintagmei "nu-i infailibil ca Papa" va conduce la ideea in mintea lui sofro ca in toata "afacerea" s-a bagat si biserica romana unita cu roma(greco-catolica). asta e! sofro, cu pacatele lui(multe, exagerat de multe, inclusiv pe linie .ay).
Postat 26 Ianuarie 2011, 10:54 de dan oradeanul
.
foarte tare raspuns bihorel :)))
Postat 26 Ianuarie 2011, 10:43 de .
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON