URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Aprilie 2010, 13:00

Drumuri ca-n Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Parafrazând un vestit rapper din Aştileu, am ajuns să cânt: "Drumuri ca-n Bihor nu găseşti niciunde / Poţi să dai în gropi da' te şi poţi ascunde".

Merg destul de des prin ţară, dar o batjocură de drumuri ca pe la noi nu există nicăieri. De aceea, consider că e impropriu să avem denumiri pompoase, gen Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Drumuri Judeţene sau Drumuri Orăşeneşti. Termenii corecţi ar fi: Poteci naţionale, Hopuri judeţene şi Uliţe orăşeneşti.

Colegii de la TVS au început o campanie de prezentare a gropilor din ceea ce, cândva, erau şoselele bihorene. Cred că toată presa ar trebui să se ralieze acestei idei pentru a încerca, împreună, să-i sensibilizăm pe cei care, practic, au şters judeţul de pe harta României.

Eu m-am gândit să amplasăm pe marginea drumurilor panouri cu pozele celor vinovaţi. Ce poate fi mai mobilizator decât un afiş cu figurile care ne-au condus şi ne conduc, alături de un îndemn creştinesc: "Nu-i condamnaţi prea tare pentru starea drumurilor. Au şi ei mame". Am putea atârna bannere cu sloganul "Mulţumim din inimă partidelor" sau anunţuri mobilizatoare precum "Noi vrem să ne unim cu Clujul". Poate aşa răchiţeanul Boc se va îndura şi de năpăstuiţii bihoreni.

Nu-i vorbă, că şi oamenii acestui pământ şi-au bătut joc de bani, mimând asfaltări care se făceau exclusiv pe hârtie. Şi pentru ei aş avea lozinci înălţătoare: "Nu daţi banii la Selina / C-ăştia ne-au distrus maşina" sau "Ai luat banii cu purcoiu' / Însă drumuri ioc, Coroiu".

M-aş bucura dacă cititorii acestor rânduri ar veni cu idei care să poată pune presiune pe cei care taie panglici la orice roabă de asfalt azvârlită în gropi. Ce-ar fi să nu mai plătim taxa de drum? Iar dacă poliţiştii vin cu amenzi, să le cerem în instanţă să demonstreze că ceea ce, de pildă, uneşte Oradea de Ştei poate fi numit drum naţional...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
XFILES
primele versuri ar trebui sa fie: "DRUMURI IN BIHOR NU GASESTI NICIUNDE / DE GROPI POTI FUGI, DAR NU TE POTI ASCUNDE"
Postat 11 Aprilie 2010, 08:15 de xfiles
pivoti vs. oameni
Kaboom, nu a trecut prea mult de cand 3 oameni au fost proiectati cu masina cu tot intr-un copac de pe marginea drumului. au murit toti trei... asa ca, eu zic, da-i draqului de pivoti si judeca in termeni de atentare la viata umana. ar putea fi familia ta urmatoarea, te-ai gandit la asta?....
Postat 10 Aprilie 2010, 22:06 de mda...
in oras e ok, ca norocu
asa-i, avem in judet de departe cele mai ciuruite drumuri din tara. noroc ca in oras se plombeaza serios, ca altfel ar trebui sa renuntam de tot la masini. semn ca si cu bani putini se poate face treaba daca exista bun simt si responsabilitate fata de alegatori. bravos primarule!!! poate i-a exemplu si tarle la nivelul judetului.
Postat 08 Aprilie 2010, 13:02 de mircea
...
Daca cineva isi rupe masina din cauza unei gropi si are asigurare Casco, poate sa isi scoata paguba. Ia banii de la firma de asigurare, iar firma, la randul ei se razboieste cu responsabilii. Sunt o gramada de procese de genul asta, iar statul le pierde pe banda rulanta. Oricum, tot din banii nostrii se platesc si astea. Partea cea mai urata e ca uneori, in loc de bucsi sau pivoti, pier oameni....
Postat 07 Aprilie 2010, 23:18 de kbm
Toti
sau sa plantam cate ceva in gropi... eu stiu, cate un copac, cartofi etc..
Postat 07 Aprilie 2010, 14:03 de Mihai
Toti
Ar trebui in semn de protest sa se mai blocheze cateva drumuri.
Postat 07 Aprilie 2010, 14:01 de Mihai
Da
Impreuna am putea realiza toate astea, daca am fi suficient de multi.
Postat 07 Aprilie 2010, 13:19 de cristi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON