URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 August 2010, 11:19

Deci, se poate!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămânile trecute, printre atâtea nenorociri şi dezamăgiri provocate de politicieni şi nu numai, a răsărit şi o rază de speranţă care poate însemna că Justiţia, cel puţin la două instanţe din Oradea, nu mai e chiar atât de oarbă cum se credea. Că, iată, cei puşi să aplice legea nu ezită s-o facă profesionist, chiar dacă efectele îi pot lovi mai târziu.

Sigur, nu e cazul să desfacă nimeni sticle cu şampanie în asemenea situaţii (în fond miza e libertatea unui om), dar cred că prestaţiile magistraţilor de la Judecătoria Oradea şi de la Tribunalul Bihor în procesul pentru liberarea condiţionată din Penitenciar a fostului şef al Secţiei Penale a Tribunalului, Mihai Viorel, merită salutate cu o sinceritate egală cu vehemenţa cu care condamnăm derapajele magistraţilor, atunci când le constatăm.

Cazul e cunoscut, fiind expus în detaliu de BIHOREANUL atât în numărul trecut al publicaţiei, cât şi în cel de săptămâna aceasta. Se împlinise sorocul ca fostul judecător şpăgar - devenit deţinut de lux şi beneficiar din partea conducerii Penitenciarului al unor recomandări pe cât de generoase, pe atât de lipsite de temei - să fie pus în libertate pentru bună purtare. Dar un judecător încă tânăr, Cristi Danileţ, cunoscut pentru severitatea cu care tratează corupţia din rândul magistraţilor, a arătat că justiţia nu se rezumă la formalităţi. Dovedind că-şi respectă gulerul de hermină la fel ca şi confraţii din instanţele europene, care îşi expun motivările în detaliu aşa încât să fie clare inclusiv unui profan, Danileţ s-a documentat cu acribie şi nu s-a mulţumit doar să frunzărească, cum l-a acuzat ex-magistratul-deţinut, actele din dosarul ce-i fusese pus sub nas.

Astfel a descoperit că împricinatul fusese ajutat să iasă de după gratii mai mult decât era cazul. Chiar şi pentru că, fiind condamnat nu doar la închisoare, ci şi la returnarea şpăgii primite, a preferat s-o pitească printr-un divorţ formal, declarându-şi ca unică avere un frigider, trei rafturi din lemn şi un cuptor cu microunde. Or, Danileţ a văzut în această obrăznicie nu un afront adus lui personal, ci o miştocăreală la adresa Justiţiei ce se cerea taxată ca atare. Aşa că a decis: o fi fost miza libertatea unui om, dar omul respectiv încă nu şi-o merită. Să mai mediteze încă 6 luni acolo unde este!

PS: Nu pot trece cu vederea că, la proces, remarcând prezenţa reporterului BIHOREANULUI în sala de judecată, Mihai Viorel l-a acuzat nici mai mult, nici mai puţin că, la fel ca judecătorii, acesta ar fi vinovat că el pierde o jumătate de an din viaţă. Nu mă mir: mulţi politicieni ne reproşează, la rându-le, că şi-au pierdut sau nu-şi vor mai recâştiga funcţiile tot din cauza noastră. Dar noi l-am pus să ceară şpagă? Noi i-am pus să-şi piardă obrazul?...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Ziaristul lui peste
Adrian Cris esti un mizerabil mincinos, un pseudo ziarist. La ce articole scrii ar trebui sa-ti fie rusine!
Postat 01 Septembrie 2010, 17:01 de mihai viorea
nebagare in seama
chiar nu te ingrijoreaza stimabile ca nu te baga nimeni in seama? ce tristete pe zicerile tale. esti valoros tinere, n-am ce spune. tine-o tot asa. la mai mare. despre articol, ma alatur celorlalte opinii....ha, ha, ha.
Postat 30 August 2010, 19:44 de cititor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON