URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Octombrie 2009, 00:03

Cadou pentru Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna trecută, cabinetul Boc 2 a comis o nedreptate cinică împotriva Oradiei. Iar asta nu e o figură de stil, ci constatarea unei realităţi care se poate proba cu o Hotărâre de Guvern semnată de premier fix pe 12 octombrie, de Ziua Oradiei.

La acea dată, cu doar 24 de ore înainte să fie zvârlit peste bord, când încă mai credea că gaşca portocalie cumpărase destui trădători din găştile roşie, galbenă şi verde pentru a putea rămâne pe funcţii, Emil Boc a semnat HG-ul pompos intitulat "pentru acordarea unui sprijin financiar de 160 de milioane de lei pentru mai multe oraşe şi municipii din România, în vederea asigurării energiei termice şi apei calde livrate populaţiei în perioada de iarnă". Mai pe româneşte, Boc a alocat 1.600 de miliarde de lei vechi unor primării de oraşe unde CET-urile au datorii şi riscă să nu-şi poată cumpăra cărbune pentru a da căldură pentru locuitori în sistem centralizat. S-ar zice că Hotărârea de Guvern a fost un lucru bun, dar realitatea este că pentru orădeni, ca şi pentru alţii, s-a dovedit o sancţiune.

Este Oradea în situaţia să nu-şi mai poată cumpăra cărbune pentru încălzirea oraşului? Evident da, întrucât datoriile CET-ului sunt uriaşe. Şi nu de azi, de ieri sau de anul trecut, de când oraşul e condus de Bolojan, ci de cincinale întregi. Din acest punct de vedere, Oradea ar fi îndeplinit aşadar cerinţa de bază pentru a i se aloca o parte din suma pe care Guvernul a împărţit-o în ultima sa zi.

Cu toate astea, însă, unde credeţi că s-au dus banii? La Arad, unde primar este Falcă, finul penal al preşedintelui Băsescu, la Clujul fostului primar Boc, la Braşovul lui Scripcaru, la Târgu-Mureşul lui Dorin Florea, ş.a.m.d. În total 21 de oraşe, din care marea majoritate cu primari PDL.

Săptămâna trecută, un politician din opoziţia locală se întreba pe bună dreptate ce păzesc în acest timp reprezentanţii bihoreni ai partidului de guvernământ, mai ales că, aşa cum spuneam, şeful acestora, Petru Filip, avea faţă de orădenii care l-au votat de patru ori în fruntea Primăriei o datorie cel puţin morală. Dar au făcut parlamentarii democrat-liberali vreun demers pentru ca Oradea să nu fie discriminată? Sau, dimpotrivă, jubilează că orădenii sunt pedepsiţi, încă o dată, pentru că anul trecut n-au vrut să-l aleagă pe alesul PDL?

Până la proba contrarie, am senzaţia că nici unul dintre cei trei parlamentari democrat-liberali domiciliaţi în Oradea nu se perpeleşte de grija încălzirii celorlalţi 200.000 de concitadini. Numai că, atunci când orădenii vor tremura de frig sau de teama facturilor la încălzire, lor ar trebui să le crape obrazul. Nu de ger, ci de ruşine!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON