URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Ianuarie 2022, 21:21

Ordonanța facturilor a fost adoptată: Cât vom plăti pentru energie electrică și gaze în februarie și martie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul a aprobat, marţi, "Ordonanţa facturilor", adică noul set de măsuri de sprijin în domeniul energiei electrice şi al gazelor naturale.

În şedinţa Executivului, premierul Nicolae Ciucă a subliniat că, în februarie şi martie, nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 bani pe kW/oră la energia electrică şi 0,31 bani pentru kW/oră la gaze naturale, indiferent de consum.

"Pentru energie, nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 bani pe kW/oră energie electrică şi 0,31 bani pentru kW/oră la gaze naturale, indiferent de consum. Pentru consumatorii casnici cu un consum de până la 500 de kW/oră energie electrică sau 300 metri cubi gaze naturale se va plăti 0,68 de bani pentru kW/oră la energie electrică şi circa 0,22 bani pentru gaze naturale, cu toate taxele incluse. Am decis, de asemenea, ridicarea nivelului de compensaţie pentru a prelua cât mai mult din presiunea crizei energetice, astfel încât efectele crizei să fie cât mai puţin resimţite de către oameni şi de către economia românească, având nevoie acum, mai mult ca oricând, de susţinere pentru redresarea post-pademie", a explicat Nicolae Ciucă la începutul şedinţei, potrivit agenţiei naţionale de ştiri Agerpres.

În ce priveşte consumatorii non-casnici, pentru IMM-uri şi industria alimentară, Executivul a plafonat preţurile la 1 leu pe kW/oră, TVA inclus, şi 0,37 bani kW/oră la gaze naturale.

De precizat că CET-urile și marii consumatori beneficiază de alte tipuri de ajutoare.

Între altele, premierul a subliniat că noul set de măsuri finalizat de Guvern se va aplica pentru lunile februarie şi martie, după consultările avute atât la nivelul coaliţiei de guvernare, cât şi cu partenerii sociali.

Ciucă a mai amintit şi că săptămâna trecută Executivul a decis înfiinţarea Comitetului interministerial în domeniul energiei, care "are ca obiectiv identificarea de soluţii în vederea limitării creşterii preţurilor la energie, având ca atribuţii principale stabilirea cauzelor creşterii preţurilor la energie şi evidenţierea posibilelor soluţii aplicabile pe termen scurt, mediu şi lung în vederea limitării creşterii preţurilor la energie.

Plafonarea nu poate fi aplicată retroactiv

La finalul şedinţei de Guvern, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat şi că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor va putea aplica amenzi de până la 200.000 de lei furnizorilor de energie care nu aplică plafoanele şi compensările prevăzute de lege.

Ministrul a menţionat că, până în prezent, ANPC putea aplica sancţiuni de până la 50.000 de lei. Totodată, ANRE poate aplica sancţiuni de până la 400.000 de lei.

Pe de altă parte, Popescu a anunţat că prevederile ordonanţei de urgenţă adoptate marţi, privind preţurile suportate de consumatorii casnici şi cei non-casnici la energie şi gaze naturale, nu pot fi aplicate retroactiv.

"Mi-aş fi dorit - şi am tot anunţat - ca această ordonanţă, dacă s-ar putea, să o aplicăm şi în noiembrie şi decembrie. Din păcate, astăzi am întrebat încă o dată în şedinţa de guvern - a fost un răspuns al Ministerului Justiţiei foarte clar. Nu putem să o aplicăm retroactiv", a spus el.

Ordonanţa a fost votată după o serie de discuţii tensionate în cadrul Coaliţiei de Guvernare. În urma unei discuţii cu preşedintele PNL Florin Cîţu, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că noua ordonanţă nu va fi adoptată în şedinţa de guvern de marţi. La scurt timp, Cîţu l-a contrazis în faţa jurnaliştilor, declarând că "ordonanţa va fi dată azi".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
KISS ... keep it simple, stupid
Nu e de mirare ca nu mai intelege nimeni nimic din tot balamucul cu facturile,plafonarile...Mai simplu era sa cumpere statul tot curentul si gazul iar apoi sa-l vinda mai ieftin saracilor. Diferenta de pret , din fonduri europene...
Postat 26 Ianuarie 2022, 11:45 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON